24. března 2015

ODS mlčí a to je špatně

V době, kdy média udělala ze slov "ODS" a "lump, tunelář nebo darebák" synonyma, považuji zisk tří mandátů v komunálních volbách a post starosty za dobrý výsledek

Až budu mít nějaký průšvih, tak světu sdělím, že za to nemůžu, že mě zaúkolovala moje sekretářka, říká Jaroslav Končický (ODS) v reakci na kauzu Nagyová. Servítky si nebral ani při hodnocení ANO a Andreje Babiše. "Jen v jediné straně před rokem 1989 bylo možné, aby byl předseda zvolen 100 % hlasů." V době, kdy média udělala ze slov "ODS" a "lump, tunelář nebo darebák" synonyma, považuje zisk tří mandátů v komunálních volbách a post starosty za dobrý výsledek. Navíc je přesvědčen, že neexistuje spravedlivý volební systém. Podle čeho tak soudí? A co plánuje ve městě nového?

I přesto, že ODS skončila ve volbách až jako čtvrtá, post starosty jste uhájil. Co mělo podle vás na takový výsledek vliv? Přeci jen v řadě měst jsme zažili situaci opačnou, kdy vítěz voleb skončil v opozici. Jak byste zpětně hodnotil průběh povolebních vyjednávání ve Slavičíně?

Osobně jsem očekával pro ODS 4 mandáty v zastupitelstvu města, což se nepodařilo. Mít o 110 hlasů více (což je pouhých 6 volebních lístků pro stranu), tak bychom ten čtvrtý mandát získali. Na druhém, třetím a čtvrtém místě byly rozdíly opravdu marginální. Celkový zisk ODS činil 17,12 % hlasů, což jistě není výsledek špatný. Ba právě naopak. V době, kdy média udělala ze slov "ODS“ a "lump, tunelář nebo darebák“ synonyma, je to výsledek, za který se rozhodně nemusíme stydět.

Ve Slavičíně v těchto volbách skončil vítěz voleb v opozici, což se mu stalo za poslední čtvery volby potřetí. Zřejmě to není jen tím, že "oni se na nás, chudáky, domluvili“. V povolebních vyjednáváních jsem prosazoval variantu poměrného zastoupení nejsilnějších stran v radě města a posty starosty a místostarosty obsadit lidmi s absolutně nejvyšším počtem hlasů. Vyjednávání ukázala, že tento model není možný, protože se strany postupně začaly vymezovat jedna proti druhé. Jak říkám – preferoval jsem něco jiného, ale na mně přeci nezáleží. Je nutno se vždy přizpůsobit volebnímu systému. Za stávajícího je to otázka dohody, v přímé volbě starosty by přímo rozhodovali občané. Ale každý systém někoho zvýhodní a někoho poškodí. Úplně spravedlivý není žádný. Protože pokud budete např. v přímé volbě starosty kandidovat za stranu, která má přes 30 % celostátních preferencí, tak přeci máte neoprávněnou výhodu proti třeba nezávislému kandidátovi. Jak říkám – úplně spravedlivý systém neexistuje.

Celkově jste v zastupitelstvu ztratili dva mandáty. Čemu ztrátu přičítáte? Nedomníváte se, že vás negativně poškodila i značka ODS, které se nyní příliš nedaří?

Máte pravdu, značka ODS je momentálně značně poškozena, a to samozřejmě nutně muselo poškodit i nás. Tyto volby jasně ukázaly, že lidé v komunálních volbách daleko více volí podle značek než podle jednotlivých kandidátů, jak tomu bezpochyby bývalo dříve. To se u nás projevilo zejména u volební strany ANO, která získala naprosto šokující druhé místo.

Jak byste celkově hodnotil výsledek komunálních voleb pro ODS? Přeci jen hovořilo se o nich z pohledu budoucnosti strany jako o klíčových.

ODS nemohla čekat lepší výsledek. Kauz, propíraných novinami, které také někdo vlastní, bylo opravdu hodně. Stačí přifouknout kauzu, kdy sekretářka premiéra údajně velí BIS a průšvih je na světě. A noviny na začátku ví, že chyba je ve "zlotřilé“ sekretářce a ne ve "skvělé“ BIS. Až tak skvělé, že ji údajně úkoluje sekretářka premiéra. Tak mě napadá, že až budu mít nějaký průšvih, tak světu sdělím, že za to nemůžu, že mě zaúkolovala moje sekretářka. Ale to je jen jedna z věcí.

Důležité jsou každé volby. Platí pořekadlo "sejde z očí, sejde z mysli“. Ztracené pozice se velmi těžko získávají zpět.

Co musí nyní strana udělat pro to, aby přilákala nové voliče?

Především musí jasně a zřetelně říkat své názory a neustupovat z nich. Protože pravda je v tomto státě to, co tvrdí noviny a televize, tak musí být v médiích. Dále musí poukazovat na nesprávné kroky stávající vládní koalice. Když se řeší dotace na biopaliva, tak křičí pouze pan Kalousek. ODS mlčí, a to je špatně. Další příklad – registrační pokladny pana Babiše. Proč nejsme razantnější a nechráníme střední stav, který byl vždy základním kamenem našich volebních úspěchů?

