30. dubna 2019

Návštěvy sídla Senátu

(Noviny Kraje Vysočina) „Byl bych moc rád, kdybyste po návštěvě sídla Senátu skutečně vzali za své, že náš Parlament České republiky se skládá ze dvou komor a to z Horní komory tj. Senátu a Dolní komory tj. Poslanecké sněmovny.“ I tato věta bývá často součástí mých setkání a rozhovorů s návštěvníky z Vysočiny v Senátu.

Příliš se to neví, ale v době vzniku českého Senátu v roce 1996 a jeho umístění ve Valdštejnském paláci se stalo součástí dohod, že fungování Senátu nebude bránit volnému přístupu veřejnosti do nejvýznamnějších historických prostor Valdštejnského paláce, jako je například Hlavní sál, Kožený salónek, Mytologická chodba apod. Proto se také senátoři při svých plenárních zasedáních scházejí v bývalé samozřejmě příslušně stavebně upravené Valdštejnově konírně.

Velmi zjednodušeně řečeno, je škoda, že dle mého názoru veřejnost a zejména potom školy málo využívají možnosti po Pražském hradu druhý největší ucelený historický pražský objekt - Valdštejnský palác - zdarma po domluvě navštívit.

Přitom úplně stačí se obrátit na příslušné pracovníky Senátu. Kontakty jsou dohledatelné například na webových stránkách senátu www.senat.cz v části Prohlídky Senátu. Také je určitě možné se obrátit přímo na svého senátora, který prohlídku sídla Senátu bez problémů zprostředkuje a je navíc schopen ji domluvit i ve všední den.

Všude slyšíme, že znát historii a porozumět fungování ústavních institucí je důležité. Snad se tedy shodneme i na tom, že je škoda, že možnosti jednu z nich zdarma navštívit a přímo na místě nasát atmosféru a informace, může být dobré více využívat. Senát tuto možnost nabízí.

Miloš Vystrčil

místopředseda strany
předseda senátorského klubu