20. ledna 2022

Události ČT: Postoj Senátu ke zmrazení platů

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace Události České televize byl v živém vstupu předseda Senátu PČR a místopředseda ODS Miloš Vystrčil.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Vládní plán tedy počítá s únorovým návratem k loňským výdělkům ústavních činitelů. Z lednových 89 000 tak platová základna politika bez náhrad klesne na 84 000. Základna soudců i potom zůstane nad 100 000. U státních zástupců se sníží pod 91 000. Fialův kabinet si od tohoto kroku slibuje úspory 600 000 000 Kč. Většinu tvoří zmrazení soudcovských platů. U politiků samotných tento efekt přinese necelých 57 000 000. Důvody jsou prosté. U politických ústavních činitelů, tedy prezidenta, členů vlády, Sněmovny a Senátu, je dohromady 300, soudců ale v Česku působí 10× víc a státních zástupců 4× víc. Hostem Událostí je teď předseda
Senátu Miloš Vystrčil, dobrý večer. Zmrazení platů doporučil zamítnout ústavně-právní výbor Senátu, ale taky ten hospodářský, proč nakonec komora jako celek hlasovala jinak?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer z Prahy, proč hlasovala celá komora jinak, vám neřeknu, ale můj pocit při tom hlasování byl takový, že pokud máme dělat nepopulární opatření a chceme, aby nám lidé věřili a sami jsou těmi opatřeními postiženi, že se nemůžeme chovat jinak, že musíme také se chovat stejně, jako to chceme po ostatních, tzn. teď po státních zaměstnancích. To znamená ústavní činitelé, soudci i státní zástupci by měli dýchat s těmi ostatními státními zaměstnanci, pokud to neuděláme, tak ztratíme věrohodnost, a to je úplně to nejvíc, co politik má, protože pak tu politiku vlastně dělat nemůžete, pokud říkáte, já jsem někdo jiný, mě se to netýká, ušetříte jenom málo. Jde tady o symboly. A já jsem velký příznivec dodržování ústavy, ale pokud jde o důvěru a o to, aby vůbec vám mohli lidé věřit, tak přece nemůžete říkat, že v nějakém okamžiku, když se má šetřit vy, a na vás se šetřit nemá. To si myslím, že zvítězilo v Senátu.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane předsedo, proč byl tenhle návrh pro Senát schůdnější než ten, který předložila předchozí, Babišova vláda, nešlo vlastně jenom o to, kdo s ním přišel?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já to vysvětlím, protože tento návrh se týkal všech, soudců, státních zástupců a ústavních činitelů. To znamená, je to tak, že všichni budeme dýchat, tím způsobem my říkáme, máme šetřit, musíme dělat nepopulární kroky. My se k tomu připojujeme a připojujeme se k tomu na rok, tzn. na tu dobu, po kterou předpokládám, že maximálně bude trvat to období, kdy je potřeba šetřit. Ale je nesmysl, aby se to týkalo jenom ústavních činitelů, a to ještě na 5 let, když já věřím tomu, a věřím, že to tak bude, že po roce nejpozději se, řekněme, z té těžké finanční situace, do které jsme se dostali i kvůli tomu, jak to vypadalo s řízením v rámci minulého volebního období, jsme dneska.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane předsedo, děkuji za váš čas a za rozhovor.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Děkuji také, mějte se pěkně, hezký večer.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany