25. září 2014

Věznice v Uherském Hradišti připomíná hrůzy 50. let

Tichý svědek dvou totalit, který chátrá a není zpřístupněn veřejnosti. Víte, že existuje petice za důstojné využití věznice? Připojte svůj podpis http://veznice.uh.cz/

Věznice v Uherském Hradišti, nechvalně proslulá hlavně týráním politických vězňů v padesátých letech minulého století, byla jednou z nejvíce navštěvovaných budov na Slováckých slavnostech vína a otevřených památek. Svoji bránu otevírá návštěvníkům většinou jednou ročně – a zájem bývá obrovský.

Je to ponuré a smutné místo. Návštěvníci mlčky procházejí stísněné kobky a zapalují svíčky v kapli s rudou hvězdou, kde kdysi chtěli vyšetřovatelé využívat informace ze zpovědí. Vězni však odhalili, že jde o podvod, takže celá akce skončila neúspěchem vyšetřovatelů a už se tu pak žádné bohoslužby nekonaly.

Příchozí míjejí na tmavých chodbách tváře skutečných vězňů z různých procesů 50. let minulého století. Součástí prohlídky je komiks o Miladě Horákové a návštěvu samotek doprovázejí výpovědi konkrétních vězňů o sadistických metodách místních vyšetřovatelů.


Tichý svědek dvou totalit, který chátrá a není zpřístupněn veřejnosti.
Víte, že existuje petice za důstojné využití věznice? 
Připojte svůj podpis http://veznice.uh.cz/ 

Jan Pijáček

kandidát na senátora
předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
člen oblastní rady
člen regionální rady
starosta
kandidát ODS na senátora