4. února 2015

„Hoří, pane starosto! Všeho nechte, spěcháme“

I poplachem a výjezdem k požáru může začínat běžný pracovní den starosty a jeho zástupce. V případě Marka Mahdala, jenž stojí od loňského října v čele Bánova, a nového místostarosty Mariana Čubíka, je pravděpodobnost takového „startu“ poměrně vysoká. Oba totiž patří mezi dobrovolné hasiče, starosta Mahdal je navíc zástupce velitele bánovského sboru.

Třeba v úterý 13. ledna chybělo málo, aby oba politici strávili dopoledne místo na úřadu v kopcích mezi Bánovem a Vápenicemi. Právě tady měl po sedmé hodině vypuknout lesní požár. Náhodný řidič, který jel po hlavní silnici směrem na Bystřici pod Lopeníkem, tehdy nahlásil na tísňovou linku, že z lesů stoupá hustý dým a stromy jsou nejspíš v plamenech. „Mělo jít o lokalitu padesát krát padesát metrů. Nakonec se ale jednalo jen o planý poplach, takže jsme se společně s místostarostou Čubíkem vrátili do kanceláře,“ usmívá se Marek Mahdal.

Nový starosta Bánova patří k nejmladším v zemi, letos mu bude teprve devětadvacet. Navzdory nízkému věku pro něj obecní úřad není neznámým prostředím. V předcházejících dvou volebních obdobích totiž pracoval nejdříve jako člen finančního výboru a do minulého podzimu jako řadový zastupitel. V komunálních volbách nakonec porazil dosavadního starostu Zbyňka Krále. Zatímco mladý politik nasbíral 448 hlasů a zdvojnásobil svůj první volební zisk z roku 2010, pro Krále hlasovalo jen 426 lidí. Tedy o 242 méně než v minulých volbách.

Mahdal, jenž si k volebnímu úspěchu pomohl i vlastní iniciativou, naposled pracoval jako manažer regionálního sdružení ODS Zlínského kraje, má s obcí velké plány. Jeho cílem je vznik nové ulice pro výstavbu možná až dvaceti nových rodinných domů v lokalitě poblíž ulice Šraňky. „Je to ale klasický běh na dlouhou trať. Parcely se musí zasíťovat a ne všechny jsou nyní v obecním majetku. Pokusíme se o výkupy pozemků,“ podotýká.

Letošní změny budou postupné. Pokud to počasí dovolí, tak hned v únoru se začne s přispěním Státního fondu životního prostředí s revitalizací zeleně ve středu obce. „Vysázet chceme především listnaté stromy, které do obce historicky patří,“ říká Marek Mahdal. „V dubnu chceme navázat opravou chodníků v hlavní ulici. Díky loňskému úspěchu v soutěži Obec roku, v níž jsme získali modrou stuhu, máme nárok na dotaci. Můžeme tedy počítat s příspěvkem 600 tisíc korun od Ministerstva pro místní rozvoj. Použijeme ho na rekonstrukci asi 400 metrů dlouhého úseku. Podle projektu by měly práce stát 2,8 milionu. Domnívám se, že vysoutěžená cena bude nakonec mnohem příznivější.“

V létě by se mělo začít pracovat na vzniku učebny pod širým nebem pro předškoláky, chystá se i obnova střechy ve sběrném dvoře.

K významnějším předvolebním slibům patří zastřešení venkovního kulturního areálu na Pálenici. „Situace je tady ale poněkud složitější, přímo nad parketem totiž vedou dráty vysokého napětí. Žádáme proto energetiky o úpravu. Na každý pád chceme vše projekčně připravit tak, aby se mohl areál zastřešit v roce 2016,“ shrnul plány Marek Mahdal.