14. srpna 2018

20 minut Radiožurnálu: Nejvíce odvádí na důchody ten, kdo vychová ekonomicky aktivní děti

(Radiožurnál) Koaliční vláda chce přidat tisícovku seniorům nad 85 let. ODS v Senátu navrhla, aby přídavek dostávali senioři, kteří jsou v důchodu alespoň 25 let. Podle předsedy senátorského klubu a místopředsedy ODS Miloše Vystrčila je totiž ve vládním návrhu chyba, a občanští demokraté tak navrhují, aby odpovídající zvýšení důchodů dostalo více lidí.

 
„Vláda buď úmyslně, nebo neúmyslně opomenula ve svém návrhu skupinu asi 140 tisíc důchodkyň – matek, které jsou na tom stejně, nebo hůře než ti, co mají více než 85 let,“ namítá Vystrčil.
 
ODS tak přichází se změnou, která bude stát státní rozpočet více peněz, přibližně 1,7 miliardy korun. Návrh se totiž týká i lidí, kteří využili možnosti jít do předčasného důchodu. Vystrčil připouští, že se návrh sice snaží být spravedlivý k maximálnímu počtu lidí, ale má své nedostatky.
 
„Přidáno může dostat i ten, kdo nebyl tak dlouho ekonomicky aktivní,“ říká s tím, že důležitější je postihnout právě onu velkou skupinu důchodkyň. „Nejvíce odvádí na důchody ten, kdo vychová ekonomicky aktivní děti,“ vysvětluje důvod ODS.
 
Důležité je podle něj především napravit základní nespravedlnost, která znamenala, že 140 tisíc důchodkyň, které jsou matkami a tak odešly do důchodu dříve, na zvýšení důchodů nedosáhne, zatímco ti, kteří jsou starší 85 let, ano.
 

Přepis rozhovoru:

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Poslanecká sněmovna za pár dní rozhodne, jak od ledna porostou důchody. Spor je hlavně o to, jak přilepšit nejstarším seniorům. Vláda chce přidat tisícovku těm, kdo jsou starší 85 let. ODS pak v Senátu navrhla tisícovku pro ty, kdo jsou v důchodu aspoň 25 let. Který návrh je spravedlivější? A budou o zvýšení důchodů nakonec rozhodovat hlasy komunistů? Mým dnešním hostem je senátor a místopředseda Občanské demokratické strany Miloš Vystrčil, vítám vás v našem přenosovém voze, dobrý den.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Hezké odpoledne, děkuji za pozvání.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Pane senátore, není to trochu zvláštní, že ODS navrhuje větší růst důchodů, než středolevá vláda, většinou to bývá levice, která navrhuje větší růst právě položek jako jsou důchody.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
My nenavrhujeme větší růst důchodů, ale navrhujeme, aby více lidí dostalo odpovídající zvýšení důchodů, neboť jsme přesvědčeni, že v tom vládním návrhu je chyba, neboť vláda buď úmyslně anebo neúmyslně opomenula v tom svém návrhu skupinu asi 140 tisíc důchodkyň matek, které jsou na tom stejně nebo hůře než ti, co mají více než 85 let a ty důchody jim o tu tisícikorunu měsíčně nejsou zvýšeny. A pokud tedy vláda říká, že chce těm, co mají nynější penze přidat, tak nám nezbývá nic jiného, než říci: tak to tedy udělejte tak, aby to bylo spravedlivé. To znamená...

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Navrhujete tedy dražší zvýšení důchodů, řekněme, než levice?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Navrhujeme změnu, která bude stát státní rozpočet více peněz, respektive ty veřejné zdroje.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
O kolik přesně, abychom věděli, o jaké částce mluvíme, dvě miliardy korun?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Náš odhad říká asi 1,7 miliardy korun a zároveň si myslíme, že existují zdroje, ze kterých lze tyto výdaje pokrýt a já jsem na některé i poukazoval.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A jaké zdroje to jsou, pojďte rovnou mi to říct, když jsme se k tomu dostali.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Vláda navrhuje, aby od příštího roku byly slevy na jízdném, včetně toho aby ty slevy byly aplikovány třeba například i pro seniory, a můj názor je takový, že pokud ty slevy mají celkem stát 4 miliardy korun, tak je správnější, spravedlivější a efektivnější tyto peníze dát těm důchodcům, matkám důchodkyním, které mají nejnižší penze a ne je rozprostřít mezi ty důchodce, seniory, kteří budou používat městskou hromadnou dopravu se slevou. To neznamená, že bych jim tuto slevu nepřál, ale pokud si mám vybrat, tak pomohu těm nejslabším. A ne plošně těm, co cestují.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Když bych šla do detailu toho vašeho návrhu, tak on se týká třeba i těch lidí, kteří využili možností jít do předčasného důchodu. Díky té možnosti už mohou mít v důchodu nebo jsou v důchodu už 25 let a to zvýšení by se jich týkalo, jinými slovy, jsou to ale také lidé, kteří si tolik neodpracovali jako ti jiní, kteří pracovali více a více přispěli do sociálního systému právě mimo jiné na důchody. Přiznám se, že mi to přijde poměrně zásadně v rozporu s postoji ODS, která naopak staví svoji politiku na zásluhovosti.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Možná vás překvapím, ale já vám v tomhle tom dám zapravdu. Skutečně ten náš návrh, který se snaží být k maximálnímu počtu lidí spravedlivý, zároveň má i nedostatky, ale když volíte mezi velkým nedostatkem, kdy se zapomnělo na 130 tisíc důchodkyň matek a mezi tím nedostatkem, který jste popsala vy, tak já volím ten menší nedostatek, kdy se skutečně může stát, že přidáno dostane i ten, kdo nebyl tak dlouho ekonomicky aktivní, protože mi ta chyba za to stojí, že vlastně postihnu tu obrovskou skupinu důchodkyň matek. Já to pořád zdůrazňuji zejména proto, protože kdo dneska platí důchody? Ti ekonomicky aktivní, a to jsou právě ty děti těch matek, na které ta vláda zapomněla. Já někdy říkám, že by se na ně vykašlala. To si myslím, že prostě není možné pominout.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Já skutečně těmto slovům rozumím, ale skutečně to jde do velké míry proti tomu, co sama ODS razí. Když bych citovala poslance Zbyňka Stanjuru, tuším, že to jsou slova z února, kdy vláda poprvé představila návrh růstu důchodů v té podobě, o které se nyní bude hlasovat. Tak Zbyněk Stanjura Novinkám říkal: „Snahy o rovnostářský přístup budou spíše demotivovat zaměstnance a živnostníky, aby odváděli na důchodové pojištění více.“ A to, co vy navrhujete, je právě onen rovnostářský prvek do systému.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Já si myslím, že to tak úplně není a vysvětlím proč. Pokud se ptáme, kdo nejvíce přispívá na důchody, tak tady je dlouhodobě rozšířena myšlenka a teze, že to je ten, kdo odvádí nejvyšší důchodovou daň, když zjednoduším. To znamená, ten kdo nejvíc má nejvyšší příjmy a nejvíce platí na důchody. Ale nejvíce odvádí na důchody ten, kdo vychová ekonomicky aktivní děti. Protože, když se podíváte na analýzy například profesora Potůčka, tak zjistíte, že z 80 % výchova dítěte leží na bedrech z hlediska nákladů té rodiny a pokud my říkáme, zvyšte peníze matkám, tak ho zvyšujeme, chceme zohlednit ty, kteří se nejvíce zasloužili o to, že dneska můžeme brát důchody, protože ti ekonomicky aktivní jsou ekonomicky aktivní.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Já tomu rozumím, pane senátore, ale slova Zbyňka Stanjury, předsedy vašeho poslaneckého klubu reagovala právě na ten návrh, který vláda představila, což je růst o tisíc korun pro osoby starší 85 let, což mimochodem Zbyněk Stanjura řekl, že je schopen akceptovat nějakou debatu o zvýšení penzí pro nejstarší seniory, protože v tomto věku roste potřeba zdravotní a sociální péče, kterou by měl důchod reflektovat, což je pro něj argument, kdy je schopen si představit tu diskusi, ale ten váš návrh, když se k tomu opět vrátím, tak ten ale tu tisícikorunu přiznává i mladším seniorům, proto jej předkládáte.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Přiznává je i mladším seniorům, protože je tady skupina i mladších seniorů, kteří mají nejnižší penze a my, pokud chce vláda realizovat nějaké sociální opatření a můžeme se bavit o tom, jak má být široké, tak chceme, aby bylo realizováno spravedlivě. To znamená, aby nebyla nějaká velká skupina pominuta a podle našeho názoru se toto v tomto případě děje. A já neříkám, že ten náš návrh je dokonalý. Nakonec a na druhé straně, pokud já se zeptám ministerstva práce a sociálních věcí, jestli mají nějaký lepší, jiný, spravedlivější návrh, tak oni ho připravený nemají. A já neříkám, že to co navrhuji já z hlediska toho, aby byly zvýšeny důchody těm, co jsou v důchodu 25 let a více, má platit navěky, ale má to být tak, že v tuhle tu chvíli jsem hledal co možná nejvíce spravedlivé řešení, vzhledem k té situaci, která dneska panuje, jestli do budoucna nemáme vyjmout například tu skupinu těch, kteří prostě nepracovali, nebyli tak dlouho ekonomicky aktivní nebo šli do předčasného důchodu anebo ještě jsou tady další skupiny, to je možné řešit. Ale pojďme v tuhle tu chvíli napravit to základní faux paux, tu základní nespravedlnost, která a opakuji se, znamenala, že 141 tisíc důchodkyň matek nedostane zvýšení důchodů, zatímco ty ostatní jsou starší 85 let ano.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Vy jste řekl, že ministerstvo práce a sociálních věcí žádný jiný návrh připravený nemá. Pak je tedy lepší předložit ten váš, byť s chybami, ale lepší než nic, když velmi zjednoduším vaše slova. Ale ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová za sociální demokracii řekla, nebo v podstatě už představila řešení, které by mohlo odpovídat tomu vašemu návrhu, kdy řekla, že si umí představit, že by ženy mohly dostat určité navýšení důchodů podle počtu dětí, které měly, které vychovaly. Tak není třeba toto koncept, který by to řešil, který by zároveň odboural ty předčasné důchody, tu jinou nespravedlnost, která vznikne vaším návrhem?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Jednak ten můj návrh neobsahuje chyby, ale nedostatky. To je rozdíl. Chyba znamená, že by nebyl realizovatelný a tak dále. A pokud paní ministryně má jiný koncept, tak co jí brání, aby ho předložila. A já za sebe slibuji, pokud ten koncept bude více vyhovovat, řekněme, tomu kritériu zásluhovosti, spravedlivého přidělování těm, co mají nejnižší penze, tak není důvod, abychom ho nepodpořili. Ale v tuhle tu chvíli…

