10. srpna 2014

Ivan VYDRA - lídr kandidátky ODS Chrastava

Rozhovor se současným zastupitelem a radním města a zároveň lídrem kandidátky ODS do nadcházejících podzimních komunálních voleb.

Jaká je Vaše oblíbená hudba?

Jednoznačně folk – Jarek Nohavica, se kterým je spjat celý můj život. Mám rád i Marsyas, Láďu Mišíka či Katapulty; ze zahraničních kapel určitě Beatles či Dire Straits s Markem Knopflerem, ale i další spíše méně tvrdé kapely. Nemusím dechovku a techno...

Co čtete, jakou máte oblíbenou televizní stanici či rádio?

Spíš opačně – neposlouchám Evropu 2, Frekvenci 1, nečtu bulvár typu Blesk a vyhýbám se katastrofickým zprávám Novy. Vše ostatní mě neurazí, a vždycky mám tu "vzácnou možnost volby" nečíst nebo vypnout... Krásný příklad demokracie :-) Knihy, když čtu, tak spíš literaturu faktu, odborné publikace o indiánech, horách...

Oblíbený nápoj?

Pivo. Rád ochutnávám piva v místech, kde pobývám v České republice i v cizině. Nepohrdnu "dobrým sladkým vínem" typu muškát. Ale i čistá voda má svoje kouzlo:-)

Z čeho máte radost, na kterou část města jste pyšný?

V posledních letech se podle mého úsudku udělalo v Chrastavě velký kus práce. Mám vždy radost, když se něco povede, dodělá – a to včetně detailů! O to víc mě pak mrzí, když přijedou síťaři a nové dílo nám rozkopou. Mám radost z parku u hasičského muzea, z opravených chodníků z kamenných kostek na náměstí i ke kostelu.  A taky mám radost z opravené české školy v Revoluční ulici...

Co vás trápí, kde vidíte nedostatky?

Člověk se musí dívat na věci kriticky. Jedině tak je možná náprava a posun vpřed. Celkově se mi nelíbí některé zásadní zásahy do vzhledu města – různobarevné střechy, některé nelogické postavené domy, které narušují urbanistický celek. Úřad nechává postavit doslova, co si kdo kde vymyslí...

Trápí mě ale hlavně jiná věc. A tou je to, že město i soukromí stavebníci investují do zkrášlení města či svých nemovitostí, vysazují stromy, obnovují památky a druhá skupina (naštěstí menší) chodí a ničí... a krade. Nepochopím ty, kteří počmárají opravenou fasádu, zlomí nově vysazený strom či vysypou svůj odpad jinam než do popelnice či sběrného dvora...

Proč jste se rozhodl znovu kandidovat?

Přiznám se, že původně už jsem nechtěl. Poslední čtyři roky jsem trávil, zejména po povodních na stovkách schůzí, výběrových řízení, obcházel jsem povodňové zakázky, kritizoval, vymýšlel řešení... Nezdá se to, ale po práci, je to opravdu dost náročné, zejména když člověk dělá sám na sebe a ve chvíli, když je jinde... prostě nevydělává a nemá příjem. Na druhou stranu jsem rád, že jsem mohl být u toho mohl jsem pomoci spolurozhodovat a vyjadřovat se k veřejným věcem. Být kritikem u piva v hospodě je sice jednodušší, ale k ničemu to nevede. Nakonec jsem se rozhodl, že pokud dostanu důvěru voličů (a věřím, že mě znají v dobrém i zlém) věnuji čtyři další roky života Chrastavě, kde jsem se narodil a kde žiji. Rád bych spolurozhodoval o jejím rozvoji v dalších letech. Už kvůli svým dětem, aby se jim tady žilo dobře.

Která rozhodnutí byla v minulém volebním období nejtěžší a která Vám přinesla největší radost?

Těžká otázka. Určitě mám radost z toho, že se snížil počet ubytoven nepřizpůsobivých občanů v našem městě a že neobtěžují ty, kteří pracují a snaží se zuby nehty žít zodpovědně, bez dávek a být dobrým příkladem svým dětem... Nejtěžší rozhodnutí? Každé rozhodnutí je svým způsobem těžké, protože ovlivní chod města i jeho vzhled na řadu let do budoucnosti.

Co vás motivuje k tomu, aby jste kandidoval v komunálních volbách?

