2. října 2014

Zlín byl vždy pravicové město, od Baťů až do uchopení moci komunisty. Je duch Zlína stále ještě pravicový?

 

Nálada ve společnosti je odrazem toho, jak spolu lidé komunikují, jakou kulturu u toho dodržují, jaká témata a priority navozují, slovník který používají, jakou perspektivu nabízejí. Vytváříme ji všichni, ale každý jiným dílem ji ovlivňujeme. Lidé angažující se v politice ji ovlivňují zásadně, dokonce je to jejich pracovní náplň. Proto mě mrzí, že politické soupeření je dnes osočování, kriminalizace, pomluvy, prostě obecná negace. Odehrává se v rovině bulváru. Zajímavé je, že ti, co s těmito „nástroji“ zvítězili, dnes volají po změně a postup těch „nových“ kritizují.

Dle mého hlubokého přesvědčení má politika mít proaktivní charakter, jehož základem je iniciativa a odpovědnost. Posouvat věci dopředu, hledat řešení.

Ta se však nerodí lehce a nejsou vždy jednoznačná. Vždy, pokud se chce, se najde pochybnost a podezření. Minulé volební období ukázalo, že ty „plakátové zkratky“ žádnou kvalitu a progresi do života našeho města nepřinesly. Byly důkazem a potvrzením toho, že bez silné vize a motivu se dobrá politika dělat nedá. To je hlavní příčina rozpadu koalice a současného bezvládí na zlínské radnici.

Zlín byl vždy pravicově orientovaný. Věřím, že i v letošních volbách zlíňáci podpoří pravicové strany a především ODS. Podnikatelský duch a víra v pravicové hodnoty jsou ve Zlíně hluboce zakořeněny. Jsou to hodnoty, na kterých se naše město zrodilo a po roce 1989 rozvíjelo.

Miroslav Chalánek

lídr kandidátky
předseda místního sdružení
zastupitel statutárního města