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Vy to považujete zkrátka za tak zásadní, že je potřeba ten váš návrh prostě předložit a upravit.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Já si nedovedu představit, že budeme v této zemi říkat, že zvyšujeme penze těm, co je mají nejnižší a vykašleme se na 130 tisíc důchodkyň matek, to mi připadá tak závažná... Ta chyba mi připadá tak závažná, že při vědomí těch nedostatků, které ten můj návrh má z hlediska toho, co vy jste třeba i říkala, si myslím, že stejně do něj musíme jít, protože je to správnější a spravedlivější. Velmi často v tom životě děláme věc, která je jen správnější a není úplně správná.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Mimochodem, jak jste, pane senátore, přišel na těch 25 let v důchodu?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
To je velmi jednoduché. Na to jsem přišel tak, že když vezmeme 85letého důchodce, což je ten limit, který stanovila vláda, a odečteme ho od roku 2018, tak se dostaneme k roku 1933. A ti lidé, co se narodili v roce 1933, pokud to byli muži, tak chodili do důchodu v 60, což je změna od roku 1993. A matka v té době chodila do důchodu v průměru v 55 letech, protože měla v průměru dvě děti. To znamená, že těmhle těm matkám je 80 let. To znamená, 1930, kdy se narodili v roce 1938, což je opět let mladší než je ten muž a tak také půjde do důchodu v roce 1993. To znamená, ten muž, kterému je 85 let, šel do důchodu v roce 1993 a matka, které je 80 let, půjde taky do důchodu v roce 1993. To znamená, ten jejich důchod je vypočítán za stejné období ekonomicky aktivní, protože většinou ženy měly nižší mzdy, tak ona má samozřejmě nižší důchod. Dokonce ho má tahle nižší, protože část té doby byla ekonomicky aktivní za socialismu, kde byly i nízké platy a najednou ta matka, která vychovala dvě děti, má nižší důchod, než ten 85letý chlap, má ještě nedostat tisíc korun, což mi připadá na hlavu.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Mimochodem, pane senátore, jestli jsem tomu správně porozuměla, ten váš návrh stejně tak jako ten senátní návrh je návrh řekněme na dobu neurčitou. Každý, kdo splní onu hranici stanovenou ať už ve vládním návrhu nebo ve vašem návrhu, získá nárok na navýšení důchodů.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Ano je na dobu neurčitou s tím, že já osobně si myslím, že nemůže být aplikován dlouhodobě, protože já jsem ho navrhoval zejména proto…

