Martin Baxa: Na úřad i po práci

13.10. 15:49

ODS navrhuje rozšíření úředních hodin v jednom z pracovních dnů

Plzenští občanští demokraté přišli ve svém volebním programu, který nese název „Plzeňská dvanáctka“, s návrhem na větší otevřenost radnice občanům. Odborný tým kolem Martina Baxy navrhuje prodloužení úředních hodin na radnicích. Podle programu plzeňské ODS by se hodiny měly prodloužit tak, „aby alespoň některé dny v týdnu byly úřady přístupné až do večera, tedy po skončení bežné pracovní doby.“ To by jistě pomohlo občanům, kteří si potřebují na úřadě něco vyřídit, ale nemohou přijít v klasické pracovní době.

Úřad pro lidi nezatíží úředníky

Bát se ovšem nemusejí ani úředníci. Občanští demokraté nepočítají například s otevřením úřadu v sobotu nebo do pozdních nočních hodin, a to především proto, že tak výrazné rozšíření úřední doby by nebylo s ohledem na jeho náklady efektivní. Prodloužená otvírací doba by se navíc netýkala všech pracovních dnů, ale pouze jednoho či dvou z nich. ODS totiž počítá s tím, že tento převratný návrh bude realizovat ve formě, která prospěje všem: ulehčí občanům přístup na radnici,
ale zároveň zásadně nezatíží zaměstnance úřadu a ani rozpočet města.
Podle kandidáta ODS na primátora Martina Baxy podporují občanští demokraté v této věci následující postup: „Nabídneme občanům možnost navštívit přepážková pracovište úřadu v pondělí nebo ve středu až do 19.00 hodin. Taková návšteva úřadu
ovšem bude možná pouze po předchozím objednání telefonickou nebo internetovou cestou. Nechceme přece zároveň zbytečně utrácet náklady a držet zamestnance v práci v době, kdy nikdo nepřijde. “Martina Baxa má jasno i v tom, že zaměstnanci úřadu na nový systém nedoplatí. „Kdo zůstane v práci déle, dostane jiné výhody,“ ujištuje Martin Baxa.

Náš občan, náš pán

Občanští demokraté chtějí práci radnic zlepšovat i v dalších oblastech, a proto chystají ankety, na základě jejichž výsledku budou reagovat na názory občanů. „Znovu se občanů zeptáme, co by dál přivítali pro zlepšení chodu úřadu. I na radnici přece platí, náš zákazník, náš pán‘, přičemž tady jsou samozřejmě našimi pány občané,“ vysvětlujesvou filozofi i fungování radnice Martin Baxa, kterýmá v komunálních volbách vysokou šanci stát se příštím plzeňským primátorem.

Úřad na kolečkách

Martin Baxa navíc připomíná i další „tahák“ volebního programu jeho strany v této oblasti, kterým je mobilní úřad pro imobilní obcany: „Za těmi, kteří na úřad nemohou například ze zdravotních důvodu, úřad po objednání přijede tak říkajíc na kolečkách. Považujeme za důležité všemi možnými způsoby pomáhat imobilním občanům.“