23. března 2020

Parkovací dům Teyschlova, Černého

Dobrý den,


Zastupitelstvo Města Brna zatím nerozhodlo ve věci potenciálního prodloužení tramvaje na Kamechy. Naše snaha o posunutí investičního záměru parkovacího domu Teyschlova (přilehlého k tramvajovému tělesu) a následně parkovacího domu Černého ale pokračuje.

Na webových stránkách městké části viz. http://www.bystrc.cz/parkovani.html najdete výsledky obou anket, ještě jednou děkuji všem, co hlasovali.
Odpovědi občanů nám umožní podpořit naši žádost adresovanou vedení města Brna relevantními informacemi a zvýšit pravděpodobnost úspěchu alespoň jednoho investičního záměru.


Na anketu k parkovacímu domu Teyschlova odpovědělo 107 občanů.
91% respondentů si myslí, že výstavba parkovacího domu je potřeba.

Pro 75% respondenů není problém ujít danou vzdálenost do parkovacího domu min. jednou za den (z toho více než půlka vícekrát za den) - to je pro nás také důležité, obávali jsme se, aby to pro většinu lidí nebylo daleko a parkování využívali.

Celkem 57 lidí (tedy nadpoloviční většina) je ochotna platit cca 20Kč za den parkování formou ročního předplatného. Konkrétně 8 lidí je ochotno platit až 38kč za den formou ročního předplatného při zajištění stálého parkovacího místa, zbylých 49 občanů bylo ochotno platit cca 20Kč za vyhrazené, nebo jakékoli místo v rámci parkovacího domu.
Toto je pro nás to hlavní, protože v případě, že bychom museli platit provozní náklady z úrovně MČ – resp. příspěvků občanů, je zřejmé, že bychom alespoň 50% obsazenosti dosáhli a to stačí k úhradě provozních nákladů tak, jak byly kalkulovány v investičním záměru od Investičního odboru MMB. Stále ale věříme, že se provozní náklady podaří ještě více snížit v další fází projektu.

55% dotázaných má v domácnosti jedno auto, ale 35,5% z nich má dvě auta. Tento výsledek je samozřejmě zkreslen tím, že anketu logicky vyplňovali lidé, kteří mají zájem o parkování a vlastní tedy auto. Řádově 6-7% domácností má 3 a více aut. Pokud sečteme respondenty, kteří mají dvě a více aut, jedná se o 43%. Toto podporuje dlohodobé přesvědčení, že normy pro povinnou tvorbu parkovacích míst pro firmy stavějící byty, by měli být zpřísněny buď centrálně (úpravou ČSN) nebo lokálně - Regulativem doplňujícím územní plán.


Anketu k parkovacímu domu na ulici Černého vyplnilo 102 občanů.
73% z nich si myslí, že je potřeba 100 parkovacích míst (pět pater - tedy maximum dle objemové studie, uvažovali jsme 3-5 pater po 20 parkovacích místech) a celkem 85 lidí je srozumněno se vzdáleností pro docházku k parkovacímu místu min. jednou za den (z toho více než půlka vícekrát za den).

Celkem 58 lidí (tedy nadpoloviční většina) je ochotna platit cca 20Kč za den parkování formou ročního předplatného za vyhrazené nebo jakékoli místo.


Z výsledku anket je zřejmé, že oba parkovací domy by měly smysl a s velkou pravděpodobností by nebyl problém s úhradou provozních nákladů. Více rozpracovaný je záměr parkovacího domu na Teyschlové - pokud se do tří let podaří postavit alespoň jeden z parkovacích domů, bude to samozřejmě úspěch. Budeme vás dále informovat.

Tomáš Jára,

předseda místního sdružení ODS Brno-Bystrc, místostarosta