29. dubna 2019

Hospodářskou politiku určují socialisté s komunisty. Zavedení sektorových daní je velikou chybou

(www.ods.cz) Podle ekonomického experta ODS Jana Skopečka by bylo zavedení sektorových daní ekonomickou chybou, na kterou doplatí především koncoví zákazníci. Problém podle něj není v nízkém zdanění bank, ale neschopnosti vlády hospodařit bez zvyšování příjmů státního rozpočtu. Sektorové daně kritizoval na Twitteru také předseda ODS Petr Fiala.

„Další totální obrat a popření sama sebe, tentokrát v souvislosti se zavedením sektorové daně, už u premiéra Babiše nepřekvapí. Jako předseda ideově neukotveného hnutí otočí a kývne na cokoliv, na co si ukáží sociální demokraté a komunisté, kteří jeho vládu drží. Premiér může klidně jmenovat dalších dvacet vicepremiérů pro ekonomiku, v reálu ale určují hospodářskou politiku levicoví socialisté s komunisty,“ uvedl ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

„Sektorová daň je samozřejmě ekonomickou chybou, na kterou doplatí především koncoví zákazníci. V případě bank vzrostou poplatky, nebo se sníží úvěrová schopnost bank. V případě mobilních operátorů je to cesta k tomu, aby ceny za mobilní data určitě neklesly,“ doplnil Skopeček.

„Hysterie kolem bank je umělá a falešná. Mezi 10 největšími plátci daní do státního rozpočtu je pět největších bank působících na českém trhu. Problém tedy není ve výši zdanění bank, problém je v naprosté neschopnosti současné vlády hospodařit bez stále se zvyšujících příjmů. Snaha ještě více přerozdělovat je tím hlavním motivem k zavedení sektorové daně. ODS bude jako zastánce nízkých a jednoduchých daní samozřejmě proti,“ uzavírá Skopeček.

Vládní plány kritizoval na Twitteru také předseda ODS Petr Fiala.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS