3. listopadu 2021

Události, komentáře: O sestavování vlády a výzvách pro nový kabinet

(ČT 24) Velká debata o složení i plánech budoucí vlády. Česká televize získala programové prohlášení, které budou koaliční strany v příštích dnech schvalovat. Jak se změní přístup k pandemii, zadlužování, energetické krizi nebo euru? Pozvání do Událostí, komentářů ČT24 přijal místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Celý rozhovor s Markem Bendou můžete zhlédnout na ČT24.

V nové vládě vznikne také post zmocněnce pro záležitosti Evropské unie a ministra pro vědu, výzkum a technologie. Podle místopředsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy to ale neznamená nabíraní nových úředníků.

„Nevznikají nové úřady, nevznikají nová ministerstva, vnikají dva posty,“ tvrdí Marek Benda. Pozice zmocněnce pro záležitosti EU je podle něj nezbytně nutná vzhledem k podcenění příprav evropského předsednictví končící vládou.

Přepis debaty:

Markéta Pekarová ADAMOVÁ, předsedkyně TOP 09 /SPOLU/:
Máme dohodu na koaliční smlouvě, společném programu vlády.


Petr FIALA, předseda strany, kandidát koalice SPOLU na premiéra /ODS/:
Chci tady zdůraznit, že nevytváříme žádné nové úřady.

Ivan BARTOŠ, předseda /Pirátů/:
Já jsem rád, že se nám podařilo najít toto schéma, na kterém je shoda.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Dobrý večer, začínají Události, komentáře, a to v den, kdy jsme zase o něco moudřejší ohledně plánů budoucí vlády. Česká televize získala programové prohlášení, které budou koaliční strany v příštích dnech schvalovat. Jak se změní přístup k pandemii, zadlužování, energetické krizi nebo k euru? V další části probereme vládní záměry s komentátorem Davidem Klimešem a politoložkou Vladimírou Dvořákovou. Podaří se
Petru Fialovi udržet 5 stran pohromadě? Dává programové prohlášení jasnější představu, jak snížit zadlužení Česka? No a nakonec s ekoložkou Ivonou Galiovou o Klimatické konferenci v Glasgow, ale taky o tom, jak fungují pasivní domy, mohou být inspirací pro úsporu energie? Počkejte si.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Snížení schodku veřejných financí z dnešních sedmi pod 3 % HDP, prosazení důchodové reformy, propuštění nepotřebných úředníků, anebo pravidelné zvyšování minimální mzdy. Česká televize získala kompletní programovou část koaliční smlouvy. Klíčovým bodem je znovu začít dodržovat kritéria po přijetí eura.

Petr GAZDÍK, místopředseda hnutí a 1. místopředseda poslaneckého klubu /STAN/:
Veřejné finance nebo státní finance lépe řečeno, nejsou v dobrém stavu a bude to krvavé, bolestné a nečekají nás dobré časy.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Na místopředsedu Sněmovny hnutí ANO dnes nominovalo bývalého předsedu dolní komory Radka Vondráčka a exhejtmanku Karlovarského kraje Janu Mračkovou Vildumetzovou. Do vedení by dále měli kandidovat za
občanské demokraty Jan Skopeček, za hnutí STAN Věra Kovářová a za Piráty Olga Richterová. Vondráčka přitom původně Andrej Babiš jmenovat nechtěl kvůli jeho návštěvě v nemocnici u prezidenta.

Radek VONDRÁČEK, kandidát na místopředsedu
Poslanecké sněmovny /ANO/:
Vysvětlili jsme si v podstatě jak to bylo, protože ono je to o komunikaci, je to o výměně informací, tam se zjistilo mimo jiné, že to, že to nevěděl, taky nebyla úplně moje chyba, protože já jsem myslel, že to ví.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A ve studiu vítám, právě dosedají, 4 předsedové
poslaneckých klubů a na dálku jeden, tedy taky předseda, ale dohromady 4 předsedové, jeden místopředseda poslaneckých klubů Marek Výborný a tady ve studiu Marek Benda z ODS, Jan Farský STAN, Jan Jakob TOP 09 a Jakub Michálek za Piráty. Pánové, dobrý večer všem, a děkuju, že jste přišli. Pojďme se podívat na tu první část, to je struktura vlády a potenciální jednání prezidenta, a v té druhé části bychom potom probrali program, takže se dostaneme k oběma věcem. Pane Bendo, pan Fiala řekl, že nevzniknou žádné nové úřady, žádná nová ministerstva. Nicméně nové úřady oproti současné vládě vznikají, vláda má mít víc členů, nejde o opak toho, co jste slibovali před volbami?

