15. prosince 2014

Malé vánoční zamyšlení

S neúprosnou jistotou nám odtikávají poslední dny roku 2014.  Všem stejně, bez rozdílu.

Zamýšlela jsem se nad tím, co pro mě osobně bylo nejvýraznějším rysem minulého roku.  Znakem, který významně poznamenal dění v naší malé milé vlasti.

Domnívám se, že to byla RELATIVIZACE. Všeho a všech. Relativizovalo se estébáctví, disidenství, komoušství, presidentské vulgarismy, atd. Jeden president relativizoval zásluhy druhého – už nežijícího, občané ve volbách zrelativizovali spolupráci s StB formou hlasů pro jejich bývalé aktivní příslušníky. Komouši mají plné „huby“ demokracie a relativizují svojí minulost. Disidenti jsou dnes málem zločinci /promiň, můj bývalý a velmi vážený senátorský kolego Václave Bendo / a z členů ODS jsme podle vyjádření většiny anonymních diskutérů  téměř všichni  legitimními gaunery, zloději, zbytečnými vzdělanci  apod.

Zpochybňuje se listopad 1989, vytvářejí se konspirační teorie o tom, jak to vlastně všechno bylo a kdo u toho byl či nebyl. V této atmosféře si rejdí jako ryba ve vodě – hádejte kdo?

Politická scéna dneška je, promiňte mi ten výraz, „gulášoidní“. Guláš několikrát převařený poslaneckými platy, kuriózně uzavřenými koalicemi, nedodržováním slibů, hrou na vlastním písečku a vzájemným osočováním na místech nejvyšších /viz.ministři financí a zdravotnictví/.

Snad se i já /konečně / dočkám v první a poslední politické straně mého života smyslu pro fair play, snad se dočkám i méně pletichaření a partičkování, které nás navzájem oslabují.

Dejme si všichni jeden společný slib: neudělejme radost těm, kteří si přejí, aby ODS zanikla.

Držme spolu, zatněme zuby a pracujme /záměrně neužívám zprofanované makejme, protože my nepotřebujeme líbivě proletářské výrazy k přesvědčování veřejnosti/.

Nekupujme volební hlasy za koblihy či růže, ale každý z nás se chovejme podle svého nejlepšího svědomí.

Přesto Vám, milé kolegyně a kolegové z ODS, přeji pohodové Vánoce, zdraví a optimismus v roce 2015.

 

Srdečně přeje

Irena Ondrová

bývalá senátorka a primátorka města Zlína, členka ODS od r. 1992!!!