31. srpna 2020

360° CNN Prima News: Čína kvůli cestě na Tchaj-wan žádné sankce nepřijme, bude jen strašit

(CNN Prima News) Delegace senátorů a podnikatelů vedená předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) na Tchaj-wan dle očekávání pobouřila Čínu. Ta totiž považuje Tchaj-wan za své území a dlouho varovala Vystrčila i jeho předchůdce Jaroslava Kuberu, aby tam na oficiální návštěvu nejezdili. Zaplatí Česko za cestu na Tchaj-wan vysokou cenu? Přitíží Čína českým firmám? Na tyto a další otázky odpovídali v pořadu 360° Pavlíny Wolfové poslanci Marek Benda (ODS) a Jiří Kobza (SPD).

Celý rozhovor s Markem Bendou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) návštěvou Tchaj-wanu s delegací očividně podpořil separatistické síly. V prohlášení zaslaném ČTK to uvedl čínský velvyslanec v ČR Čang Ťien-min. Takový akt je podle něj závažným zásahem do čínské suverenity a vměšováním do jejích vnitřních záležitostí.

Velvyslance si v pondělí předvolal náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa na pokyn ministra Tomáše Petříčka (ČSSD) kvůli slovům šéfa čínské diplomacie, že Vystrčil zaplatí vysokou cenu za to, že oficiální cestou na Tchaj-wan porušil princip jedné Číny. Tlapa vyjádřil zásadní nesouhlas a označil prohlášení za nevhodné a neodpovídající standardům diplomatické komunikace mezi dvěma suverénními zeměmi. Rovněž čínské ministerstvo zahraničí si předvolalo českého velvyslance v Pekingu, uvedla japonská agentura Kjódó

Podle Marka Bendy ale Česko za Vystrčilovu cestu vysokou cenu nezaplatí. „Myslím si, že ne. Čína tu velké investice nemá,“ řekl Benda. S tím však nesouhlasil jeho oponent Kobza, podle kterého k tomu dojde a ekonomická diplomacie se zkomplikuje.

Na počátku celého problému vidí Benda především chování Číny. Když totiž zesnulý šéf Senátu Jaroslav Kubera přišel s nápadem letět na Tchaj-wan, Čína to ihned a s velkým důrazem odsoudila. „Čína zareagovala naprosto neadekvátně a tak se muselo jet,“ uvedl Benda v pořadu 360° Pavlíny Wolfové.

Benda: Stáváme se rukojmími Číny

Pandemie dle Bendy možná přinutí svět, aby si uvědomil svoji závislost na Číně. Připomněl k tomu hlavně roušky, kterých například Česko mělo v počátcích pandemie velký nedostatek i mezi zdravotníky. „Stáváme se jejich rukojmími,“ dodal Benda.

Poslanec hnutí SPD uvedl, že mnoho Čechů pravidelně využívá čínské výrobky, které by se po možných sankcích do ČR přestaly dodávat. Benda však oponoval. „Myslím si, že se žádné sankce nepřijmou, že jen udělají ‚bububu’,“ dodal poslanec ODS.

Dlouholetý poslanec ODS v pořadu 360° Pavlíny Wolfové také několikrát označil nynější pandemii koronaviru za „čínskou chřipku“, přičemž prohlásil, že ji nebude nazývat koronavirem.

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR