8. června 2015

Budova Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě

Bude? Kdy? Jak bude vypadat? A neméně důležitá otázka – kde bude stát?

 

Před sedmi lety byla realizace nové knihovny ve fázi výběrového řízení na zhotovitele. Odpovědi na výše položené otázky byly jasné. Bylo zajištěno i financování stavby.

Z dnešního pohledu vidíme, že odpovědnost a opatrnost při výběrovém řízení, které vedly tehdejší vedení MSK ke zrušení výběrového řízení, se záměrem vyhlásit vzápětí nové, byla pro knihovnu smrtící. Sedm let nečinnosti představitelů kraje v této věci můžeme dokumentovat citací ze Zprávy o realizaci strategie rozvoje Moravskoslezského kraje na léta 2009 – 2020 : “ Co se týká nové budovy Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě, při její přípravě k významnému posunu nedošlo. Stále není zatím rozhodnuto o lokalitě a podobě knihovny, hledá se optimální řešení z hlediska lokality a financování stavby."

Na dotaz krajského zastupitele za ODS pana Josefa Jalůvky v březnu 2015, odpověděl náměstek  hejtmana, že nelze počítat s možností finanční podpory  novostavby MSVK z národních zdrojů, že je velmi nepravděpodobná možnost financování  novostaveb knihoven z prostředků Evropské unie.   MSK předpokládá, že budou z evropských fondů podporovány revitalizace lokalit národních kulturních památek.  To je také důvodem, proč MSK poskytl zájmovému sdružení právnických osob Dolní oblast VÍTKOVICE dotaci na vytvoření objemové architektonicko-urbanistické studie zástavby technologického zázemí vysokých pecí.   Zadavatelem studie je potenciální příjemce dotace, tedy zájmové sdružení právnických osob Dolní oblast VÍTKOVICE.

A tady si klademe řadu otázek, máme řadu pochybností. Architekt Dolní oblasti VÍTKOVICE  pan Josef Pleskot klade velký důraz na architekturu veřejného prostoru a  vyjádřil  názor, že politika musí jednoznačně formulovat zadání pro architekty.  Jaké je politické zadání MSK?  Peníze na knihovnu jsme již utratili , stát nepomůže,  z prostředků EU to asi také nepůjde, tak se pokusíme to protlačit přes Dolní oblast VÍTKOVICE.  Chybí jakákoliv širší diskuse o umístění a podobě knihovny s veřejností, s akademickou obcí.  Ostrava je třetí největší město v republice, měla by být metropolí.  Zadání kraje pro  velmi úspěšného architekta Josefa. Pleskota by snad  mělo být, aby stavbu začlenil do veřejného prostoru centra, aby pomohl oživení centra.

A v neposlední řadě , kdo by byl  vlastníkem nemovitosti? Logicky příjemce dotace. MSK členem výše uvedeného sdružení není.  Za jakých podmínek by zařízení mohl kraj, jako zřizovatel knihovny, tuto provozovat?

Výstavbu nové Moravskoslezské vědecké knihovny si velmi přejeme a budeme ji samozřejmě podporovat. Škoda jen, že díky sedmileté nečinnosti dvou reprezentací kraje z řad ČSSD, existuje jen jedna potenciální varianta získání financí na stavbu. Tolik potřebné oživení centra města se tak nekoná.

 

 

Ing. Eva Poštová, CSc.

Předsedkyně klubu zastupitelů MSK zvolených za ODS