14. prosince 2021

Kapacity základních škol stačí. Zatím

(Pětka) Do roku 2030 vyroste na území Prahy 5 odhadem bezmála jedenáct a půl tisíce nových bytů. Bezkonkurenčně nejvíce, zhruba polovina z celkového počtu, v lokalitě Barrandov a Hlubočepy. V řádu vyšších stovek bytů pak vyroste v lokalitách Smíchov, Radlice a Jinonice. Demografická studie předpokládá, že se během osmi let výrazně zvýší počet školou povinných dětí.

„Aktuální odhady uvádí, že v roce 2030 budeme mít až o tři tisíce školáků ve věku od 6 do 14 let více, než je tomu dnes. To je nárůst bezmála o 40 procent. Na to samozřejmě musíme reagovat a intenzivně pracujeme na nových projektech výstavby školských zařízení nebo rozšiřování kapacit stávajících škol, zejména v nejvytíženějších lokalitách,“ říká starostka Renáta Zajíčková (ODS).

Plánované investiční akce se týkají prakticky všech lokalit Prahy 5. Na Smíchově se už pro tento školní rok navýšily kapacity v ZŠ Drtinova o tři kmenové třídy s kapacitou 72 míst. Další dvě nové třídy vzniknou v průběhu dvou let v ZŠ Kořenského a v rámci projektu Smíchov City vyroste úplně nová škola s kapacitou 600 míst.

„Současné vedení radnice začalo s developery uzavírat memoranda o spolupráci a díky tomu se jako městská část dostáváme za výhodných podmínek k pozemkům na výstavbu nových školských zařízení, jako v případě Smíchov City. Případně nám investor poskytne dočasné či trvalé prostory k užívání,“ přibližuje starostka Zajíčková.

To je i případ ZŠ Nepomucká, kde se jednak vypracovala objemová studie na navýšení kapacity o 300 míst a v době budování nové školy vzniknou dočasné prostory v areálu TELLUS. Na dobré cestě je i výstavba nové školy na Cibuleckém kopci s kapacitou 300 míst. Městské části se podařilo dohodnout s magistrátem klíčovou směnu pozemků, a i v tomto případě je už zpracovaná objemová studie.

Výstavba nového školského zařízení je plánována v areálu Waltrovky v Radlicích. Nová škola pro 1. stupeň s plánovanou kapacitou 300 míst počítá i s případným pozdějším rozšířením pro 2. stupeň ZŠ. Významné navýšení kapacit čeká samozřejmě i lokalitu Hlubočepy a Barrandov. ZŠ Pod Žvahovem bude mít od příštího školního roku k dispozici další tři nové kmenové třídy s kapacitou 90 míst a nová základní škola pro 600 žáků vyroste v nové zástavbě na sídlišti Nový Barrandov.

Renáta Zajíčková

starostka MČ Praha 5
poslankyně PČR