Co říkáte na to, že se uvnitř ANO ozývají hlasy, které by stranu chtěly směřovat více doprava? Nemohou tím oslabit právě ODS, na jejíž voliče tím útočí? Vidíte v ANO konkurenci?

ANO chápe, že na levé části spektra je již obsazeno, tam se neprosadí. Do tohoto hnutí navíc utekla spousta pravicových politiků z ODS a dalších stran. K ANO se přiklonila také velká část živnostníků. Takže do určité míry to konkurence je – má část politiků z ODS, má velkou část našich voličů. Na druhou stranu ANO není standardní politická strana, ale ekonomický projekt. Ve které standardní straně je předseda zvolen 100 % hlasů a de facto nemá žádného názorového odpůrce? Taková strana tady byla jediná – ta před rokem 1989. Tento ekonomický projekt má svého majitele a s ním se tento projekt buď bude rozvíjet, nebo zanikne.

 

Jestliže se vrátíme k městu. Co nového letos plánujete?

Nejzásadnější investicí ve městě bude letos zahájení generální opravy letního koupaliště v zámeckém parku. Bohužel ji musíme financovat plně ze svého, bez dotací. V době, kdy dotace byly k dispozici, jsme o ně nemohli žádat, protože jsme nebyli vlastníky pozemku. Teprve v loňském roce se nám podařilo pozemek odkoupit, to už ale bylo na dotace pozdě.

Jinak nás čekají spíše menší opravy a rekonstrukce a příprava na čerpání dotací z EU v novém plánovacím období. Čeká nás odkanalizování ještě jedné části města, což bude jeden z těch zásadnějších projektů.

Radnice bojuje o udržení osmiletého gymnázia. Jak vidíte vaše šance a jaké jsou vaše možnosti zachování ovlivnit?

Alfou a omegou tohoto problému jsou žáci. Dnes je situace taková, že pokud budou žáci, tak Zlínský kraj osmileté gymnázium nechá žít. Pokud žáků bude málo a bude to ekonomicky neúnosné, jistě se bude snažit osmileté gymnázium utlumit. Otázka osmiletých gymnázií se diskutuje řadu let a snahy o jejich restrikci příliš neutichají. Pro nás znamená osmileté gymnázium velmi mnoho, a proto za něj bojujeme. A budeme – i za cenu případné ekonomické participace na jeho provozu. Další možností boje za zachování gymnázia je samozřejmě veřejné mínění, které stojí jednoznačně na straně gymnázia. A z veřejného mínění má naštěstí obavu většina politiků.

Nalezli jste již řešení problémů se skládkou odpadů? A co je příčinou problémů?

Skládka odpadů je pro nás neuralgickým bodem. Řešení problémů společnosti, která skládku provozuje a ve které má město 50% podíl, je velmi složité a dlouhodobé. Čím dál víc se posunujeme k soudnímu řešení problémů. Ani to však není samospasitelné, soudy budou trvat léta. Životnost skládky se chýlí ke konci, a tak je možné, že než soudy nějak dopadnou, bude skládka uzavřená.

Problém je hodně složitý a obsáhlý. My vidíme příčinu problémů ve špatném provozování skládky naším společníkem a v jeho neochotě chyby nejen uznat, ale také napravit.

Jako svůj dlouhodobý úkol vidíte snahu o vyčerpání co největšího množství dotací. Na co konkrétně by měly být dotace použity?

Jak jsem již zmínil, čekají nás ještě investice do kanalizací. Takže operační program Životní prostředí. Určitě nás bude zajímat IROP a také operační program Přeshraniční spolupráce SR-ČR. Investovat chceme do cyklostezek, pozemních komunikací, rozvoje škol, úspor energií atd. Problém je v tom, že nové plánovací období EU není městům a obcím vůbec nakloněno. Budeme moci čerpat daleko menší peníze než v minulém období a na záležitosti, které nás můžou zajímat až v okamžiku, kdy budeme mít opravenu infrastrukturu. Takže bude to těžší, ale rozhodně do dotací půjdeme tam, kde to bude pro město smysluplné.

Jaká je nyní vaše úspěšnost v jejich čerpání?

Asi bych dlouho vzpomínal na nějaký projekt, který jsme do nějakého operačního programu připravili a nebyli jsme s ním úspěšní. Za ta léta jsme se dost naučili a naši lidé svou práci umějí. Možná je to také tím, že jsme nepokoušeli štěstí tam, kde jsme neviděli reálnou šanci na úspěch. V uplynulém období jsme byli úspěšní s desítkami projektů s realizačními náklady ve stovkách milionů korun. S ohledem na zaměření nových operačních programů ale musím konstatovat, že dobře už bylo. Ale o tom už jsem mluvil.