Jak jsem již uvedl. Nechci jen sedět a kritizovat. Chci se učit některé věci jinak chápat, mít informace, zkusit o nich přemýšlet, přispět či ovlivnit svým názorem jejich vývoj, případně vědět jasný důvod, proč se věci dějí tak a ne onak.

Máte mnoho různorodých aktivit, tak se nabízí otázka - jak pracujete s časem?

Špatně :-) Jsem aktivní sportovec – provozuji orientační běh, jezdím na koni, ale nepohrdnu ani jiným sportem. V posledních letech se věnuji i vysokohorské turistice, mám za sebou Gerlach, Mont Blanc, Weismiess i několik dalších ledových čtyřtisícovek. Miluji hory a jejich rozmary, krásu, nevyzpytatelnost... Zajímá mě i místní historie – jsem členem SPHMCH a bádání je příjemným zpestřením. Před prázdninami jsem dopsal téměř dvousetstránkovou knihu o pomníčcích, sochách a válečných pomnících na Chrastavsku... Letos bych ji vlastním nákladem rád vydal. Snažím se také o zajištění odborných restaurátorských zásahů na těchto objektech. Trochu kreslím, celý život se zajímám o život severoamerických indiánů (viz loňská výstava v galerii). No a taky trochu muzicíruji s naší "kapelou" Krávy bez medu. Těším se na zkoušky a hraní. Je to zase něco nového.

A do toho schůze a funkce zastupitele a radního. Naštěstí moje děti už jsou dospělé, a tak už si vystačí.

Co je Vaší prioritou, co městu nejvíce chybí?

Myslím, že Chrastava má dobré zázemí. Chybí v ní však trochu život... Když jdu večer po náměstí, zeje většinou prázdnotou. Možná je to dobou, že se lidé více zavírají doma u komunikační techniky... Určitě mi chybí jakási pomyslná bezpečnost a právě o ní se mi kamarádi a další voliči nejvíce zmiňují. Nutnost trestání výtržníků, rušičů nočního klidu, zlodějů a sběračů kovů, opilců před "nápojkami"... To považuji za problém města... Aby měli ti, kdo pracují, prostě klid.

S čím jdete do voleb, jaké máte priority?

Mám pár bodů a doufám, že se na nich shodne většina zastupitelů se mnou nebo beze mne:    

 - Bezpečnost, klid a jistota, že občanům majetek nikdo neukradne, že je nikdo nebude obtěžovat či ohrožovat.

-          Dobře rozmyšlené investice s ohledem na kvalitní projekt, kvalitně odevzdanou práci i na co nejnižší náklady na budoucí údržbu a provoz.

-          Vyhodnotit program rozvoje a zamyslet se nad možným aktualizovaným doplněním, při rozvoji města rozhodovat tak, aby Chrastava působila kompaktním dojmem jako urbanistický celek se svou tváří, aby se zde líbilo nám i hostům (práce pro stavební úřad!).

-          Údržba městského majetku a jeho rekonstrukce za podpory dotačních titulů.

-          Udržení nabídky kulturních a sportovních aktivit ve městě (udržovaná sportoviště, podpora aktivních spolků a organizací).

-          Zlepšit propagaci města – atraktivní internetové stránky, zvážit další možnosti zpřístupnění hasičského muzea pro veřejnost, navázat propagaci s okolními atrakcemi – Babylon, Kristýna, hrad Frýdlant či Grabštejn.

Jsme čtyři roky po povodni. Mnoho (možná vše z majetku města) je opraveno. Je uděláno vše k ochraně majetku města a obyvatel?

To se obávám, že nebude hotovo nikdy. Živly jsou nepředvídatelné. Důležité je, že se povedlo opravit nebo se opravuje nejen městský majetek, ale i majetek Povodí Labe a Kraje. Bez toho by to skoro postrádalo smysl. Zejména nábřežní zdi bylo potřeba obnovit, a to se celkem podařilo. Do budoucna budeme muset monitorovat stav a provádět údržbu sami nebo upozorňovat správu toků. Po zkušenostech z roku 2010 je potřeba udržovat břehy, dělat včas prořezy dřevin, nedovolovat stavby těsně na březích toků.

Za nejdůležitější teď považuji pravidelnou údržbu toho, co jsme opravili. Průběžná údržba v důsledku stojí určitě méně než generální oprava zanedbaného.