10. ledna 2015

Úvaha o odměnách ministerských úředníků

Ministři vládní koalice rozdali svým úředníkům na odměnách za poslední půlrok 229 milionů (v prvním pololetí 155 milionů). Osobně na tom nevidím nic špatného a vůbec to nechci kritizovat. Ministr odpovídá za to, jak kvalitní tým má. Musí mít proto možnost své lidi odměnit. Veřejnost samozřejmě považuje cokoli nad minimální mzdu za nemravnost, ale veřejnost žádnou odpovědnost nenese. Přesněji řečeno si svoji odpovědnost neuvědomuje. Pikantní jsou však odměny z jiného důvodu. Byl to totiž premiér Sobotka, který před svým nástupem do funkce kritizoval bývalého premiéra Rusnoka za výplatu odměn; prý je to nefér, nespravedlivé a mělo by se s tím skončit. A aby toho nebylo dost, tak bývalý premiér Rusnok vzkázal ještě bývalejšímu premiérovi Nečasovi ohledně odměn: „Když si představím, jak těžce se dneska v této zemi žije mnoha lidem a bojuje se takříkajíc o denní chleba, tak mě to zaráží.“ Mě zase zaráží, proč si každý nový premiér naběhne na vidle.

Ing. Stanislav Blaha

předseda místního sdružení