14. prosince 2012

Ministr Martin Kuba navštívil v rámci pracovních cest po regionech Plzeňský kraj

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba pokračuje s dalšími stranickými kolegy v pracovních cestách po českých regionech. V pátek v Plzeňském kraji navštívil několik místních firem. Na programu měl také setkání se zástupci podnikatelské sféry a osobnostmi regionu.

„Dnešní návštěvou plzeňského regionu chceme dát najevo, že se vláda chce více přiblížit firmám a jejich problémům způsobeným recesí českého hospodářství,“ uvedl ministr Kuba.

Šéf resortu průmyslu a obchodu zavítal společně s dalším místopředsedou strany a šéfem regionální ODS Jiřím Pospíšilem nejprve do společnosti Best a.s., největšího českého výrobce betonových stavebních prvků pro venkovní a zahradní architekturu. Na místě se setkal s vedením společnosti i některými zaměstnanci.

"Uvítali jsme, že se ministr Kuba zajímá o problémy firem přímo v jejich závodech a nesleduje dění jen z ministerstva. Snažil se pochopit naší problematiku a zajímal se o to, jak nám naše podnikání co nejvíce ulehčit. Mám pocit, že pan minstr má snahu a tendenci nám podnikatelům pomoci," prohlásil při společném jednání Tomáš Březina, jednatel společnosti Best a.s..

Ministr průmyslu a obchodu se s jednatelem společnosti Best Tomášem Březinou shodl, že pro podnikatele je největší zátěží neustále narůstající administrativa. Navíc vnímá ministr Kuba jako klíčové posuzování nové legislativy z pohledu českých podnikatelů. V této souvislosti proto uvažuje s členy NERV o zřízení pracovní skupiny, jejíž součástí by byli přímo zástupci podnikatelské sféry, kteří by měli významné slovo při tvorbě nové příslušné legislativy. "Myslím, že ve zjednodušování administrativy a celkové přehlednosti zákonů máme stále co zlepšovat," konstatoval Kuba s tím, že skupina by měla být spojena se zástupci NERV a pod silnou podporou premiéra redukovat českou přebujelou legislativu.

Po té se ministr přesunul na prohlídku zázemí Škody Transportation, předního evropského výrobce vozidel pro městskou a železniční dopravu.

"Uvítali jsme zájem pana ministra a to nejen o technickou stránku naší firmy, ale i exportní politiku a především naše výhledy. Prohlédl si také naše stroje, které ve výrobních halách vznikají. Věříme, že právě Martin Kuba může přispět k zajištění dalších zakázek v zahraničí,“ řekl Josef Bernard, generální ředitel Škody Tranpotation na adresu ministra, kterého osobně provázel při prohlídce podnikových dílen.

Následně čekala ministra Kubu návštěva moderního interaktivní centra TECHMANIA Science Center, konkrétně komentovaná prohlídka vznikajícího 3D planetária.

Páteční návštěvu Plzeňského kraje pak ministr zakončil setkáním s četnými osobnostmi regionu, mezi kterými byli například zástupci firem, hospodářské komory nebo místní samosprávy.

"Jsem rád, že jsem se v Plzeňském kraji mohl setkat s úspěšnými podnikateli i zástupci velkých firem. Po té, co jsem si s nimi prohlédl výrobu, jsme diskutovali o tom, co jim Ministerstvo průmyslu a obchodu může jako partner nabídnout," dodal ministr na závěr návštěvy Plzeňského kraje.
Ve výjezdech za podnikateli bude ministr Kuba s ostatními stranickými kolegy pokračovat také v příštím roce.