Lidovecká "ostrá prosba", nakoupená popularita a fízlácký parlament
22. září 2014

Lidovecká "ostrá prosba", nakoupená popularita a fízlácký parlament

Po delší době zazněl hlas předsedy lidovců a místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka. Vláda by se prý měla zamyslet sama nad sebou, zda skutečně plní koaliční smlouvu, či zda vládní poslanci vládu dostatečně podporují. Je to taková ta typicky lidovecká „ostrá prosba“. Pan místopředseda vlády si posteskl, že: „Je potřeba se bavit se o tom systému, protože buď jsme koalice, nebo koalice nejsme, ale je potřeba to říci jasně.“

Já teda nevím, jak to vidí představitelé KDU-ČSL, ale my ostatní to chápeme tak, že ve vládní koalici jsou. Hrají tam sice druhé housle a nikdo se jich na nic neptá, ale oni statečně nastavují svoji druhou tvář. Škoda, že místopředseda vlády musí pokládat řečnické otázky, než aby se choval rozhodně - tedy rozhodně v lidoveckém slova smyslu: Nohu mít vždy pevně strčenou mezi dveřmi a z uctivé vzdálenosti a pokud možno nezúčastněně sledovat, jak se ostatní mezi sebou perou. Role třetího vzadu KDU-ČSL sluší a pan místopředseda vlády by na to měl být patřičně hrdý. Vždyť kdo nic nedělá, nic nepokazí, a ještě se může tvářit jako opozičník.

 

 

Vláda schválila rozpočet na rok 2015. Celkový deficit bude 100 mld. Kč. Příjmy rozpočtu počítají s částkou 1119 mld. Kdyby takové příjmy měly k dispozici vlády v letech 2009 – 2012, prošla by Česká republika celou krizí s celkovým dluhem 150 mld. a s průměrným ročním deficitem 37,5 mld. Kč. Místo toho, aby se růst ekonomiky využil k zastavení zadlužování země a k postupnému snižování státního dluhu, opět jsme pěkně po socialisticku šlápli na plyn. Nechť se kola utrácení roztočí pěkně do ruda. My si tu popularitu, pardon – prosperitu, prostě koupíme, i kdybychom kvůli tomu měli zbankrotovat. Vláda Jiřího Rusnoka (Miloše Zemana) si přízeň davů chtěla koupit za 20 miliard. Nepomohlo to. Zemanovci propadli ve volbách. Sobotkova vláda se toho zřejmě lekla, a tak ku 20 miliardám od Jeho Veličenstva Miloše Zemana nyní přidala dalších 40 miliard od lorda správce pokladu Andreje Babiše. A aby byl národ své vrchnosti dostatečně vděčný, hodili páni zlaťáky i přímo mezi lid. Od listopadu se mimořádně zvýší platy státním zaměstnancům o 3,5 %. Ruku líbáme. Ano, bude líp.

Zjišťuji, že máme parlament plný fízlů. Mirek Kalousek v červnu označil poslance Zdeňka Ondráčka za komunistickou mlátičku a fízla. Má se sice za svůj výrok omluvit, ale nejspíš to neudělá a raději zaplatí pokutu. Upřímně řečeno nerozumím tomu, proč se pan poslanec Ondráček kvůli tomu urazil. Spíš bych čekal, že bude na svoji minulost hrdý. Vždyť kolik komunistických poslanců může prohlásit, že s kontrarevolucionáři skutečně bojovali? Taková Marta Semelová dávala disidentům maximálně tak poznámku do žákovské knížky, kdežto Ondráček jim dával pendrekem pěkně na rypák. Zcela nově byl identifikován další fízl v osobě Josefa Hájka zvoleného za ANO. Napráskal totiž poslancům roční příjem kolegy Laudáta z TOP09. Hájil se však proti nařčení z fízlování statečně: „Já jsem byl kvůli činnosti StB vyloučen z vojenské školy. Já za komunistů trpěl.“ No ano, po absolvování vojenského gymnázia v roce 1975 vystudoval VŠB a prorubal si cestu až do nejvyššího managementu OKD. Přišli jsme o lidově demokratického důstojníka, ale získali jsme statečného baníka.

Ing. Stanislav Blaha

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
místostarosta
krajský zastupitel