9. října 2020

Zvyšujeme počet parkovacích míst

Neustále se snažíme pracovat na zvyšování počtu parkovacích míst. V září se podařilo zlegalizovat několik desítek parkovacích míst (tedy místa, kde se často reálně parkovalo, ale řidičům hrozila pokuta) a další úplně nová parkovací místa vytvořit.
Na základě žádosti MČ Brno-Bystrc z roku 2019 vypracoval Bkom dle pokynů odboru dopravy Magistrátu města Brna návrh dopravního značení celkem ve 3 lokalitách. Realizace proběhla letos v září.

Jedná se například o komunikaci okolo dětského hřiště naproti Chovánku, která odbočuje z ulice Vejrostova a zase se na ni po objetí hřiště vrací. Naproti Chovánku jsou vyznačena podélná parkovací stání a vedle hřiště v jednosměrné části komunikace jsou vyznačena šikmá parkovací stání. U hřiště je ještě nutné vyřešit kolizi posledního parkovacího stání a vjezdu na hřiště, aby maminky mohly pohodlněji na hřiště vstupovat.

Další lokalitou je ulice Šemberova pod smyčkou Ečerova, kde vzniklo velké množství podélných parkovacích míst.

A nejvyužívanější budou jistě parkovací místa na ulici Teyschlova kolem výběhu pro psy, kde se historicky parkovalo minimálně po jedné straně komunikace.
Aktuálně je dopravním značením umožněno parkovaní na obou stranách komunikace po větší části její délky.
V horní slepé části komunikace kolem dětského hřiště směrem k zadní straně nákupního střediska to negeneruje žádný problém. Od zatáčky směrem dolů na ulici Vejrostova je nutné jezdit opatrně, protože komunikace je po vytvoření dvou parkovacích pruhů úzká. Jak jsem mluvil na místě s řidiči, ze začátku se někteří divili, ale už si zvykli a v lokalitě, kde chybí desítky parkovacích míst, je každé místo přínosem. Pro zvýšení bezpečnosti je zde omezení rychlosti na 30km v hodině a příčné prahy.
 

Tomáš Jára,

předseda místního sdružení ODS Brno-Bystrc, místostarosta