16. dubna 2016

Regionální sněm ODS dnes v Ostravě rozhodl o kandidátce do krajských voleb

Na čele jsou zcela nové tváře, na kandidátku se vrací Evžen Tošenovský

Lídr ODS Jakub Unucka již zná tým, se kterým vstoupí do boje o mandáty ve volbách do zastupitelstva Moravskoslezského kraje. Budoucí klub zastupitelů projde kompletní obměnou, protože na čele kandidátky ODS jsou zcela nové tváře. 

Na kandidátku se vrací někdejší hejtman Evžen Tošenovský, nechybí zde úspěšní starostové, špičkoví odborníci a potěšující je přítomnost řady žen.

Přední příčky kandidátky občanských demokratů obsadili především komunální politici. Nechybí mezi nimi například starosta Šilheřovic Radek Kaňa, místostarosta Českého Těšína Stanislav Folwarczny, starosta Kopřivnice Miroslav Kopečný a další starostové obcí z celého kraje.

Vedle představitelů obcí nabízí ODS i zkušené odborníky. Druhé místo na kandidátní listině obsadil dopravní expert z Ostravy Vladimír Návrat, v první desítce je i třinecký Josef Alexander Matera se zkušenostmi z finanční oblasti a Jan Dekický, podnikající v oboru IT. Třetí místo na kandidátce obsadila krnovská ředitelka Crystal Help Martina Nováková, odborná mluvčí ODS pro sociální oblast. V této oblasti působí i další ženy na kandidátce, kopřivnická Xenie Šustalová nebo Eva Pastušková, prezidentka občanského sdružení KIWANIS. „Je to žena, které si nesmírně vážím pro její charitativní práci,“ řekl lídr ODS Jakub Unucka.

ODS však disponuje i dalšími zajímavými osobnostmi, které budou v podzimních volbách kandidovat, patří mezi ně reprezentant ČR ve skocích na lyžích Jakub Janda nebo majitel nejlépe oceněného kempu v ČR a starosta Budišova nad Budišovkou Patrik Schramm. Na kandidátní listině se umístil i někdejší lídr ODS z roku 2012 David Sventek.

Překvapením regionálního sněmu ODS je však návrat bývalého hejtmana Moravskoslezského kraje Evžena Tošenovského, který je na 15. místě kandidátky. „Jistě nikdo nepochybuje o tom, že právě náš kraj by si po letech spánku konečně zasloužil důstojné vedení s jasným a čitelným programem, zodpovědností a především poctivostí, s jakou se má politika dělat. Jsem připraven pomoci lídrovi jak ve volební kampani, tak při řízení kraje,“ uvedl Evžen Tošenovský.

„Jsem rád, že kandidátka je i bez jakýchkoliv kvót pestrá, a voličům nabízí na výběr opravdu kvalitní osobnosti. Všichni jsou připraveni dát ve prospěch kraje své znalosti a odbornosti. Náš kraj to bude opravdu potřebovat,“ uzavřel lídr kandidátky Jakub Unucka.

 

 

Pořadí na prvních patnácti místech kandidátky:

 

  1. Jakub Unucka
  2. Vladimír Návrat
  3. Martina Nováková
  4. Josef Matera
  5. Stanislav Folwarczny
  6. Jan Dekický
  7. Radek Kaňa
  8. Miroslav Kopečný
  9. Martin Sliwka
  10. Josef Šrámek
  11. Xénie Šustalová
  12. David Sventek
  13. Michal Sněhota
  14. Werner Bernatík
  15. Evžen Tošenovský
Ing. Jakub Unucka, MBA

předseda oblastního sdružení
neuvolněný místostarosta města