21. ledna 2016

Chovancův mediální průjem, ostřelovaný Trump a pančované víno

Občas mám z některých politiků dojem, že se úplně zbláznili. Asi z nedostatku mediální pozornosti, aby na ně veřejnost nezapomněla, se někdy objeví skutečné politické perly.

Ministryně školství Kateřina Valachová, o které jinak nikdo nic neví, se například spíše než o školství zajímá o církevní majetky. To by člověk ještě pochopil, protože alespoň drží názor ČSSD, jejíž členkou je. Nicméně poslední mediální průjem pana ministra vnitra Milana Chovance o tom, že by se měl začít cenzurovat internet, to tady ještě nebylo. Poučil se prý u lidových Číňanů, že důsledným dozorem se zamezí šíření terorismu. Panu ministrovi možná uniklo, že v Číně je terorismus na vzestupu bez ohledu na objem dohledu. Naopak omezováni na svých právech jsou běžní uživatelé, kteří se naivně domnívají, že přes vyhledávač se dozví něco málo o událostech na Náměstí nebeského klidu v Pekingu v roce 1989. Připadá mi poměrně infantilní domnívat se, že se teroristé svolávají k útokům přes události na Facebooku: „Sebevražedný útok v Praze. Zajímá mě to. Zúčastním se. Ignorovat.“ Řekl bych, že pan ministr tentokrát neměl svůj den.

Všiml jsem si, že jak se přibližuje termín prezidentských voleb v USA, tak narůstá mediální kampaň namířená proti možnému republikánskému kandidátovi Donaldu Trumpovi. Britové dokonce vážně hlasovali v Dolní sněmovně o tom, že by mu zakázali (!) vstup na britská území kvůli urážlivým výrokům namířeným proti muslimům. Návrh sice neprošel, ale už ten nápad mě docela vyděsil. Aby bylo jasno, tak já pana Trumpa nepovažuji za dobrého kandidáta. Politika vedená za hranou slušnosti se mi nelíbí, i kdyby byla správná. Donald Trump dávkuje sprostoty a sarkasmus tak, jak mu jeho mediální poradci předepisují. Jsem naprosto přesvědčený o tom, že každý jeho zdánlivě spontánní projev je předem pečlivě připraven a vyzkoušen. Jednoduše říká přesně to a přesně tak, jak to chtějí jeho voliči slyšet. Každý to samozřejmě ví, takže mě zaráží, proč to u někoho vyvolává tak vzteklé reakce. Cosi mi říká, že nejspíš proto, že Donald Trump má v lecčems veliký kus pravdy. A navíc se svým „stylem“ trefil do aktuální nálady začínajícího konce politické korektnosti. Nejvášnivější Trumpovi odpůrci mají jednoduše strach, že už jim to pomalu končí.

Vzhledem k tomu, že jsem ze Slovácka a kromě jiných lokálních sportů se věnuji i (občasné) konzumaci vína, tak poměrně pozorně sleduji, jak se vláda snaží chránit trh před pančovaným vínem. Byl jsem naprosto zděšený, když jsem zjistil, co všechno se s vínem u nás děje. Nejde o prodej špatného laciného vína – pokud to někdo chce kupovat, tak beze všeho. V naší zemi je ale trh s vínem naprosto zdevastovaný prodejem zdraví nebezpečných patoků. Za „víno“ se běžně prohlašuje průmyslová produkce čehosi, co ani neobsahuje ovocný mošt (natož víno). Vláda problém naprosto podcenila. Tím nemyslím jen tu současnou, ale i ty předcházející. Není možné, aby se prodávalo zboží, které může zabíjet. Stalo se to už v roce 2012 v případě lihovin. Jak je možné, že stát s desítkami tisíc úředníků, kteří chtějí kontrolovat nákup každého rohlíku, není schopen podchytit ilegální prodej desítek milionů litrů – ano, to není překlep – falešného vína? Já mám jediné vysvětlení: je to mafiánská praktika, na které se zaměstnanci státu přímo podílejí. Přestaňme blbnout s EET a zaměřme se na opravdový zločin. Podporuji proto poslední kroky vlády v této věci, i když si myslím, že zavedení jednorázových nádob ani zdaleka nevyřeší celý problém. Každopádně je to krok správným směrem.

Ing. Stanislav Blaha

předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
člen regionální rady
člen výkonné rady
starosta
krajský zastupitel