14. března 2019

Cyklostezka Svratecká (úsek Hrad Veveří-Rakovec)

Rada městské části Brno-Bystrc se na jednání dne 6.3.2018 v rámci aktualizace projektového záměru „Cyklostezky Svratecká (v úseku Hrad Veveří-Rakovec)“ vyjadřovala k plánované obousměrné cyklostezce o celkové šířce 3 m podél pravého břehu Brněnské přehrady v úseku Rakovec-lávka pod Hradem Veveří v celkové délce asi 6 km. Projektový záměr navazuje na studii společnosti ADOS z roku 2006. V roce 2007 byla investice pozastavena kvůli stožitému majetkoprávnímu vypořádání.

Aktuálně Jihomoravský kraj zahájil přípravu rekonstrukce silnice Rakovecká, v souvislosti s tím byla uzavřena dohoda mezi Jihomoravským krajem a statutárním městem Brnem o spolupráci při koordinaci a realizaci obou staveb (oprava silnice a cyklostezka). Původní nerealizovaný investiční záměr z roku 2007 byl doplněn o variantu vedení cyklostezky v místech pláží v blízkosti silnice, aby nedocházelo k ohrožování pěších osob, které se pohybují po plážích.

Na situačním plánu je modře vyznačen úsek vedený souběžně s tělesem silnice Rakovecká, ten tvoří asi čtvrtinu celkové délky. Fialově je vyznačeno původní trasování přes pláže. Žlutě je vyznačena alternativní trasa mimo pláže. Žlutě přerušovaně pak alternativa ve formě visuté lávky nad hladinou.

S ohledem na bezpečnost pěších osob a nerušené využívání ploch pláží doporučila Rada městské části Brno-Bystrc volit trasu cyklostezky mimo pláže bez využití finančně nákladných visutých lávek - tedy vedení cyklostezky ve žluté variantě (nedojde ke zúžení komunikace Rakovecká oproti současnému stavu). Z celkové délky cca 6 km lze vést zhruba 1,4km na společném zemním tělese s komunikací a díky tomu bude stavba levnější (celkové náklady jsou odhadovány na 71 mil. Kč z rozpočtu města Brna).

Tomáš Jára

předseda ODS Brno-Bystrc
místostarosta MČ Brno-Bystrc