13. prosince 2021

Všechny žádosti letos úspěšné

(Pětka) Navýšení kapacit mateřských a základních škol zřizovaných Městskou částí Praha 5 dokázalo pokrýt letošní poptávku. Všechny spádové děti byly umístěné, ale rezervy jsou minimální.

Ještě v průběhu října bylo do mateřinek nově zapsáno a přijato 88 dětí. Stále ještě zbývá 29 volných míst, ale průměrná naplněnost mateřských škol zřizovaných pátou městskou částí dosáhla 94 procent a některé mateřinky jsou zcela zaplněné nebo na hranici kapacity.

O něco lepší je situace v základních školách. Pro letošek se podařilo navýšit kapacity o 180 míst. I přesto průměrná naplněnost stoupla na 83 procent. Tlak na kapacity základních a mateřských škol by podle demografické studie měl stoupat minimálně do roku 2030. Trend ovlivní zejména probíhající a budoucí masivní bytová výstavba zejména v lokalitách Barrandova, Radlic a Smíchova.

S tímto vývojem současné vedení Prahy 5 samozřejmě počítá, mimo jiné i v rozvojovém dokumentu Strategie 2030+. Dovolím si říct, že investice, které proudí do modernizace našich školských zařízení, zvyšování kapacit a zejména do projektů nových škol v následujících letech, jsou největší v novodobé historii městské části. Ale jsou to investice, které zajistí kvalitní výuku pro všechny stávající o nové spádové děti Prahy 5, a určitě se vyplatí,“ uvedla starostka Renáta Zajíčková (ODS).

Současné vedení radnice tím do značné míry dohání resty z minulého období, kdy byla problematika kapacit školských zařízení opomíjena a nebylo na co navázat. Predikce kapacit mateřských a základních škol do roku 2030 pro jednotlivé lokality projednali radní letos v červnu a říjnu.

Renáta Zajíčková

starostka MČ Praha 5