25. listopadu 2015

Informace zastupitelů města za ODS

Dne 19. října proběhlo další pravidelné zasedání Městského zastupitelstva.

Protože jsme s některými zastupiteli napříč politickými subjekty měli jiné názory na některé body jednání zastupitelstva, zúčastnili jsme se pracovní schůzky, kde jsme tyto body prodebatovali a vyměnili si svoje názory.


Ty jsme se pak s kolegy snažili prosadit na jednání zastupitelstva. Bohužel většinou bez úspěchu. Nesouhlasili jsme se způsobem podpory  zubaře v podobě, která nám byla předložena, tj. nákupem zubařského křesla. To však neznamená, že jsme byli  proti jinému způsobu podpory získání zubaře pro město Chrastava (neměli jsme problém s přidělením nově rekonstruovaného  městského bytu či bezúročnou půjčkou či splátkami za uvedené křeslo). Jsme přesvědčeni, že při nedostatku zubařů v chrastavském regionu je investice do zařízení ordinace pro lékaře bez rizika návratná (na rozdíl od jiných služeb). Navíc podpora jednoho zubaře a ostatních nikoliv zavání nekalou konkurencí.

    Dále jsme nesouhlasili s některými položkami ve změně rozpočtu města (odstupné pro velitele Městské policie v navržené výši, nákup praporu pro SDH za 150 000,- Kč pouze z prostředků města, nákup nového dodávkového vozu pro SDH  za  cenu 1,5 mil - návrh  výše této položky byl následně snížen o třetinu...).

Podpořili jsme naopak nutnou a plánovanou přestavbu sportovní haly (na řešení se podílel v pracovní komisi i I. Vydra), a to po nezískaní dotace  jenom z vlastních prostředků města, a to nejlépe bez úvěru (v roce 2015 vyčleněno v rozpočtu cca 9 mil. Kč a pro rok 2016 počítá pan starosta s 10 miliony, což pochopitelně též podpoříme). Připomínkovali jsme i smlouvu o poskytnutí investiční účelové dotace mezi Městem a Spartakem v této otázce. Zde jsme si vyjasnili některé body a byla doplněna informace, že technický a stavební dozor nad touto investicí bude provádět důsledně Město (investiční odbor města).
Vzhledem k tomu, že bodů k rozhodování na každé zastupitelstvo je moc a s některými je potřeba  se seznámit podrobně, byl vznesen požadavek na vedení města, aby  byly před samotným zastupitelstvem konány dobrovolné pracovní schůzky, na kterých se budou moci zastupitelé blíže seznámit s tím, o čem hlasují, potažmo o čem rozhodují. Seznam datumů schůzek zastupitelé  již obdrželi.
Na závěr zastupitelstva také proběhla debata iniciovaná ing. L. Medřickým a ing. S. Sehnoutkou o nutnosti zpracování a aktualizace územního plánu města, který je zastaralý a nevyhovuje již potřebám rozvoje města. Územní plán byl zpracován v roce 1997,  v době, kdy Chrastava měla zcela jiné problémy a priority, než má nyní.  Zpracování nového územního plánu budeme v budoucnu prosazovat.

    V rozpočtu na rok 2016 bychom rádi podpořili navýšení grantu pro sportovní a společenské organizace a navýšení položek na péči o stávající nemovitý majetek ve vlastnictví Města.


Na závěr nám dovolte, abychom popřáli všem Chrastavanům klidné Vánoce a víru v klid a bezpečí  v novém roce 2016.


Ivan Vydra a Lambert Medřický