Urážlivý Dienstbier, pokles cen potravin a mizerný stratég Obama
11. srpna 2014

Urážlivý Dienstbier, pokles cen potravin a mizerný stratég Obama

Minulý týden vláda uznala, že opozice má ve věci služebního zákona pravdu. Dvě koaliční strany, ANO a KDU-ČSL, už delší dobu poměrně rozpačitě přešlapovaly kolem trucovitého názoru Jiřího Dienstbiera, že buďto bude generální ředitel pro státní správu, nebo se asi Česká republika propadne červí dírou do paralelního vesmíru.

Nakonec i ČSSD uznala, že nemá smysl hájit vizi superúřadu, protože po jeho zavedení by volby ztratily smysl. Žádná nová vláda by proti vůli nekontrolovatelné státní správy nezmohla vůbec nic. Jiří Dienstbier to však vzal osobně a přímo na tiskové konferenci se postavil premiérovi vlády, když prohlásil, že jeho úředníci nemají čas na přepracování původního znění zákona o státní službě. To je dobrý důvod pro odvolání z funkce. Ovšem pan premiér je v situaci, kdy si odvolání Jiřího Dienstbiera nemůže dovolit. Vzpomeňme si na povolební pokus Michala Haška o politickou likvidaci Bohuslava Sobotky. Kdo tehdy pořádal demonstrace na Sobotkovu podporu? Nechtěl bych být v kůži pana premiéra. Po půl roce (!) v čele vlády zjistil, že čelí dobře organizované opozici, že ve vládě hraje druhé housle a že jeho nejbližší stranický spojenec je ješitný a urážlivý sólista.

Možná jste rovněž zaznamenali zprávu, že cena ovoce a zeleniny v Polsku začala prudce klesat. Důvodem je letošní dobrá úroda. Vzhledem k sankcím na zemědělskou produkci, které vůči EU začalo uplatňovat Rusko – obrovský konzument potravin vyrobených v EU, je naprosto jasné, že další pokles cen bude následovat. Jakkoli je to z pohledu spotřebitele dobrá zpráva, radovat bychom se neměli. Čeští zemědělci se propadnou do ztrát a budou tlačit na vládu, aby jim to nějak kompenzovala. Přímé dotace nejsou v rámci EU možné, tudíž dojde na nějaké nepřímé akce. Pan ministr zemědělství Jurečka už vyzval konzumenty, aby kupovali české potraviny. Nevěřím, že by to mohlo mít nějaký efekt. Ne v České republice, kde je cena potravin vždy až na prvním místě. Budou-li v nabídce dvoje brambory v cenách 9,90 Kč a 4,90 Kč za 1 kg, budou lidé kupovat ty levnější, i kdyby byly vypěstovány na smetišti. Nehledě na to, že ta výzva je sama o sobě velice diskutabilní. Česká republika je extrémně závislá na exportu, takže bychom neměli naše obchodní partnery dráždit neuváženými slovy. Zahraniční kampaň: „Nekupujte české zboží,“ bychom nepřežili.

Spojené státy se po dvou a půl letech vojensky vrací do Iráku. Zatím sice ve formě humanitární pomoci uprchlíkům a leteckých úderů na pozice islámských fundamentalistů z Islámského státu, ale co si budeme namlouvat, jedná se o první krok. Následovat budou ochranné síly humanitárních pracovníků a nebojových jednotek a vojenští poradci. Co se vlastně v Iráku stalo? Odpověď je tragicky jednoduchá: selhaly Spojené státy. Prezident Barack Obama slíbil voličům, že ukončí válku. Zapomněl jim však říct, že je to z jeho strany vypočítavost a populismus, protože slabou a špatně fungující iráckou vládu to vystaví hrozbě útoku těch nejstrašlivějších nepřátel. Stalo se. Obama vyhrál volby, veleslavně poslal armádu domů a odsoudil tím Irák ke krvavým jatkám. Jaký smysl mají nákladné války proti režimům různých diktátorů, když po jejich porážce dojde k explozi násilí, kterému „osvoboditelé“ odmítají čelit? To je zvrácená politika, která se nakonec škaredě vymstí. Prezident Obama je mizerný stratég, pod jehož vedením se USA chovají jako slon v porcelánu.

Ing. Stanislav Blaha

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
místostarosta
krajský zastupitel