20. dubna 2016

Čtvrtstoletí Občanské demokratické strany

(Liberecký kraj) 21. dubna uběhne 25 let od vzniku Občanské demokratické strany. Když krátce po 17. listopadu 1989 začaly po celé zemi vznikat buňky Občanského fóra, Liberec nebyl výjimkou a záhy se Liberecké OF stalo páteřní institucí změn.

Rychle se ale ukázalo, že Občanské fórum je velmi nesourodé. Zahrnovalo v sobě prakticky všechny politické proudy, od levice po pravici. A tak jeho rozpad byl jen otázkou času. Vznikly z něho dvě relevantní strany, neboť bylo jasné, že obnova parlamentní demokracie bude vyžadovat silný stranický systém. Občanské hnutí, které si z OF odneslo nesourodost a také váhavost, zda být stranou nebo hnutím. A Občanská demokratická strana s pravicovým programem.

Ta se v následujících letech stala vůdčí silou v Liberci. Opakovaně po volbách obsazovala post primátora a pustila se do očekávaných změn. Úspěšně byl zprivatizován bytový fond, malá privatizace nastartovala rychlý růst nové infrastruktury a podnikání.

Již z kraje devadesátých let došlo k zásadní rekonstrukci zastaralých inženýrských sítí, byly zrekonstruovány tramvajové trasy, k nové oblibě se nadechla zoologická i botanická zahrada i Liberecká univerzita.

Z Liberce se rychlým tempem stávalo moderní dynamické město. ODS ale činila i kroky, které se zdály kontroverzní. Mezi ty patřilo například rozkopání Pražské ulice v roce1994. Přesto ODS v následujících volbách dostala v Liberci opět důvěru. To byla také příležitost pro založení dvou velkých průmyslových zón, které jsou dnes téměř zaplněné a do Liberce přinesly stovky nových pracovních míst a další příležitosti v návazných infrastrukturních projektech.

Vedení radnice rovněž rozhodlo o postavení nové sportovní arény. Velmi kritizovaný projekt je dnes miláčkem Liberečáků, kde si zde užívají vrcholných sportovních, ale i kulturních zážitků.

Mezi velké projekty Liberce pod vedením ODS patřilo beze sporu také mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009.

Mistrovství světa bylo v celém sportovním světě vysoce hodnoceno, doma však, díky rozjíždějícím se kampaním téměř proti všemu, co bylo spojeno s ODS, bylo bohužel zatraceno a zůstala jen hořká pachuť dluhů, nikoliv však města, ale organizačního výboru v čele s Kateřinou Neumannovou.

Dvacet pět let je dlouhá doba. Z pohledu politického i lidského. Na druhou stranu je to rozhodně méně, než polovina lidského života. Ale obracíme-li se za sebe, měli bychom si připomenout spíše světlejší okamžiky a úspěchy, než prohry, ze kterých se musíme poučit.

Koneckonců stačí se dnes rozhlédnout po Liberci. Za uplynulých 25 let se změnil k nepoznání. Změnil se i zásluhou ODS a především aktivních lidí v Liberci, kteří využili nového politického prostředí. Změnil se k lepšímu.

MUDr. Přemysl Sobotka

místopředseda Senátu PČR