11. května 2015

Otevřenost? Transparentnost? Volání po dialogu? Jen pokud je Změna v opozici...

Není to tak dlouho, kdy byly předchozí politické reprezentace ve vedení města terčem Změny pro Liberec kvůli aroganci, válcování opozice na zastupitelstvu či neochotě komunikovat s opozicí či veřejností.

Nyní máme za sebou necelý půlrok vládnutí Změny s ANO na liberecké radnici a bývalí kritici v přímém přenosu předvádí, že jejich slova byla jen rétorikou, která přestala platit v okamžiku nástupu k moci. A tak jsme svědky neuvěřitelného pokrytectví, kdy Jan Korytář a jeho jedenáctka svými činy popírají vše, co roky hlásali. Několik příkladů za všechny:

Libercem už několik týdnů hýbe kauza veřejné zakázky na projekt „Volnočasové plochy Liberec I“, kde si vedení města pod taktovkou Jana Korytáře dělá trhací kalendář ze zákona o zadávání veřejných zakázek. Je to trochu s podivem od někoho, kdo se pasoval do samozvaného hlídače čistoty veřejných zakázek nejen v Liberci.

Další pohrdání zákonem předvádí liberecká koalice v souvislosti s kauzou neplatnosti mandátu zastupitele Čečka. Zákonné postupy zkrátka ignorují, snaží se přenášet odpovědnost třeba na ředitele krajského úřadu, místo toho, aby co nejdříve dali prostor pro rozhodnutí nezávislého soudu.

Stejná Změna pro Liberec také byla častým kritikem a hledačem kauz při rozdělování veřejných prostředků z účelových fondů města. Velmi často to byla kritika, která nesměřovala na kvalitu projektů, které byly z těchto fondů podpořeny, ale především šlo o to, kdo za projekty stojí, zda to nejsou „špatná jména“ nebo nedej bože podnikatelské subjekty. Vždyť přeci podnikatelé podle Změny nemají nárok na městské dotace bez ohledu na to, s jak prospěšným projektem pro město přicházejí. Ty správné projekty přeci vždy přinášejí jen vybrané neziskovky, které jsou podhoubím a dlouhodobým lobby Změny pro Liberec. Na tom se nic nezměnilo. Předmětem kritiky bylo ale také podpoření projektu někoho, kdo byl, byť  i vzdáleně, propojen s někým z politických oponentů Změny v tehdejších koalicích. A ejhle, najednou to nevadí a projekty, na kterých se podílí zastupitelka Haidlová mají zelenou a to způsobem a s velkorysostí, o které se jiným v minulosti mohlo, a v současnosti může, jenom zdát.

Pomyslným zlatým hřebem pokrytectví radniční koalice pak bylo projednávání 82. změny územního plánu na posledním zastupitelstvu města. Stejná Změna pro Liberec, která vždy prosazovala několikerá veřejná projednávání, co nejširší komunikaci s veřejností a co největší transparentnost a otevřenost při projednávání územního plánu, najednou předložila podnět k pořízení změny územního plánu na stůl -  bez předchozího projednání s veřejností, bez předchozího projednání v příslušném výboru a bez možnosti se s návrhem pořádně seznámit nejen ze strany veřejnosti, ale dokonce i ze strany zastupitelů. A to je něco, co si žádná z předchozích reprezentací města nedovolila. Opozici nebylo nic platné, že žádala o stažení bodu a o možnost se s podklady standardně seznámit. Válec těsné většiny v zastupitelstvu reprezentovaný ANO a Změnou pro Liberec spolehlivě rozdrtil námitky opozice. Jasně, od toho tu koaliční většina je, aby si prosadila to svoje, ale nebyla to právě Změna, která ten pomyslný válec bez ohledu na argumenty opozice dlouhodobě kritizovala a nebyla to právě Změna, která na tom vystavěla svůj étos ochránců veřejného zájmu?

No, postoje Změny se evidentně mění. Co se ale nemění jsou demagogické etudy na zastupitelstvu pánů Korytáře, Baxy a Šedlbauera a „spravedlivé“ soudy zastupitelky Tachovské.

Ing. Ondřej Červinka

předseda místního sdružení
zastupitel statutárního města