14. května 2014

Euro na Slovensku aneb Proč bychom měli v ČR s jeho přijetím rozhodně počkat

Na společném zasedání vlád České republiky a Slovenské republiky ve Skalici se nechal slyšet pan premiér Fico, že by bylo dobře, kdyby Česká republika konečně přijala euro. Prý se díky české koruně některým slovenským podnikům nevyplatí u nás podnikat. Zřejmě tím narážel na transakční náklady při směně korun na eura a opačně. Jeho prohlášení odstartovalo sérii článků o výhodách eura, které se vyrojily v našich médiích. Cítím z toho zřetelnou změnu politického klimatu. Opravdu nerozumím tomu, co je pro nás tak lákavého na vyhlídce otevření úvěrového rámce v řádu stovek miliard, k němuž jsme po přijetí eura odsouzeni. A už vůbec nechápu, proč bychom měli chtít něco, proti čemuž se dlouhodobě staví výrazná většina obyvatel České republiky. Je přitom lhostejné, zda jsou obavy lidí z eura oprávněné, nebo zda jsou zbytečné. To přece není žádná stezka odvahy, ale zásadní rozhodnutí, které navíc nelze vzít zpět. Pan premiér Fico totiž zapomněl dodat, že před šesti lety Slovákům slíbili nižší nezaměstnanost, zvýšení zahraničního obchodu a lepší stav státních financí. Pravda je taková, že podle údajů Eurostatu je aktuální nezaměstnanost v České republice 7,1 % proti 14,3 % na Slovensku, přebytek zahraničního obchodu je u nás téměř šestkrát vyšší než na Slovensku a deficit státního rozpočtu byl u nás od roku 2009 vždy mnohem nižší.

Ing. Stanislav Blaha

předseda místního sdružení