16. května 2018

Kluby ODS, TOP 09 a nezávislých nabízejí nefunkční pražské radě Toleranční patent

(www.ods.cz/region.prazsky) Kluby ODS, TOP 09 a nezávislých nabízejí nefunkční pražské radě Toleranční patent ke stabilizaci podmínek pro činnost Rady hlavního města Prahy na posledních 120 dnů její vlády.

Poslední tři a půl roku sledujeme v přímém přenosu v koalici ANO, ČSSD, Zelení, lidovci a STAN hlavně hádky a naschvály. Hlavní město kvůli jejich rozporům ve většině zásadních parametrů stagnuje, problémy nejsou řešeny a v některých konkrétních případech se nám Praha před očima doslova rozpadá.

Vše vyvrcholilo hádkou o Libeňský most, která poslední zbytky soudržnosti vládnoucí koalice primátorky Krnáčové doslova rozmetala na kousky.

Kluby ODS, TOP 09 a nezávislých nesouhlasí s tím, aby Pražané byli rukojmím koaličních hádek a nabízejí proto odblokování zásadních věcí, které Prahu aktuálně trápí. V zájmu Prahy jsou kluby ODS, TOP 09 a nezávislých ochotny na posledních 120 dnů tolerovat, byť menšinovou, vládu, pokud splní podmínky ve čtyřech klíčových oblastech:

1. Chceme pomoci vyřešit problémy v pražské dopravě včetně MHD. To všechny obyvatele Prahy pálí nejvíc.

2. Chceme podpořit funkční územní plán. Protože to je klíč k dalšímu úspěšnému rozvoji naší metropole.

3. Chceme zdravý a zodpovědný rozpočet hlavního města. To pro nás mimo jiné znamená konec nekonečnému navyšování provozních výdajů.

4. Jsme přesvědčeni, že mosty mají spojovat pražské břehy, ne rozdělovat Pražany.

Vedení Prahy je v hluboké krizi, která metropoli vážně poškozuje. Jako konstruktivní opozice proto ODS a TOP 09 nabízí tento toleranční patent. Chceme především odblokovat infrastrukturní rozvoj hlavního města ještě před podzimními volbami. Jsme přesvědčeni, že je to správné rozhodnutí, které pomůže zlepšit životní podmínky Pražanů. Nechceme jen slibovat, když můžeme jednat,“ komentuje návrh stabilizační dohody předsedkyně klubu zastupitelů ODS na ZHMP Alexandra Udženija.

„Je nám jedno, jestli mají dohadovací řízení, nebo ne. Je nám jedno, jestli jejich koaliční smlouva funguje a kdo z nich své závazky plní a kdo je porušuje. Je nám lhostejná celá jejich koaliční smlouva stejně to byl vždy jen cár papíru. To, co nás zajímá, je, aby fungovala Praha. A tomu chceme pomoci. Teď i v budoucnu, “ doplňuje návrh stabilizační dohody předseda klubu zastupitelů TOP 09 na ZHMP Václav Novotný.