21. května 2014

Smysl EU, Babišova velká bota a pochybná ochrana spotřebitele

Volby do Evropského parlamentu zajímají asi třetinu voličů. Politologové tvrdí, že pro občany se jedná o druhořadé volby, ve kterých se nerozhoduje o exekutivě státu, tudíž je výsledky příliš nevzrušují. Osobně mám spíš pocit, že lidé Evropskou unii nepřijali za svou.

Na EU totiž oceňují hlavně volný pohyb osob, zboží a kapitálu plus výhody Schengenského prostoru. Jednoduše řečeno stav, který v některých západoevropských státech fungoval už před třiceti lety. Jsem přesvědčen o tom, že když Václav Klaus podával za Českou republiku v lednu 1996 přihlášku ke členství v EU, nikoho ani ve snu nenapadlo, že za patnáct let z toho bude paskvil „řízený“ parodií na prezidenta (pardon: stálého předsedy) produkující mizernou zahraniční politiku a neuvěřitelný počet norem. Je důležité k volbám přijít a volit tak, aby se podařilo vytvořit parlamentní většinu, která zvrátí vývoj a začne postupně Evropské unii odebírat pravomoci. Cílem by mělo být postupně vrátit EU do stavu staré dobré EHS + smlouvy ze Schengenu, protože ty občanky na hranicích jsou fakt skvělá věc. A to euro nechť se klidně používá ve státech, jejichž občané to chtějí. Naši občané ho nechtějí.

 

Pan ministr financí Babiš udělal první opravdu velikou botu s návrhem na zrušení základní odpočitatelné položky na poplatníka pro živnostníky danící paušálem. Dosud vláda trestala a rozdávala výběrově, takže uspokojila zájmy desítek a těžce poškodila pouhé tisíce. Nyní se však ozvalo mohutné bouchnutí do stolu. Dopadne to na více než půl milionu živnostníků. A že je to průšvih, to si pan ministr uvědomil sice rychle, ale pozdě. Přišel s výmluvou, že je to opatření, které má pomoci živnostníkům s dětmi. To není pravda, protože i tito živnostníci o těch pětadvacet tisíc ročně přijdou. Vláda Petra Nečase na návrh Ministerstva financí ostudně potrestala aktivní seniory, kterým sebrala odpočitatelnou položku. Podobně nestoudně se zachovala vůči paušálem danícím živnostníkům, kterým sebrala možnost uplatnit si slevu na vyživované děti. ODS za to zaplatila obrovskou cenu, přestože se jednalo o dílo koaliční TOP09. Bylo by opravdu pikantní, pokud by nejnovější ministerská loupež skončila vyrabováním voličů ČSSD a posílením ANO.

 

Sněmovna schválila zákon, o jehož smyslu zřejmě nepochybují pouze jeho tvůrci. Obchodní řetězce budou u dveří zveřejňovat seznam pěti zemí, ze kterých pochází nejvíce prodávaných potravin, a to sestupně podle objemu prodeje. Stejný seznam budou muset v kopii posílat panu ministru Jurečkovi na Ministerstvo zemědělství k nahlédnutí. Možná má stát v plánu vybudovat potravinářskou hitparádu, a toto je taková první vlaštovka. Nakupující vždycky před obchodem zkontrolují aktuální pořadí a podle toho naplánují svůj nákup. Úplně vidím ty starosti, když se paní Nováková bude rozhodovat, zda kvůli změně pořadí koupí raději maďarské víno, než německé sardinky. To budou nervy! Pan ministr to bude všechno pečlivě zaznamenávat a průběžně komentovat výsledky. Před dvaceti lety Tereza Pergnerová uváděla televizní hitparádu se slovy: „Čágo bélo, šílenci.“ Pan ministr zřejmě také potřebuje nějaký nový slogan. Ale pozor na odvrácenou tvář showbusinessu. Terezu nakonec dostaly drogy.

Ing. Stanislav Blaha

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
předseda regionálního sdružení
místostarosta
krajský zastupitel