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Nevznikají nové úřady, nevznikají nová ministerstvo, vznikají dva posty, je to jeden post, je ten vládní zmocněnec nebo vládní ministr pro Evropu, kterého pokládám za nezbytně nutného už proto, jak se strašně zanedbala příprava na předsednictví Evropské unie v tom posledním roce. A druhá je pozice možná vicepremiéra, možná jenom ministra pro vědu, výzkum a technologie, která ale také už v minulosti byla, jako nemůžeme se srovnávat s vládou Andreje Babiše, který měl své dvojministry a všemu fakticky vládl. Musíme se srovnávat s normálními vládami.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Znamená to, že ty dva posty ministerské budou mít velice omezený aparát? Že půjde vlastně o povýšení, dejme tomu odboru na Úřadu vlády? Nebo něco podobného, chápu to správně?


Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Pokládám to za pravděpodobné, určitě to nebude znamenat, že se budou nabírat noví lidé.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Farský, jak velké by mělo být ministerstvo pro evropské věci?

Jan FARSKÝ, 1. místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /STAN/:
Už dneska jsou lidé, kteří na tom pracují, samozřejmě, přestože jich je méně, než by mělo být, protože to je velká výzva pro nás, velká příležitost pro Českou republiku ukázat se, získat kontakty, zaučit se v Bruselu, dostat tam svoje lidi pro další roky, pro další jednání. A toto je naprosto podceněný, protože vláda jako prohlašovala, že bude šetřit po statisících a přicházela o stamiliony v tomhle. Takže nepředpokládám nějaké výrazné personální navýšení, prostě ti lidé, kteří to dneska dělali na jednotlivých ministerstvech, tak budou koordinováni tak, aby ta jejich práce byla co nejefektivnější, nedělali na dvou místech na jedné věci, a dohromady není potřeba navyšovat tady lidi, tady je potřeba jenom to dát do pořádku, zkoordinovat a zvážit, jestli se nám skutečně nevyplatí třeba přijmout více lidí, kteří se tam skrz předsednictví vrostou do evropských struktur a až budeme v budoucnosti potřeba tam mít zastání, tak bude na koho se obrátit. Tuto diplomacii skvěle využívají země jako Polsko a my pak za nimi zaostáváme v tom, když potřebujeme na evropské úrovni něco prosadit. Takže z toho pohledu si myslím, že to je velice efektivní, velice rozumné pro budoucnost České republiky a nemyslím si, že to bude v desítkách lidí, které by se přibíraly, tam jde o to zkoordinovat už dneska lidi, kteří na tom pracují.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Hlavní náplň tedy tohohle ministerstva nového nebo toho úřadu, který vznikne jak říkáte, koordinací, lepší koordinací těch jednotlivých ostatních jednotek, tak bude příprava předsednictví a vykonání toho předsednictví a také Green Deal? Nebo to budou věci, které s předsednictvím půjdou potom, co se intenzity týče, dolů?

Jan FARSKÝ, 1. místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /STAN/:
To nedokážu říct.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A je pravděpodobné, že vaše strana, lépe řečeno vaše hnutí bude mít tohoto ministra, tak předpokládám že máte i náplň, nebo ne?

Jan FARSKÝ, 1. místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /STAN/:
Nechci vařit z vody, já opravdu to v tuto chvíli nevím, protože u toho konkrétního jednání jsem nebyl, takže vám nedokážu tuhle odpověď dát, a než bych si vymýšlel, tak to přiznám.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Výborný, pan Benešík podle médií pravděpodobně tedy nebude ministrem pro evropské záležitosti, tak jak o tom některá média spekulovala, byl sám překvapen, že koalice SPOLU přenechala, jak ZAMINI, tedy ministerstvo zahraničí, tak tenhle ten post Starostům a Pirátům, proč se tak stalo?

