17. března 2015

Výnosná biopaliva, pravda o životní úrovni a úloha ČNB

Podle Miroslava Kalouska získají firmy Andreje Babiše díky vládnímu zákonu o biopalivech cca 5 mld. Kč. Podle Andreje Babiše je Miroslav Kalousek lhář, protože díky slevě na spotřební dani získávají jeho firmy „jen“ 70 mil. Kč. Ponechme stranou tu údajnou maličkost (pro pana Babiše jsou desítky milionů něco jako tuzér u holiče) a pojďme si zrekapitulovat, o co v biopalivech jde. Na jedné straně je sleva na spotřební dani, kterou získávají všichni, kdo využívají biopaliva. Není důvod nevěřit, že z celkového objemu slev za rok 2013 (1,5 mld. Kč) získal Agrofert 70 mil. Kč. Na druhé straně je výroba biopaliv. Firmy Andreje Babiše, Preol a Primagra, dodaly v roce 2014 na trh většinu biopaliv (jejich tržní podíl je asi 55 %). Nákup má na starosti státní podnik Čepro, který kontroluje Ministerstvo financí. Objem nakupovaných biopaliv nyní vzroste – a pro holding Andreje Babiše to bude znamenat tržby ve výši cca 5 mld. Kč. Čili tolik k údajným lžím Miroslava Kalouska.

Ekonomika České republiky je na tom docela dobře. Rádi podléháme pocitům frustrace, jakože je u nás všechno nejhorší. Přitom to není pravda, protože ve skutečnosti jsme se nikdy neměli lépe; což je tvrzení, za které si politik většinou schytá výsměch, urážky a pohrdání. Nicméně je to pravda. Než abychom si pokorně přiznali, že úroveň naší spotřeby je nesrovnatelně vyšší, než jaká byla spotřeba v minulé nebo předminulé generaci, otravujeme si životy opakováním bludů. Držíme se pravidla, že na každém šprochu pravdy trochu. Bohužel to vede k tomu, že zatímco ekonomika je na tom dobře, společnost blbne. Rádi podléháme „velkým slovům“ školených mluvků, kteří správně dávkují vulgaritu, polopravdy, rasismus a propagandu. Vytváří se nebezpečná politická směs, která v každém okamžiku hrozí explozí. Nespokojené bublání se zatím projevuje pouze ve volebních úchylkách. Voliče nezajímá program, ale úroveň agresivity, která se postupně zvyšuje. A místo toho, aby se pára upouštěla, ještě se přikládá pod kotlem. Může to skončit dobře?

 

Pan prezident Zeman oznámil, že příštím guvernérem ČNB se stane Jiří Rusnok. Vzbudilo to naprosto zbytečné vášně. ČNB má svoji úlohu předepsanou Ústavou, nikoli prezidentem. Je překvapivé, jak málo lidí si to uvědomuje. Často se domnívají, že ČNB je ta autorita, která nějakým způsobem souvisí s termínem přijetí eura, resp. že odpovídá za kurzovou politiku ČR. To je přitom naprostý nesmysl, protože ČNB pečuje o cenovou stabilitu. Můžeme sice spekulovat, zda bezprecedentní devalvace v listopadu 2013 nebyla vedena snahou vstříknout trošku povoleného dopingu do žil české ekonomice, ale to by bylo bezpředmětné. Centrální bankéři tvrdí, že chtěli zdražením importu zvýšit spotřebitelské ceny. A to se jim povedlo; stejně jako se jim povedlo nakopnout ekonomiku k lepšímu výkonu. Pan prezident si to nepochybně uvědomuje. V podstatě je pro něho z tohoto pohledu „obtížné“ ČNB kritizovat, protože udělala kus socialistické práce za vládu, takže by si zasloužila spíše Řád práce: sebrala trošku každému, aby někteří měli lepší zisky a ekonomika vyšší HDP.

Ing. Stanislav Blaha

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
předseda regionálního sdružení
starosta
krajský zastupitel