27. června 2014

Komunální volby 2014 - Chrastava

Vážení čtenáři, dovolte nám, abychom se pokusili alespoň v krátkosti zhodnotit naplnění našeho programu v letech 2010 – 2014. Toto období bylo pro nás všechny především ve znamení rozsáhlé obnovy města po srpnové povodni v roce 2010. Tím byly dány veškeré priority počínání našich zástupců v radě i zastupitelstvu města (a pochopitelně i volených zástupců z ostatních stran) a všech pracovníků města. Přesto alespoň v krátkosti, co se podařilo, a co ne.

 

CHRASTAVA krásnější… nadále probíhá údržba zeleně a úklid, byl vytvořen zcela nový park u DPS 1, a to jak pro seniory, tak i s hracími prvky pro děti. Další hřiště prošla údržbami a doplněním mobiliáře. Byl rozšířen sběr separovaného odpadu…

CHRASTAVA bezpečnější… podařilo se omezit počet problémových lokalit v našem městě (Kovák, Koruna), povedlo se vykoupit objekt SEPPu, který je v současné době v demolici (zabránění případnému vzniku „ubytovny“). Zčásti se podařila obnova a rozšíření veřejného osvětlení v dalších částech města. Prosadili jsme používání fotopastí městskou policií v problémových oblastech, v dohledné době budou realizovány zpomalovací měřiče rychlosti na dlouhých úsecích v ulicích Vítkovská a Nádražní. Jsme upozorňováni spoluobčany i sami vidíme rezervy v práci městské policie.

CHRASTAVA aktivnější… proběhla realizace nového multifunkčního venkovního hřiště v areálu TJ Spartak. V současnosti probíhá zpracování projektu komplexní přestavby sportovní haly, vč. opatření vedoucích k snížení provozních nákladů.

Nepovedlo se připravit studii rozvoje a využití areálu městského koupaliště. Zde by měla proběhnout „pouze“ výstavba beach volejbalového hřiště.

CHRASTAVA odpovědnější… Pomoc k vzniku nových pracovních míst se nepodařila. Jeden z největších zaměstnavatelů Grupo Antolin odešel po povodni do liberecké průmyslové zóny. Péče o majetek – pravidelně probíhá údržba a doplňování venkovního mobiliáře města – lavičky, plakátovací plochy, koše… Probíhají investice do zateplování a výměny oken městských budov. V bytech se sníženým nájemným dochází většinou k nápravě, aby tato skutečnost pominula. Jako nešťastné vidíme řešení v případě budovy čp. 125 - stará škola pod kostelem (prodej bytů do osobního vlastnictví bez reálné šance na komplexní obnovu domu).

Město se poslední volební období nezadlužilo, úspěšně splácí staré úvěry. Pouze několik větších zakázek pořídilo na splátky.

ODS měla v období 2010 – 2014 v zastupitelstvu města tři zástupce (MUDr. Petr Hartl, Ing. Karel Žemlička, Ivan Vydra), v radě města dva (Ing. Karel Žemlička, Ivan Vydra), další lidé pracovali v různých komisích města.

Po celé volební období jsme se poctivě snažili hledat řešení v projektech popovodňové obnovy, pravidelně jsme kontrolovali provádění prací, případně upozorňovali na nedostatky a nedodělky, které se reklamovaly. Byli jsme téměř ve všech komisích a účastnili jsme se výběrových řízení jak na personální obsazení některých funkcí, tak jsme trávili velké množství času při výběrových řízeních na popovodňové, ale i jiné investiční zakázky. Byli jsme přítomni a spoluhledali nejlepší řešení s projektanty a s pracovníky města pro různé připravované projekty. Naše účast na zasedáních byla téměř 100%.

Ostatně o tom, jak jsme pracovali (pochopitelně ne jenom my, ale i kolegové z ostatních stran a hnutí a zaměstnanci města) si můžete udělat obrázek sami při procházce Chrastavou a porovnat jej s tím, který se vám zjevil  9. či 10. srpnový den v roce 2010…

 

MUDr. Petr Hartl, Ivan Vydra, Ing. Karel Žemlička

                   zastupitelé za ODS