Petr Mácha - lídr kandidátky ODS
31. srpna 2018

Petr Mácha - lídr kandidátky ODS

Původně jsem byl požádán, abych napsal několik vět o našem programu. Nakonec jsem se rozhodl to neudělat a odložit toto téma na později. Rád bych vám totiž napsal o něčem jiném, o něčem, co mi nedalo spát skoro celou dovolenou, a co bych jednou rád změnil. Zkusili jste se někdy zeptat lidí z naší republiky, jak znají Chrastavu? Většinou dostanete odpověď, že si pamatují na povodně. Případně se dozvíte, že je u nás dětský domov, nebo že se tady střílelo na prezidenta. V podstatě nikdy se nedozvíte, že máme moc pěkný kostel, že ve Vítkově je románská tvrz „Curia“. Ani se nedozvíte, že Chrastava má i temnou minulost reprezentovanou například koncentračními tábory. Je tedy otázkou proč by k nám takový turista jezdil? Proč by se zajímal o historii Chrastavy? Která je přitom tak pestrá. Když už náhodou zavítá ke kostelu, najde ho zavřený. Když náhodou mine zajímavé místo, nenajde žádnou informační ceduli. A to je ta věc, která mi nedala spát a kterou bych rád někdy v budoucnu změnil. Pracovat více na informovanosti o našem městu, ukázat ostatním jak zajímavé a historicky významné místo to je. Třeba formou naučných stezek po městě a okolí. Nebo využitím některých dalších možností, které se nabízejí. Já osobně jsem si to vyzkoušel založením několika schránek pro hru Geocaching. A divili byste se, jak pozitivní ohlasy na naše město mi návštěvníci píší. Tak to je ono, to, co bych rád změnil i na vyšší úrovni. Abychom všichni mohli říct: „Přijeďte se k nám podívat, máme nádherný kostel, suprovou stezku po chrastavských sochách, a ještě hezčí okolí“.

Petr Mácha