10. ledna 2015

Jan Pijáček: Političtí odpůrci tvrdí, že si stavím v obci pomníky. Nemají pravdu.

Když starosta Vlčnova Jan Pijáček na konci listopadu slavnostně otevíral nově opravenou náves ve středu obce, uvedl své vystoupení pomocí netradiční show. Pohazoval si s papírovou kuličkou, která měla představovat skupinu jeho politických odpůrců, kteří přestavbu a opravu návsi kritizují.

 

„Jsou to lidé, kteří druhým nepřejí úspěch a myslí si, že vypracovat takový projekt je jako uplácat tuto kuličku, a dosáhnout na evropské peníze jako vyhodit ji do vzduchu,“ hovořil tehdy. Bílé papírové klubko nakonec skončilo v koši.

 

CentrumVlčnova až do loňského podzimu hyzdilo betonové prostranství sloužící především jako stání linkových autobusů. Místo něj se nyní Vlčnovjané procházejí kolem návsi s parkovacími místy pro osobní automobily, kruhovou lavičkou na posezení a textovým symbolem odkazujícím na folklorní jízdu králů. Prostor má sloužit k setkávání lidí, jak tomu dříve na vesnici v jejím středu bývalo. Pár desítek metrů odtud navíc vznikl přírodní amfiteátr pro pořádání společenských akcí.

 

„Je potřeba říci, že projekt nevymyslel ani Pijáček, ani nikdo další ze členů současného zastupitelstva. Ti pouze měli tu čest se na něm podílet,“ říká starosta Vlčnova s tím, že proměna obce se udála v souladu s diskuzemi, jichž se účastnili obyvatelé, lidé působící v kulturní sféře a jiní pracovníci.

V potaz jsme brali i názory občanů, říká Pijáček

„Když k nám přijela, v podstatě neohlášena, dechovka Bílé Vrány z holandského Naardenu, museli jsme během několika hodin uspořádat vystoupení pod širým nebem. Muzikanti nakonec hráli na parkovišti mezi třemi autobusy, což bylo neuvěřitelně nedůstojné zážitku, který dokázali zprostředkovat,“ vzpomíná Pijáček na jeden z impulzů vedoucích k proměně středu obce. V potaz se braly i připomínky obyčejných lidí.

O bydlení a zaměstnání by podle starosty neměla být ve vesnici s více než třemi tisíci obyvateli velká nouze. Rodinné domy se staví ve třech nových ulicích lokality Panské. Desítkám lidí dává práci tamní zemědělská společnost a firma Araver. Vyhlášené vdolečky pečou hned čtyři pekárny, v obci fungují obchody, truhlářská, zámečnická a další řemeslná činnost. „Na rozdíl třeba od Nivnice jsme historicky nezdědili pozemky, na nichž by se dala vystavět velká průmyslová zóna. Ostatně venkov byl vždy baštou drobného a středního podnikatelského stavu,“ tvrdí Pijáček. Až budou mít ve Vlčnově za dva tři roky vypracovaný nový územní plán, megalomanskou industriální zónu na něm rozhodně nenajdete. „Někteří lidé nesprávně poukazují na to, že si v obci stavím pomníky. Nemají pravdu. Je pouze jeden, a to tady v regálu,“ říká Pijáček a ukazuje na desítky šanonů dokumentací úspěšně uskutečněných projektů v obecním archivu.