26. dubna 2016

Udržení nízkých mezd, zákaz prodeje a průjezd amerického konvoje

Český průmysl jede na plné obrátky, a to je určitě dobrá zpráva. Exportéři však začínají hlasitě varovat před nedostatkem zaměstnanců. Zdroj: http://blahastanislav.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=504045

Schází jim přes 70 tisíc dělníků a tisíce specialistů s vyšším vzděláním. Tlačí proto na vládu, aby uvolnila pracovní trh pro dělníky z Ruska, Běloruska, Ukrajiny a tak dále. Nemám nic proti volnějšímu trhu práce, protože příliš mnoho regulace dlouhodobě škodí. Avšak problém vidím jinde. Dělnické mzdy jsou prostě zoufale nízké. Firmy dostávají od státu doping v podobě podhodnocené koruny, na což doplácí zaměstnanci, protože si mohou koupit méně zboží a služeb z dovozu či na dovolené. Už to samo o sobě smrdí levotou. Požadované uvolnění pracovního trhu má jediný důvod, a to udržení nízkých mezd. Taková kombinace nás sráží na úroveň rozvojových států, přestože máme ideální pozici ve středu Evropy. Místo toho, abychom se postupně blížili ke mzdové úrovni Rakušanů a Němců, soutěžíme s Poláky, Slováky, Maďary, Rumuny a Bulhary o to, kdo bude v Evropě za největšího chudáka. A obávám se, že v této soutěži začínáme být úspěšní.

V Maďarsku zrušili zákon, který nařizoval zákaz nedělního prodeje v obchodech s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních. Důvodem bylo odmítnutí takového zákona většinou Maďarů a reálná hrozba, že by opoziční socialisté vládu ke zrušení toho zákona donutili referendem. Důvody, proč konzervativní vláda Viktora Orbána zákon před rokem prosadila, byly v zásadě dva. Jednak kvůli křesťanské tradici sváteční neděle, jednak kvůli podpoře malých prodejen. Podobný zákon se nyní schvaloval i u nás. Jeho parametry byly však pro mě naprosto nepochopitelné. Nejedná se o zákaz nedělního prodeje, ale o zákaz prodeje o některých státních svátcích – konkrétně Nový rok, Velikonoční pondělí, Den vítězství (8. 5.), Den české státnosti (28. 9.) a oba vánoční svátky (Boží hod a Štěpán). Proč byly vybrány zrovna tyto svátky, to mi jasné není. Proč má vláda potřebu zakazovat lidem pracovat za příplatky, tomu už vůbec nerozumím. Chápal bych návrh, že práce o státním svátku má být pro zaměstnance ještě výhodnější, než je dnes; to však lze i podle současných zákonů, takže je zbytečné kvůli tomu přijímat nějaké nové. Budiž pro předkladatele českého zákona maďarský příklad varováním.

Ve dnech 27. – 30. května bude přes naše území projíždět konvoj americké armády. Celkově se bude jednat o 250 ks vojenské techniky a zhruba 800 vojáků. Jejich cílem bude Pobaltí a mise Saber Strike 2016. To není pouhé cvičení, ale demonstrace přítomnosti a připravenosti bránit své spojence, které se kromě americké armády a armád tří pobaltských států účastní i Kanaďané, Britové, Norové, Dánové, Finové, Němci, Poláci a dokonce Slovinci a Portugalci. Češi schází; náš příspěvek společné obraně spočívá v tom, že necháme přes naše území spojence projet... (Nicméně je férové říci, že naše armáda pobaltským spojencům pravidelně pomáhá například nasazováním gripenů k ochraně vzdušného prostoru Pobaltí.) Saber Strike pravidelně probíhá už od roku 2010 a rozhodně souvisí s nárůstem aktivit ruské armády. Loni na jaře se menší konvoj americké armády přes naše území z Pobaltí vracel a stala se z toho pro mě překvapivě příjemná národní demonstrace podpory našeho vzájemného spojenectví. Rád bych se mýlil, ale obávám se, že za pouhý rok se společenská nálada hodně proměnila. Rusům se tleská ve stoje a Američané jsou vnímáni málem jako okupanti. Americkým vojákům půjdu zamávat, i kdybych měl být sám. Nicméně věřím, že pořád ještě sám nebudu.

Ing. Stanislav Blaha

předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
starosta
krajský zastupitel