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A jak dlouho může být aplikován?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Já si myslím, že by měl být aplikován tak dlouho, abychom se dostali do období, kdy už se v těch velmi nízkých důchodech neodráží ta ekonomická aktivita za socialismu.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A proč jste to tam ale zahrnul do toho vašeho návrhu?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Protože já nejsem vláda a já nejsem ten, kdo má takhle dlouhodobě přemýšlet.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Nejste vláda, ale jste ten, kdo předložil tuhle změnu?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
V tomhle okamžiku jsem měl možnost předložit změnu, která na dobu tří, čtyř, pěti let, což určitě tak je, napravuje zásadní chybu, která je v tom vládním návrhu.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Já se jenom ptám, jestli nebylo lepší to domyslet rovnou do konce a napsat, že to je na tři, čtyři roky.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Ano, určitě by bylo lepší to domyslet do konce, potom je otázka, kdy je přesně ten konec, protože to není tak úplně jednoduché, to se musí dopočítávat. A já jsem hlavně chtěl, aby se nestalo to, že dneska matka, které je 80 let, vychovala dvě nebo tři děti, bude mít ještě o další tisícovku nižší důchod, než má její 85letý manžel. Tomu prostě nerozumím, a to si myslím, že by se stávat nemělo. A proto jsem ten návrh podal a tato vláda nebo příští vláda má dost času na to, aby to propočítala pořádně, aby si konečně uvědomila, že nemůže dávat polovičaté návrhy do sněmovny a následně do Senátu, a má dělat ty věci promyšleně a dlouhodobě, obecně s těmi penzemi a věcmi, které s tím souvisí. Dneska zacházíme velmi nesystémově a je potřeba se nad tím hlouběji zamyslet. Já jsem jen navrhoval napravení zásadní bych řekl nespravedlnosti, kterou jsem vůči těm důchodkyním matkám viděl.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A nezavání to trochu předvolebním populismem, předvolebním dárečkem ta soutěž o to, kdo víc zvýší důchody?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Podívejte se, ať si to každý vysvětlí, jak chce. Já říkám, že vládní návrh pomíjí 140 tisíc důchodkyň matek. Nerozumím tomu proč, nikdo mi to nedokáže vysvětlit. Neříkám, že to, co říkám já…

