3. května 2018

Slovo místostarosty - únor

Majetek ve vlastnictví města Dačice je rozsáhlý, a proto je velmi důležitá práce na jeho údržbě a opravě. Z tohoto důvodu je pro rok 2018 plánováno přibližně 25 oprav v celkové výši 13 mil. korun. Vlastní opravy jsou rozděleny na tři kategorie.

Komunikace – jak je z názvu zřejmé, jedná se opravy silnic, chodníků a parkovišť

Mezi nejvýznamnější opravu v této kategorii patří oprava dřevěné lávky přes řeku Dyji, na kterou je v rozpočtu města alokována částka ve výši 3,1 mil. korun. Další významnou akcí bude oprava plochy před novým hřbitovem, která je již dlouho dobu v nevyhovujícím stavu.  V místních částech se opravy zaměří na rekonstrukci chodníku v Chlumci, opravu komunikace k vlakové zastávce v Malém Pěčíně, opravu a odvodnění komunikace k rekreačním chatám v Hradišťku, opravu a odvodnění cesty v Toužíně směrem na Urbaneč a na opravy komunikací v Bílkově. Snažíme se zlepšit podmínky parkování mezi panelovými domy, proto v letošním roce bude provedena přestavba plochy kontejnerových stání v ul. Antonína Dvořáka na parkoviště. Zároveň připravuje projektové dokumentace, v letošním roce to bude dokumentace na vybudování parkovacích stání v ul. Jiráskově a také na opravu komunikace mostu a komunikace v místní části Velký Pěčín.

Rybníky, vodovody, kanalizace – tato kategorie je zaměřena na údržbu vodních ploch a technické infrastruktury – vodovodu a kanalizace

V letošním roce je naplánována I. etapa opravy Horního rybářského rybníka za částku 1 mil. korun. Bude se jednat zejména o opravu hráze, stavidla a odbahnění loviště. Druhou akcí budou udržovací práce na rybníku U města, který se nachází mezi Dačicemi a místní částí Hradištko. Poslední opravou bude vodovod v místní části Lipolec. V tomto případě bude provedena výměna části potrubí.

Budovy, sportoviště – do této kategorie jsou zahrnuty objekty a sportoviště ve vlastnictví města Dačice

V letošním roce jsme se zaměřili  na opravy fasád domů na náměstí, bude se jednat o domy čp. 1 – budova radnice, čp. 4 – budova kulturního domu Beseda a vedlejšího objektu čp. 5. Na tyto opravy je v rozpočtu vyčleněna částka 2,3 mil. korun. Dále bude provedena oprava administrativní budovy ČOV v Toužíně za částku 750 tis. korun. Další opravy jsou zaměřeny na budovy v místních částech. Bude provedena oprava kaple v Malém Pěčíně, dokončena oprava fasády hasičské zbrojnice v Hostkovicích, oprava části fasády na budově občanské komise v Hostkovicích, oprava fasády občanské komise v Borku, úprava okapového chodníku kolem kaple a úprava budovy občanské komise v Prostředním Vydří.

I v případě oprav se snažíme využívat různé dotační a grantové programy a tím ulehčit městskému rozpočtu. V letošním se to týká opravy fasád domu čp. 1, 4, 5 a opravy kaple v Malém Pěčíně.

Z důvodu lepší informovanosti občanů města Dačice jsme založili facebookovou skupinu "Opravy města Dačice 2017 a 2018". Ve skupině jsou uveřejňovány významnější opravy od projektové přípravy přes výběrové řízení na zhotovitele stavby až po vlastní realizaci stavby.

Jiří Baštář, místostarosta