Marek VÝBORNÝ, předseda poslaneckého klubu /KDU-ČSL/:
Ta jednání se vedla de facto od okamžiku, kdy skončily volby, včera vyvrcholila a my jsme samozřejmě nesestavovali vládu na základě jednoho nebo dvou resortů, ale jako celek. A ten výsledek dohody byl samozřejmě rolí ústupku všech těch pěti partnerů, a výsledek je takový, že koalice SPOLU obsazuje těch 10 resortů, tak jak včera oznámil
Petr Fiala. Je pravdou to, že evropské záležitosti, ani ministerstvo zahraničních věcí mezi nimi není, na druhou stranu my se vůbec nezříkáme té odpovědnosti i za evropskou politiku a za přípravu evropského předsednictví. A když jste zmínil kolegu Ondřeje Benešíka, tak on je zkušeným předsedou výboru pro evropské záležitosti a nakonec i z těch dnešních jednání o půdorysu obsazení výborů v Poslanecké sněmovně jasně vyplynulo, že na této pozici by měl setrvat.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Já vím, že to je velmi komplikované, protože těch ústupků muselo být z obou stran nebo ze všech pěti stran asi spoustu, nicméně přece jenom je tady jakési vychýlení ve prospěch koalice STAN a Pirátů ohledně zahraniční politiky. Už jsme zmínili, ministerstvo zahraničí a tady ten ministerský post eurounijní, řekněme, tak mě jenom by zajímalo, jestli je někde něco vyváženého zase jinak ve prospěch koalice SPOLU?

Marek VÝBORNÝ, předseda poslaneckého klubu /KDU-ČSL/:
Ne, já bych chtěl zdůraznit, že my tady netvoříme vládu na půdorysu dvou samostatných koalic, které mezi sebou soupeří, kde která převáží nebo nepřeváží. My jsme jasně řekli, a nakonec předsedové všech pěti politických stran a zástupci obou dvou koalic už večer po volbách podepsali memorandum o tom, že vytvoříme společnou vládu, která bude garantem té změny v České republice. Čili já bych velmi nerad, abychom tady teďka se začali přetahovat o to, kdo má převahu v té nebo oné oblasti, o tom to opravdu není, vláda přece musí fungovat jako celek. A chtěl bych zdůraznit, že tou klíčovou personou v zahraniční politice je také premiér, a to bude s vysokou mírou pravděpodobnosti lídr koalice SPOLU
Petr Fiala.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Michálku, potvrdíte, že ministrem zahraničí má být Pirát, a že to má být Jan Lipavský?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Tak to, co vyšlo z toho jednání, co oznámil kandidát na
předsedu vlády Petr Fiala, je, že ten post zahraničí připadne koalici Pirátů a Starostů, a není to nějaká skrývaná věc, my jsme říkali, že o tento resort máme zájem v rámci toho rozdělení, tak jak to dopadlo zase ve vyjednávání mezi námi, v tom vyjednávání každý má nějaké svoje preference. Víte dobře, že my jsme usilovali třeba o školství, usilovali jsme o průmysl a obchod, ale zkrátka to vyjednávání se musí nějak uzavřít a není možné naplnit preference všech ve všem. Takže já nebudu určitě potvrzovat konkrétní jména, protože v tento okamžik ta konkrétní jména ani neexistují. My jsme si je neřekli ani navzájem, ani jsme si je dokonce neprojednali v členských základnách, protože ta finální dohoda se dělala včera pozdě do večera, takže ani nebyl v podstatě čas od toho okamžiku, kdy bylo schváleno rozdělení zodpovědností za resorty, řešit ty konkrétní nominace.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Když vám tady budu říkat jména, bude aspoň cukat koutky nebo mrkat, něco takového? Nijak to z vás nedostanu?


Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
My nesmíme ani naznačovat, jak říká klasik.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Jakobe, vy byste měli mít podle všeho dvě ministerstva, s tím jste spokojeni za TOP 09?

Jan JAKOB, místopředseda hnutí a předseda
poslaneckého klubu /TOP 09/:
My budeme mít předsedkyni
Poslanecké sněmovny, a to je mimořádně silná pozice. A jak tady padlo, tak ta struktura vlády je kompromisem, kdy každý musel v něčem ustoupit, a já jsem moc rád, že jsme se dohodli, a tak, jak máme zkušenost z naší koalice SPOLU, tak já měl ohromnou radost, že jsme utvořili silný tým a podobný pocit mám o z toho jednání o vládě. A jsem přesvědčený, že ten vládní tým bude silný a vyvede naši zemi z té situace, v které se nacházíme teď.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Farský, bylo komplikovanější domluvit ty dvě koalice? Mluvme za tu vaši, tedy za STAN a Piráty, než tuhle tu jednu velkou?

Jan FARSKÝ, 1. místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /STAN/:
Mně přijde, že nás jako spojoval cíl prostě tu republiku vést co možná nejlepším způsobem a pak, když máte nad sebou jako nějakou větší vizi než jenom partikulární zájmy, tak se prostě dohodnout dá, a když se všichni chtějí dohodnout, tak se nakonec dohodnou. A tady byla vůle od první chvíle jasně daná a směřovalo to k té včerejší večerní dohodě, která se teď nějakým způsobem už jenom účesává, aby byla projednatelná v jednotlivých orgánech stran a je to jen završení těch třech týdnů jednání, který mimochodem jsou v porovnání s jinými zeměmi vlastně rekordně krátkou dobou. To, jak se tady rychle zrodila ta vláda, ukazuje i na to, že ta vůle byla veliká, schopnost hledat kompromisy byla velká a přijde mně to skvělá předzvěst toho, jak by tato vláda mohla příští 4 roky fungovat. Česká republika by si to určitě zasloužila.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ještě nemáte definitivně vyhráno, a k tomu se také dostaneme, proč tomu tak není, pane Bendo, k té struktuře ještě, rozdělení postů. Bude zřízen také post koordinátora poradce, nevím, jak to bude přímo se jmenovat, pro zahraniční bezpečnostní politiku, máte jasno, co přesně bude v jeho popisu práce? A zda s tím vznikne nějaký post, kde by se skutečně koordinovala, jak ta část politická, diplomatická, řekněme, tzn., to, co dělá ministerstvo zahraničí a bude dělat pravděpodobně ministerstvo pro evropské záležitosti, nebo jak se bude jmenovat a případně i zpravodajské služby?


Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já nejsem přímým účastníkem těch vyjednávání, jenom bylo řečeno, že takový post je velmi pravděpodobné, že vznikne, pokládám to za klíčové zejména v oblasti právě služeb a jejich lepší koordinace. To, co se odehrávalo občas v minulosti a různé souboje, které služby spolu navzájem vedly a diskomfort, který tam existoval, jsem pokládal za velmi nešťastný. Jaká přesně bude náplň, uvidíme, ale myslím, že to, ale není to ministr, aby bylo mezi námi jasno. To není nic rozšiřujícího.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ano, poradce pro zahraniční bezpečnost, politiku, nebo jestli budete kopírovat anglickou, americkou terminologii i náplň, anebo ne. Tak právě se na to ptám, protože pokud se nepletu, tak vy jste s tím šli přímo i do voleb, to není věc, která by se…

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ano, ano.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Tak se ptám právě jenom, jestli máte jasno, co přesně bude mít na starost.


Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
S tím jsme přicházeli i do voleb, která se měla týkat právě koordinace té bezpečnostní politiky i v té zahraniční oblasti, ale právě i v té jako oblasti služeb, a to dalších věcí, aby existoval někdo, kdo skutečně ví, kdo je schopen informovat vládu, je schopen informovat premiéra a zabránil těm jednotlivým partikularitám.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A ostatní pánové, máte jasnou představu toho, jaký bude vztah tohohle koordinátora k ostatním resortům, případně ke zpravodajským službám? Pane Výborný.

Marek VÝBORNÝ, předseda poslaneckého klubu /KDU-ČSL/:
Je to pozice, která je nazvaná poradce pro národní bezpečnost, skutečně to může evokovat ten tu souvislost se Spojenými státy americkými, a tak jak jako nakonec zaznělo i včera na těch jednáních, jde skutečně o to, abychom dokázali koordinovat, jak zahraniční politiku, tak ale primárně, a říkal to kolega
Marek Benda, primárně činnost jednotlivých zpravodajských služeb, protože jsme v době, kdy samozřejmě čelíme zásadním i hybridním hrozbám. A právě proto bude dobré, když premiér, premiér bude mít k ruce tohoto poradce, zdůrazňuji, vůbec nejde o ministra. Je to jeden z řady bodů programu v té oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky vznikající vlády.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Jakobe, jste přesvědčen o tom, že prezident vaši dohodu s jasnou převahou ve Sněmovně akceptuje a kabinet jmenuje, a že nechystá něco originálního, abych citoval pana Vondráčka?

