1. dubna 2015

Pomník obětem tragédie v Uherském Brodě

 Radnice v Uherském Brodě chce nechat postavit poblíž restaurace, která byla místem tragédie, menší pomník. O jeho podobě rozhodne veřejná soutěž a právě se zabýváme jejím zadáním. Předpokládáme, že soutěž vypíšeme pravděpodobně v polovině dubna, po předchozím schválení radou města. Necháváme tomu volný průběh. Ať uchazeči sami navrhnou, co by si na místě tragédie představovali. Já sám bych si představoval decentní, bezejmenný pomník. Zastávám názor, že by na pomníku neměl být ani přímý odkaz na tragédii. Představuji si architektonicky upravené prostranství osazené případně nějakým uměleckým dílem.

Na veřejném účtu 6373262/0800, který město zřídilo na pomoc rodinám obětí, bylo ke včerejšku 1 537 905 korun. Aktivní bude zatím do posledního dubna.

Jednorázový příspěvek rodinám ve výši 500 tisíc, který město uvolnilo z vlastního rozpočtu pro rychlou potřebu pozůstalých, se už zčásti rozdělil. Zatímco bezprostřední pomoc rodinám už část peněz vyčerpala, pro rozdělení částky z veřejného účtu ještě hledáme klíč. Odbor sociálních věcí ještě kompletuje informace o situacích v jednotlivých rodinách. Na základě jeho návrhu pak chceme rozdělovník jednoznačně vyspecifikovat. 

Ing. Jan Hrdý

místostarosta