21. srpna 2014

Být zároveň senátorem i starostou? Jak bych to mohl stihnout?

Starosta Vlčnova Jan Pijáček se po čtyřiadvaceti letech v samosprávě rozhodl ke změně. Představu o tom, jaký by mohl být jeho přínos v dosud nevyzkoušené roli senátora, má zcela konkrétní.

dobrýden.cz

 

Pokud uspějete v komunálních i senátních volbách - zůstanete na místě starosty?

V žádném případě. Domnívám se, že senátor si nemá vylepšovat rodinný rozpočet dalšími placenými funkcemi. A jestli někteří tvrdí, že například v Senátu není tolik práce, tak bych použil citát valašské babičky: „Kdo chce, prácu si najde a kdo ne, ani kladivem mu ju do hlavy nenatlučeš.“ Z mé strany je to veřejný závazek. Nedá se najednou jedním vlakem dojet na dvě místa.

 

Co rozhodlo o vaší kandidatuře?

S největší pravděpodobností zkušenosti. Celkem čtyřiadvacet let pracuji v samosprávě, z toho osm let jako místostarosta a šestnáct jako starosta. Tři roky jsem působil jako zakládající předseda mikroregionu Východní Slovácko. Spoluzakládal jsem celorepublikovou organizaci Sdružení místních samospráv České republiky a téměř tisíc starostek a starostů mě zvolilo předsedou této organizace. Dva roky jsem předsedal celosvětové organizaci samospráv, která se zabývá ochranou nehmotné kultury světa a její členové jsou ze všech kontinentů. Tyto zkušenosti ocenil i bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který mě jmenoval jako člena České národní komise UNESCO. Přednáším na Vysoké škole ekonomické v Praze na katedře Arts managementu.

 

Na jaký problém zacílíte v předvolební kampani a proč? Budete mít i vlastní heslo?

Za prvé: Určitě to bude přebujelá byrokracie, která obtěžuje lidi, komplikuje práci řemeslníkům a firmám, administrativně zatěžuje obce a města, odčerpává docela významné finanční prostředky ze státního rozpočtu. Za druhé: Jednoduchá vymahatelnost práva a ochrana lidí před šmejdy všeho druhu.

A za třetí: Budu velmi důrazně v Praze přesvědčovat lidi, že východní část Moravského Slovácka není bílým místem na mapě České republiky a že si zaslouží stejné pozornosti jako „Praha a přilehlé okolí“.

A jestli budu mít vlastní heslo? O tom nejsem úplně přesvědčen. Od devadesátého roku jsem už četl stovky hesel a žádné z nich lidem v České republice moc nepomohlo. Já jsem zvyklý spíš pracovat než oblbovat lidi nějakými hesly.

 

V jakém výboru byste chtěl nejraději pracovat a proč?

Svoje čtyřiadvacetileté zkušenosti bych chtěl zúročit v práci ve Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí a ve Výboru pro vzdělání, vědu, kulturu, lidská práva a petice.

 

Málokdo ví, že z Ostrožské Nové Vsi pochází tři ze zatím sedmi oznámených kandidátů. Kromě Pavla Botka i Zdeňka Botka odtud pocházíte také vy. Existuje snad nějaké vysvětlení?

Vzhledem k tomu, že jsme tři kandidáti, kteří se narodili v Ostrožské Nové Vsi, mám i já tři vysvětlení. Možná za to může sirnatá voda v lázních, velká jezera za humnem mého rodného domu a kaplička před domem, kde jsem se narodil, která je oltářem a vchodem na přímce stejně orientovaného kostela, což je velmi unikátní úkaz. Ale vážně - je to zřejmě náhoda. 

Jan Pijáček

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
člen oblastní rady
člen regionální rady
starosta
krajský zastupitel
kandidát na senátora