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Třeba ten argument starších seniorů, kteří mají vyšší náklady na zdravotní péči a tak dále, který také padl v té diskusi, tak ten je přece relevantní, ten je spojen s věkem?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Jasně, ten argument je relevantní, je spojen s věkem, bude potom na Poslanecké sněmovně, do jaké míry pro něj bude relevantní z hlediska posouzení jiných kritérií, že jsme v podstatě tím zvyšováním důchodů těm, co je jim více než 85 let, pominuly tu skupinu, o které já jsem mluvil, která má ještě nižší penze. Já nevím, co je hlavním cílem toho návrhu. Já jsem měl pocit z důvodové zprávy, že hlavním cílem vládního návrhu je zejména pomoci těm, co mají nejnižší penze. A pokud se podíváme na skupinu, která má nejnižší penze, tak jsou to ti lidé nad 85 let, plus ta skupina, o které jsem mluvil já, takže já jim tam jenom přidávám.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Zároveň také ten návrh směřuje k tomu, co ODS dlouhodobě na důchodovém systému kritizuje, to je velké rovnostářství, což je mimochodem i aspekt důchodového systému, který kritizoval i ústavní soud, když to posuzoval a jestli vy k tomu nepřispíváte jen dále svým návrhem?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Paradoxně si myslím, že tím, že podpoříme výši penzí kladně matkám, které vychovaly děti, tak ne. Protože kdo má největší zásluhu na tom, že dneska máme ekonomicky aktivní lidi, kteří jsou schopni slušně financovat tenhle ten stát, který funguje. To jsou ty matky, které vychovávaly ekonomicky aktivní děti. To znamená, ten princip zásluhovosti se nedá redukovat jen na to, kolik jste odváděli důchodové daně. To se musíte tak podívat na to, kdo vychoval ekonomicky aktivní lidi. Podle mě my princip zásluhovosti tím, že postihneme tuhle tu skupinu, také reflektujeme.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Pane senátore, o úspěchu toho vašeho návrhu velmi pravděpodobně podle ohlasů z Poslanecké sněmovny budou rozhodovat hlasy komunistů. Budete se o ně ucházet, budete je přesvědčovat, aby ten váš návrh podpořili?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Já myslím, že komunisté umí číst a velmi dobře tomu návrhu musí rozumět a je na nich, jak se rozhodnou, jestli půjdou cestou koalice, buď tiché koalice anebo jestli půjdou cestou řekněme, nějaké elementární lidské spravedlnosti.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A když ten váš návrh neprojde, měla by ODS podpořit ten vládní?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
To je hodně těžká otázka, já jsem o tom přemýšlel. Myslím si, že k tomu zvýšení důchodů by dojít mělo, a to jak to nakonec dopadne a do jaké míry případně ODS bude ochotna se aktivně angažovat v tom druhém návrhu, pokud neprojde ten náš, to vám dneska neřeknu, to bude předmětem třeba i jednání poslaneckého klubu a já nechci předjímat rozhodnutí poslaneckého klubu.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Říká můj dnešní host, kterým zůstává senátor a místopředseda Občanské demokratické strany Miloš Vystrčil. Nehádáte se teď tak trochu v ODS?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Já nevím, já si myslím, že ne.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Já teď narážím na spor poslance Václava Klause mladšího s jeho poslaneckou kolegyní Janou Černochovou, kdy Václav Klaus mladší v jednom ze svých pravidelných sloupků pro server Novinky.cz se věnoval misím v Afghánistánu a mimo jiné napsal, že Turecko jako jedna z největších sil NATO v zemi nemá žádné své vojáky. Jenže se mýlil, což mu poměrně velmi ostrým tónem v jiném blogu vysvětlila poslankyně ODS Jana Černochová. Tak jak ten spor vnímáte?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Já ho vnímám tak, že tady je jednotlivec, byť poslanec se známým jménem, který má jiný názor, než je oficiální stanovisko ODS. To se ve velkých stranách stává. Není to poprvé a takhle to vnímám a nevidím to jako nějaký zásadní problém v ODS.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Poslankyně Jana Černochová mimo jiné v té své reakci napsala, že podobnou rétoriku by očekávala od komunistů nebo od příznivců SPD, ovšem nikoliv od svého spolustraníka, tak jestli třeba už ten rozptyl názorů není něco, co může ODS poškozovat?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Podle mého názoru některé názory Václava Klause mladšího jsou na hranici toho, co bych řekl, že je ještě v ODS akceptovatelné nebo pro ODS akceptovatelné. Na druhé straně my jsme strana, která se velmi střeží toho, aby nějakým způsobem zasahovala do toho, co mohou její členové nebo nemohou říkat a tak dále.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Takže rozhodně to není tak, že byste Václavu Klausi mladšímu řekli, aby se věnoval své oblasti školství, kterou se věnuje i v poslaneckém výboru mimo jiné?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
To je špatné, pokud prostě máme na některé věci jiný názor v ODS, a není to jen ta, o které vy mluvíte, tak si to vyříkáme a někdy se to stane tak, že si to vyříkáme i veřejně, protože je potřeba, aby naši voliči a naši členové znali jaké je oficiální stanovisko ODS, což je stanovisko Jany Černochové. A že je tady člověk, který má na ty věci jiný názor, to tak je, to se tak stává.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Podle vašeho názoru, mohou některé z těch vyhraněných názorů Václava Klause mladšího poškozovat ODS? Podle vás, jak vy to vnímáte třeba ve svém okolí, jaké jsou reakce veřejnosti.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Já to neumím odhadnout. Za sebe říkám, že z těch některých hraničních názorů Václava Klause mladšího nejsem šťastný. Na druhé straně i v případě řekněme některých činů, kteří dělali mí blízcí v rodině, taky jsem nebyl vždycky šťastný, je to otázka, jak to prostě zvládneme. Já si myslím, že každý by měl dostat třeba i prostor pro to, aby si ty věci srovnal v hlavě. A na druhé straně je každého svobodné rozhodnutí, jak se bude do budoucnosti chovat a fakt bych velmi byl nerad, pokud bychom třeba někoho v ODS začali ostrakizovat nebo nějakým způsobem vyčleňovat z té skupiny členské. To si myslím, že je vždycky na tom člověku, aby si to rozmyslel sám. Můj názor je, že Václav Klaus mladší je velmi dobře schopen si ty věci správně vyhodnotit a je na něm, jestli bude více sólovat nebo více třeba pracovat pro ten tým.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Děkuji, díky za vaše odpovědi. Takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu se senátorem a místopředsedou Občanské demokratické strany Milošem Vystrčilem.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Děkuji za pozvání.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A od mikrofonu se loučí Marie Bastlová.

Miloš Vystrčil

místopředseda strany
předseda senátorského klubu