10. května 2021

SeznamZprávy: Hamáček neřekl celou pravdu, sázel na mlčení tajných služeb

(Seznam.cz) Přibývá důkazů o tom, že vicepremiér Jan Hamáček neříká o své cestě do Moskvy pravdu. Naposledy to dosvědčila slova Rudolfa Jindráka, šéfa zahraničního odboru Pražského hradu, který řekl, že pomáhal chystat nabídku na summit prezidentů USA a Ruska v Praze.

Celý rozhovor s Pavlem Žáčkem si můžete poslechnout na SeznamZprávy.

Podle poslance ODS Pavla Žáčka jde o další jasný důkaz toho, že Hamáček do Moskvy skutečně chtěl jet.

„Mně to nedávalo jinou logiku, než že v tom byl angažovaný Hrad. Myslím, že i ty Sputniky se týkaly Hradu. Jsem přesvědčen, že dříve nebo později o tom získáme svědectví,“ řekl poslanec ODS a místopředseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček, který byl hostem rozhovoru pro podcast Ptám se já.

Žáček v interview mluvil o tom, že v celé kauze zbývá vyjasnit mnoho důležitých otázek – především pak roli premiéra, ale i to, jak dlouho o vyšetřování Vrbětic věděl prezident Miloš Zeman a jeho okolí.

„Únik informací směrem na východ mohl být mnohem dříve. Máme zde nevyjasněné cesty lidí z týmu prezidenta Miloše Zemana do Moskvy, máme angažmá bývalého agenta BIS na Hradě,“ tvrdí Žáček. Podle něj by vláda měla důkladně vysvětlit, co se s informacemi o Vrběticích dělo mezi 7. dubnem, kdy ministři dostali první informace, až do 17. dubna, kdy kauzu zveřejnili.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek