Evropské volby a stav ODS, italské výkaznictví a příčina povodní
26. května 2014

Evropské volby a stav ODS, italské výkaznictví a příčina povodní

Volby do Evropského parlamentu pro ODS neskončily dobře. Zjevně nemá smysl brečet nad mediální masáží, protože ze soucitu nikdo politickou stranu volit nebude. Je potřeba to vzít jako skutečnost a přestat se zabývat tím, kdy a kde zase unikne nějaký odposlech.

Na pravici vyrostla konkurence a ODS musí přesvědčit voliče, že si uvědomuje, proč ta konkurence vyrostla. Strana, která dlouhodobě dělala pravý opak toho, co slibovala, se jednoduše stala nedůvěryhodnou. V politice neexistuje horší výchozí pozice. Na druhou stranu je to ale obrovská příležitost. Pokud někdo upadne do bláta, tak se z něho snaží dostat a příště se mu vyhnout. Já to vidím tak, že ODS sice momentálně v blátě už neleží, ale je blátem velice pošpiněná. Těžko v takovém stavu může očekávat pozvánku na recepci nebo do divadla. Bude prostě nějakou dobu trvat, než se opravdu pořádně umyje a usuší, a i pak bude hodně lidí připomínat její blátivou minulost. Tak to prostě je.

Italové se rozhodli, že jsou zbytečně chudí. Proč vykazovat nízký údaj o HDP, když v zemi tak bezvadně funguje mafie? Všechny ty drogy, prostitutky a pašované cigarety a alkohol se prodávají, tudíž přispívají k domácí spotřebě. To je přece jasné jak facka. Tudíž bude italské HDP oficiálně zvýšeno o 0,5 %, což (samozřejmě čistě náhodou) přispěje k dodržení maastrichtského kritéria poměru deficitu státního rozpočtu vůči HDP. To je přímo revoluční počin. Zatím nezveřejnili metodiku statistického zjišťování objemu prodaných drog. Zřejmě se bude jednat o nějaký anonymní dotazník: Kolik jste za uplynulý měsíc prodal kokainu? (Uveďte objem v gramech a tržby zaokrouhlené na celé desítky eur směrem dolů.) Odhadujete, že tržní poptávka po kokainu bude v následujících šesti měsíci a) klesat, b) stagnovat, c) růst? U prostitutek to bude jednodušší, protože stačí zavést registrační pokladny. Doporučuji italským statistikům promyslet i možnost zohlednit příjmy za nájemné vraždy a výpalné.

Podle patriarchů srbské a černohorské pravoslavné církve může za zničující povodně, které Balkán zdecimovaly v minulých týdnech, rakouský transvestita Thomas Neuwirth, který vystupuje pod uměleckým jménem Conchita Wurst. Patriarchové to mysleli tak, že postava vousaté zpěvačky ztělesňuje hříchy současné společnosti. A hříšná společnost si vysloužila Boží hněv. Upřímně řečeno, aniž bych měl na hlubokou tlakovou níži nad Balkánem stejně radikální teologický názor jako patriarchové Irinej a Amfilohij, úspěch Conchity mě překvapil. Tím myslím, že mě šokovalo, že to dokáží ocenit davy televizních fanoušků v Evropě. Samozřejmě to není nic nového, protože ujetá image popkulturu silně ovlivňuje už od 70. let. Vzpomeňme na glamrockového Ziggy Stardusta (David Bowie), na kapelu KISS, na punk, na novoromantismus atd. Ovšem vždy se jednalo o určité vymezení se. Neuwirth toto zboural, protože oslovil přímo hlavní proud – a ten mu to nadšeně odkýval. Logicky se někdo proti hlavnímu proudu vymezí. Nechci ani domýšlet, jakou to bude mít podobu.

Ing. Stanislav Blaha

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
předseda regionální rady
místostarosta
krajský zastupitel