17. ledna 2019

Doprava a parkování v Bystrci

Vážení čtenáři, obyvatelé Bystrce,
rád bych vás krátce informoval o aktualitách v dopravě městské části Brno-Bystrc.

Městská část se stále snaží vytvářet parkovací místa. Po dokončení schvalovacího procesu na stavebním úřadě řádově v březnu 2019, by měli být vybráni zhotovitelé a realizovány dvě parkovací plochy:

- parkovací záliv s 21 místy (7x podélné, 14x kolmé) na ul. Kachlíkova v ploše veřejné zeleně mezi komunikací a objekty vodáren (celkové náklady 1 100 tis. Kč; tedy 52 tis. Kč za jedno parkovací místo)

- parkoviště s 25 parkovacími místy při křižovatce ulic Rerychova - Kamechy (celkové náklady 2 250 tis. Kč, tedy 90 tis. Kč za jedno parkovací místo).


Dva projekty, v minulosti uvažované a rozpracované, se naopak ukázaly jako nerealizovatelné z důvodu vysoké ceny:

- projekt při ulici Kuršova měl vytvořit na stávající ploše místo současných 118 parkovacích míst celkem 217 stání (další patro), ale celkové náklady by byly 57,4 mil. Kč, což vychází na neúnosných 580tis. Kč za jedno parkovací místo

- u projekt podzemního parkoviště při ul. Teyschlova, kde MČ v roce 2017 žádala odbor dopravy MMB o zpracování investičního záměru, by předpokládané náklady byly 130mil. Kč za 200 parkovacích míst, tedy 650tis. Kč na jedno místo.

Stále platí, že soukromý investor připravuje stavbu hromadných garáží na Rerychové - konkrétně blok A pod stávajícím blokem B. Rada městské části záměr podpořila 21.3.2018 souhlasem s prodejem pozemků. V současné době investor čeká na reakci Magistrátu města Brna a odkup pozemků pro stavbu.

V dalším čísle BN vás budeme informovat o jednání ke křižovatce u UNIHOBBY, kde došlo ke shodě dotčených městských částí na „variantě 6“ a ta bude upravena o připomínky a projednávána během února v Zastupitelstvu MČ Brno Bystrc.
Dále vás budeme podrobně informovat o stavebních pracech na silnici Žabovřeská v období 1.4.-31.8.2019.