Jan JAKOB, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /TOP 09/:
Těžko soudit v tuto chvíli, za pár dnů asi budeme moudřejší, mělo by zasednout ono konzilium, kdy budeme mít přesnou zprávu o zdravotním stavu pana prezidenta. Samozřejmě mu všichni přejeme, aby se jeho zdravotní stav zlepšil. Jaké budou jeho kroky vzhledem k tomu, co říkal před volbami, to v tuto chvíli si opravdu netroufnu odhadovat. Nicméně v pondělí bude podepsána koaliční smlouva. Je to jasná zpráva, že je tady připravena koaliční vláda s jasnou programovou shodou a s oporou ve 108
poslancích. Jiná varianta uspořádání není, tak já pevně věřím, že bude ustavena vláda v co nejbližším termínu.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Tohle, o čem se bavíme, je jenom jedna nejistota. Ta druhá je, zda Piráti schválí tuhle koaliční smlouvu, která bude v pondělí podepsána po tom podpisu. Pane Michálku, máte signály o tom, že by mohla být ohrožena nebo jste přesvědčen o tom, že Piráti schválí tuto dohodu?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Já si myslím, že každá strana, která je součástí té koalice, tak má svoje interní procesy a součástí toho, že jsme demokratické a politické strany, což je tedy velká změna je, že prostřednictvím médií nevykonáváme žádný druh nátlaku na ty vnitřní struktury, které o tom budou rozhodovat. Takže oni skutečně to musí posoudit. Já si myslím, že náš vyjednávací tým v čele s Ivanem Bartošem vyjednal obrovský kus práce z našeho programu, i v koalici Pirátů a Starostů, který jsme měli společný koaliční program, tak se tam z velké části propsal, a to v míře, která odpovídá našemu volebnímu výsledku. Takže já jsem určitě spokojen s tím, čeho se nám podařilo dosáhnout.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Já ani nemyslím, že byste měl využívá televizi k nějakému nátlaku na členskou základnu, nicméně mě to zajímá, protože to přece jenom téma je na stole a není důvod se mu vyhýbat. Já vím, že to není asi příliš komfortní pro vás jako zbytek, ale jste připraveni na alternativu, že by to Piráti nakonec neschválili? Pane
Bendo.

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Všechny politické strany, které tady sedí, to nesou do svých orgánů. Piráti mají trošičku jiný orgán než ostatní strany, ale teoreticky to může zítra
Petru Fialovi odmítal Výkonná rada ODS. Já to nepokládám za pravděpodobné, stejně tak jako celostátní výbory Starostů, Topky, lidovců, to se přece může stát v kterémkoliv subjektu, ale nepokládáme to za pravděpodobné.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Dobře. Ale zase politická realita je taková, bavili jsme se tady xkrát o volebním výsledku koalice STAN a Pirátů, o tom podílu, kde se stala chyba, že nezískali tolik, kolik původně chtěli? Tak je jasné, že tahle situace je asi pravděpodobnější, pokud se vůbec budeme o tom bavit, u Pirátů než u jiných.


Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Tak se o tom nebavme, to je jednodušší.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Je to téma, proto se ho snažím zvednout a získat od vás nějakou odpověď, což se mi úplně nedaří. Ale pojďme na závěr tohohle bloku aspoň ještě k vedení Sněmovny, protože to je poslední personální část. Radek Vondráček a Jana Mračková Vildumetzová za ANO mají vaši podporu nebo pan Vondráček je z téhle té dvojice, ten, kterého byste potom při tom jednání nepodpořili? Pane Výborný.

Marek VÝBORNÝ, předseda poslaneckého klubu /KDU-ČSL/:
My jsme to deklarovali už na začátku jednání s opozicí, tedy s hnutím ANO, pro KDU-ČSL, ale i pro celou koalici SPOLU, je z řady důvodů nominace Radka Vondráčka těžko přijatelná, nicméně my plně respektujeme právo hnutí ANO nominovat na post místopředsedy kohokoliv ze svého klubu, oni tak učinili, dneska nám to oznámili, Radek Vondráček jako jeden z
poslanců projde tajnou volbou a uvidíme příští týden. Je možné, že zvolen bude, pokud zvolen nebude, tak bude na hnutí ANO, aby hledalo to řešení a takového nominanta, který získá většinu hlasů v Poslanecké sněmovně, je to standardní demokratický proces, myslím, že na tom není nic zarážejícího.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Jedno místopředsednické místo, u kterého je stále otazník, je to, v uvozovkách „lidovecké“, o tom budete teprve jednat, je ale shoda na Janu Bartoškovi, pane Výborný?

Marek VÝBORNÝ, předseda poslaneckého klubu /KDU-ČSL/:
Ano, a my jsme to sdělili i veřejně. Jan Bartošek je nominantem na post místopředsedy za KDU-ČSL. Jenom musím k tomu podotknout to, že tu nominaci musí zítra projednat na výjezdním zasedání
poslanecký klub KDU-ČSL. Věřím, že tam Jan Bartošek jako zkušený poslanec, který už 4 roky byl ve vedení Poslanecké sněmovny, zná jednací řád velmi detailně, a dokáže výborným způsobem tu Sněmovnu řídit, tak tu podporu získá. A pokud v pátek tu nominaci stejně tak stvrdí celostátní výbor KDU-ČSL, tak mohu deklarovat to, že Jan Bartošek je naším poslancem, který bude nominován na post místopředsedy Poslanecké sněmovny.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Děkuju za tohle to. Pojďme se podívat teď ještě na program. Co je samozřejmě daleko, neříkám důležitější, ale také důležitou součást, která by dnes neměla chybět. Ať už je v tom programovém prohlášení napsáno cokoliv, tak jedna z těch věcí, kterou budete muset řešit, tak je samozřejmě covid a jsou to také vysoké ceny energií, zejména tedy záloh pro bývalé klienty Bohemia Energy. Když jsem si četl tu část, která se týká ministerstva zdravotnictví, tak jsem tam slovo covid vyhledávačem automatickým ani svým manuálním očima nenašel, z jakého důvodu, pane Jakobe?

Jan JAKOB, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /TOP 09/:
Já nevím, jaký dokument jste prohledával, protože ani třeba mnozí z nás nemají tu finální verzi té programové dohody.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Nepodceňujte novináře.

Jan JAKOB, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /TOP 09/:
Aha. A my to budeme projednávat uvnitř našich stran, a první s tím seznámíme naše spolustraníky. Covid je krizová situace, je samozřejmě potřeba ji řešit, řešit ji nějakým způsobem, ne tak chaotickým, jak byl řešen doposud, a samozřejmě to bude okamžitá priorita vlády. V tuto chvíli to má samozřejmě plnou zodpovědnost řešení té situace stávající vláda, to je potřeba si uvědomit, a já myslím, že naši experti, náš AntiCovid tým, který bude teď rozšířen, tak na to bude dobře připraven. Tím klíčem pro řešení je samozřejmě zvýšení proočkovanosti populace.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Michálku, co chcete ve věci covidu zavést jako první nebo jinak oproti tomu, co dělá současná vláda, v ten den, co nastoupíte do vlády, pokud to tak dopadne?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Vzhledem k tomu že naše koalice nebude mít resort zdravotnictví, tak to samozřejmě bude řešit ministr zdravotnictví.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Přirozeně, a to byl taky důvod, proč jsem se pana Jakoba ptal jako prvního, protože se nejčastěji spekuluje o panu Válkovi jako o ministru zdravotnictví. Nicméně mě to zajímá, pokud budou Piráti ve vládě, budou nést zodpovědnost jako kdokoliv...

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Pokud budou Piráti ve vládě, budou se věnovat primárně těm resortům a samozřejmě počkají s čím přijdou jejich kolegové, kteří mají zodpovědnost za tu danou oblast, a povedou s nimi konzultace, ale nebude to určitě tak, že se budeme nějak aktivisticky hrnout do toho, abychom připravovali politiku pro jiný resort, protože logicky...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
To já po vás nechci. Já se vás jenom ptám.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Vy jste říkal, co bude první, s čím Piráti přijdou.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ano, ano.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Tak vám říkám, že to bude připravovat ministr zdravotnictví, ne Piráti.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Dobře, jak chcete komunikovat s tou současnou vládou, aby tam nevzniklo nějaké zdravotní, řekněme, „vakuum“ mezi koncem téhle té vlády, a tou novou? Budete vstřícnější vůči té vládě, než jako ona, co jste tvrdili, byla k vám, pane
Bendo?

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já se teda omlouvám, ale platí pravidlo, že nová vláda má sto dní hájení, že nechávají novináři vládu chvilku na pokoji. My jsme v situaci, kdy ta vláda ještě ani není, a vy nás zkoušíte z toho, co budeme dělat za 14 dní. Já jenom, jestli chápeme tuhle míru absurdity.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Chápeme, nicméně víte sám, že nastupujete v situaci, která...


Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Zatím za covid odpovídá vláda.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ano, nikdo to nezpochybňuje, přirozeně, ale víte, že budete nastupovat do vlády, a těch sto dnů hájení, zejména, co se covidu týče, pravděpodobně nedostanete, to je realita.


Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
To já myslím, že bychom teda dostat měli.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
No pak se vám rozjede ta pandemie takovým způsobem, že ji nezastavíte.


Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale uvidíme, co se bude odehrávat s pandemií. Já myslím, že kroky, které jsou připraveny v AntiCovid týmu, jsou nějaké a prostě tak, co se s tím dá dělat? Jsme v nějaké dneska situace 10 000 nakažených denně. Nejsme v situaci, kdy máme přetížené nemocnice. To si zase přiznejme otevřeně, nejsme v situaci, a jediné úzké hrdlo tady jsou skutečně přetížené nemocnice, kdo se chtěl naočkovat, tu šanci už dneska přece měl.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Jestli...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Dobře, ale zprávy z těch nemocnic, které přicházejí, pardon, pane Michálku, ale jsou takové, že skutečně už na některých omezují, rozšiřují covidová oddělení a omezují péči, protože nejsou schopni dostát například, odkládají se operace, protože ti lidi, kteří by měli být na JIPce, tak tam to místo není, ta situace, alespoň podle odborníků, teď jsme o tom měli celou devadesátku, není taková, že by se v příštích týdnech dokázala zvrtnout o 100 % zpátky. Takže problém to je a já se jenom ptám, jak ho budete řešit, až nastoupíte do vlády? Pane Michálku, vy jste chtěl...

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Já jsem chtěl jenom na to reagovat. Vlastně budeme pokračovat v tom, co jsme dělali i před volbama, ta strategie je v tomhle stejná, už to tady zaznělo, očkování a zaměření se na ty skupiny, které by se naočkovat měly, ale ještě k tomu očkování z nějakých důvodů, že to třeba odkládaly, že čekaly, jestli to bude fungovat nebo nebude fungovat, tak zaměřit se teda na tyto osoby a skutečně je kontaktovat, aby jim volal jejich praktičtí lékaři, tam jsou velké rezervy. Teď se to spustilo, i s naší podporou v rámci VZP se navýšily ty dotace, že praktičtí lékaři dostávají více peněz, pokud například dojedou někam, to je podle mě správná cesta, a to bych já podpořil, ale jak říkám, tu zodpovědnost musí mít konkrétní člověk, konkrétní ministr.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pojďme k dalším věcem, už nám nezbývá tolik času, tak jenom alespoň stručně. Když jsem si pročítal ten materiál, který Česká televize má k dispozici, tak se tam hovoří o snížení schodku veřejných financí pod 3 % HDP co nejdříve, ale pravděpodobně tedy ke konci volebního období, za 4 roky nejpozději, ostatně to je věc, o které jste mluvili v předvolebním programu, na tom není nic mimořádného, nicméně je to nějaká implicitní příprava na možné přijetí eura, nebo to děláme jenom kvůli sobě v tuhle chvíli? Pane Farský.

Jan FARSKÝ, 1. místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /STAN/:
Ono se to slučuje, prostě pro nás je výhodné, pro celou ekonomiku snižovat zadlužení, protože ta spirála, která je teď roztočená, prostě likviduje veřejné finance, ale likviduje i soukromé finance, protože samozřejmě se to promítá do zvýšení cen, inflace, lidi přichází o úspory a všechno se zdražuje, takže je v zájmu všech, abychom to nesmyslné zadlužování zabrzdili. Takže je to zároveň ten limit tříprocentní je ten, který je kritériem pro to, abychom se mohli do budoucna přiblížit třeba euru, tak ten to je také, ale to je prostě jenom dáno logikou fungování a tím, že prostě to se v tomto setkává ten náš zájem, který je zcela logický, zájem na dobrém ekonomickém fungování České republiky, se setkává s těmi kritérii. A já přesně nevím, jak je ta formulace tam uvedena, ale prostě jdeme tou cestou, abychom byli připraveni, pokud ta vůle bude k tomu, abychom mohli se přiblížit...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Tam se hovoří o tom evropském mechanismu směrem, k přiblížení k tomuhle, mně jde jenom o to, vzhledem k tomu, že tady existují různé názory, v rámci vaší koalice, velké koalice teď myslím, na přijetí eura, zda to je jinými slovy řečeno, že chcete euro, aniž byste řekli, že chcete euro, protože 4/5 z koalic, byť tedy ne celá členská základna, ale zase celá členská základna ani
ODS neodmítá euro, že to je komplikovanější, to euro chce. Proto se na to ptám. Trošku komplikovaná otázka.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Jestli na to můžu odpovědět?

