8. února 2016

ODS svou druhou šanci zvládne

Zdálo by se, že dobu na jakési shrnutí uplynulého roku a nastínění toho, co přijde v roce novém, jsem už, jak se říká, propásl. Já jsem však zcela záměrně chtěl počkat a napsat tento blog až po skončení kongresu ODS, který se uskutečnil v sobotu a v neděli 16.–17. ledna v Ostravě, a jehož jsem měl možnost se zúčastnit jako delegát Oblastního sdružení ODS ve Zlíně. Protože teprve až tento kongres, v mnohém tolik odlišný od těch předchozích, znamenal skutečný předěl od doby před dvěma lety, kdy se do čela ODS postavil Petr Fiala. Tomu se v relativně krátké době podařilo to nejzákladnější, a totiž stranu stabilizovat nejen politicky, ale také ekonomicky tak, aby i nadále zůstala důležitým hráčem na české politické scéně a současně se mohla pokusit o znovuzískání části ztracených pozic.

 

Ostravský kongres ve svém závěrečném usnesení vytyčil straně hlavní programové rámce, s nimiž v následujícím období otestuje to, do jaké míry se jí podařilo přesvědčit voliče o tom, že jí opět mohou svěřit své hlasy. Je to kompetentně a srozumitelně formulovaný souhrn základních principů politiky ODS pro nejbližší budoucnost, který rozhodně má potenciál oslovit svobodně a sebevědomě smýšlející lidi.

Kongres také jasně ukázal, že rok 2015 byl pro ODS po předchozím období útlumu opět úspěšným. Volební preference strany přestaly stagnovat těsně nad pětiprocentní hranicí, zamířily vzhůru a vzestupný trend stále trvá. I to je především zásluha Petra Fialy a jeho týmu v čele ODS. Je zřejmé, že po sebevědomě předkládaných a důsledně prosazovaných pravicových tématech existuje mezi veřejností nemalá poptávka.

Všeobecně pozitivní tendence bude chtít zlínská ODS, která se ve spolupráci s kolegy v regionu připravuje na podzimní krajské volby, zužitkovat i na úrovni místní. A rozhodně do nich nepůjde bez šance a odhodlání uspět. Zlínský kraj pod taktovkou sociálních demokratů, komunistů a zemanovců totiž stagnuje a příliš málo investuje do své budoucnosti. Podnikavé, přemýšlivé a iniciativní lidi musí takový stav nutně znepokojovat. Především jim bude ODS chtít v nadcházející předvolební kampani, v níž však budou bezpochyby rezonovat i celostátní témata, nabídnout kvalitní řešení, jak kraj obrátit zpět na kurz rozvoje, pro nějž tu jistě existuje značný potenciál.

Do obdobného módu správcovské organizace přešla i zlínská radnice, připomínající klimbajícího nočního vrátného. Moc se toho neděje, všude je klid, tak hlavně potichu, aby vrátného nikdo nevzbudil. Město nějak funguje, se supěním dotáhlo do konce projekty povětšinou nastartované ještě před rokem 2010, ale další plány jeho rozvoje a zvelebování se vznášejí v mlžném oparu. Například demolice torza na Jižních Svazích, slibovaná v loňském roce, by měla podle slov radních začít nově už teď na jaře (kolikátý termín to už vlastně je?), ale veřejná zakázka na dodavatele teprve bude vypsána. Alespoň tedy že vedení magistrátu nechybí optimismus. V centru města nadále, jako vykotlaný zub, stojí pustá budova bývalého okresního soudu, zámek po alibistické anketě o dalším využití pozvolna pomyslně zarůstá růžovým trním a obdobně je tomu i s dalšími palčivými problémy Zlína – dopravou, podporou rozvoje turistického ruchu a podnikatelského prostředí, urbanistickým rozvojem atd.

ODS se bude chtít k těmto tématům vyjadřovat častěji a hlasitěji než v předchozím období, byť je její opoziční role výrazně ztížena tím, že nemá své reprezentanty ve zlínském zastupitelstvu. Má však ve svých řadách lidi schopné formulovat názory a koncepce, jejichž prostřednictvím by se měl Zlín ubírat. Hospodárné řízení a péče o běžný chod města se totiž nemusí vzájemně vylučovat s ambiciózními plány na jeho budoucí rozvoj, pokud ovšem pro to existuje plán. Především plány a ambice jsou tím, co současnému Zlínu zoufale chybí.

Ondřej Tupý

předseda místního sdružení