20. listopadu 2016

Den boje za svobodu a demokracii

V předvečer Dne boje za svobodu a demokracii jsme se sešli u památníku na Náměstí 28. dubna. Byl postaven k uctění  památky všech obětí  tohoto boje díky iniciativě bývalého starosty Ing. Svatopluka Beneše, který na  zasedání zastupitelstva dne 4.12.2005 přednesl návrh na vybudování pomníku. Místo bylo vybráno vedle radnice, kde původně stál od 4.4.1926 památník obětem I. světové války odstraněný za německé okupace. V únoru 2007 byla vypsána veřejná sbírka, s jejíž pomocí se do této akce mohli především symbolicky zapojit i obyvatelé Bystrce. Pomník vytvořený akademickým sochařem Otmarem Olivou byl slavnostně odhalen 27. října 2008 v předvečer státního svátku Vzniku samostatného státu a od té doby se zde scházíme každoročně.

Tentokrát se nás sešlo 10 - radní, zastupitelé, občané. Pár slov pronesl pan starosta JUDr. Tomáš Kratochvíl a předseda klubu zastupitelů za ODS Ing. Tomáš Jára.

Domníváme se, že svoboda je základním lidským právem a demokracie jako princip formy vlády  a státního zřízení dává každému občanovi rovnost před zákonem, politická práva a záruku právního státu. V minulosti naší země to nebylo vždy samozřejmostí a i do budoucna je potřeba tato práva ochraňovat a hájit. Proto si padlí bojovníci zaslouží naši vzpomínku, aspoň krátké zamyšlení a uctění jejich památky, i když žijeme v tak dobrých časech, že mnozí už necítí potřebu….

                                                                                                                      Ing. Tomáš Jára

                                                                                                                      radní za ODS