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ano, pane Michálku.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Protože jsem byl u toho vyjednávání. Jenom chci předeslat, že ten materiál, který má Česká televize, asi není ta aktuální výsledná podoba, protože já jsem se díval na ty formulace a některé ty formulace, které tam cituje Česká televize v tom programovém prohlášení nejsou v té výsledné podobě. Takže nemůžeme s tím materiálem úplně takhle operovat. Nicméně faktem je, a to neprozradím asi žádné tajemství, protože už to bylo v řadě případů komentováno, že to programové prohlášení neobsahuje žádný závazek k urychlení přijetí eura, ale obsahuje faktické konstatování, že plnění těch maastrichtských kritérií je předpokladem pro vstup do ERM 2. Čili skutečně je to pouhé faktické konstatování, které v podstatě symbolicky vyjadřuje to, že jsme součástí Evropy, jsme proevropská strana, jsme pro Evropskou unii a i nějakým způsobem reflektujeme závazky, které vyplývají z našeho členství v Evropské unii.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Výborný, jak komplikovaná debata byla kolem eura anebo nebyla vůbec? A přistoupili jste na tady to konstatování, proti kterému asi pravděpodobně nikdo nic neměl, vzhledem k tomu, že jste během předvolební kampaně vlastně všichni hovořili o tom neakceptovatelném tempu zadlužování za současné vlády?

Marek VÝBORNÝ, předseda poslaneckého klubu /KDU-ČSL/:
Já myslím, že tady se to skutečně posunulo někam, kde se ta debata nevedla. My, to klíčové, co chceme dosáhnout, je stabilizace veřejných financí státního rozpočtu, protože není možné pokračovat v tom neuvěřitelném zadlužování tak, jak ho nastavila ta současná vláda. A to se týká, prosím pěkně, už rozpočtu na rok 2022, protože není možné zůstat u toho astronomického schodku. Já myslím, že to řekl i
Petr Fiala jako lídr koalice SPOLU, že se musíme dostat pod 300 miliard. A když jste se ptal, jak to bylo komplikované, podívejte se, my jsme skutečně podstatnou část toho včerejšího 13hodinového jednání věnovali právě programu. A já jsem to dneska už někde říkal, nebylo žádné téma nebo otázka, která by znamenala několikahodinovou debatu, některé věci byly zásadnější a možná v řádu desítek minut jsme o nich diskutovali, tato k nim patřila. Ale my jsme vždycky, a toho já si velmi vážím, a musím říct, že to jednání bylo konstruktivní, věcné, my jsme vždycky nalezli tu kompromisní formulaci, která byla přijatelná pro všech 5 politických stran, pro obě dvě koalice, a to je pro mě předzvěst toho, že ta vláda dokáže pracovat v konsenzu a tudíž, že budeme moci efektivně vládnout a spravovat tuto zemi tak, jak jsme to slíbili hned po volbách.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Bendo,
ODS jako nejsilnější subjekt z téhle dvoukoalice, pětikoalice, pětistranní, já už nevím, jak tomu říkat. Je něco, kde jste museli vy výrazně ustoupit, a co byste tam bývali rádi viděli?

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
I kdyby tomu tak náhodou bylo.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Tak nám to neřeknete.


Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Tak vám to rozhodně nebudu říkat.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Dobře.


Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
To je poměrně jednoduché. Ptejte se mě, na co chcete a já vám odpovím, na co chci.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Já vám dám stejně šanci ještě jednou, existovala nějaká třecí plocha, kde jste to třeba neočekávali u některých věcí?


Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já jsem samozřejmě nebyl součástí všech těch vyjednávacích týmů. Já jsem vyjednával části týkající se spravedlnosti. Byl jsem až příjemně překvapen, jak to šlo hladce, jak vlastně těch třecích bodů i při srovnání těch programů bylo poměrně málo a i tam, kde byly, tak se je podařilo velmi rychle i s Piráty a STAN velmi rychle odladit. Já jsem fakt už pár vyjednávání zažil, zažil jsem vyjednávání v roce 2010 s Věcmi veřejnými a Topkou, a bylo to mnohem těžší, než bylo toto vyjednávání.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pánové, já vám děkuju mnohokrát za to, že jste byli hosty Událostí, komentářů, že jsme vykopli tuhle debatu o programu, a doufám, že se k tomu v příštích dnech a týdnech dostaneme podrobněji k jednotlivým tématům, která samozřejmě naše diváky primárně zajímají. Děkuju mnohokrát, a mějte se hezky, hezký večer.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Na shledanou.

Jan FARSKÝ, 1. místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /STAN/:
Na shledanou.


Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Děkujeme za pozvání.

Marek VÝBORNÝ, předseda poslaneckého klubu /KDU-ČSL/:
Dobrý večer z Heřmanova Městce.

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR