1. října 2015

Ondřej Tupý: Politika ODS stojí na principech osobní odpovědnosti a rozhledu sahajícím dále, než za „vlastní humna"

Jak se cítíte v nové „roli“ předsedy MS ODS ve Zlíně?

Je předčasné, mluvit o nějakých silných pocitech. Především jsem rád, že se situace v zlínské ODS stabilizovala a nově zvolená Místní rada dostala silný mandát ke své činnosti. Samozřejmě si cením i jednoznačné podpory, které se mi od zlínských členů ODS dostalo osobně. Za pozitivní pokládám personální složení MR ODS, která představuje vyvážený mix osobností nových i těch, které jsou v politice zkušenější.

Jaké máte osobní politické priority?

V tuto chvíli pokládám za svůj úkol pomoci zlínské ODS dostat ji zpět na zdejší politickou mapu a pomoci jí definovat program, který bude na komunální úrovni prosazovat. Přál bych si také, aby zdejší ODS posílila svoji vlastní pozici v rámci regionu.

 

Sledujete dění ve Zlíně? Jak hodnotíte výsledky práce současného vedení města Zlína?

Asi nepřekvapím odpovědí, že mě dění ve Zlíně podrobně zajímá. Na práci radniční koalice mě udivuje zejména neuvěřitelný nedostatek ambicí a většinou jen plnění a dokončování projektů, které započala koalice, v níž měla ODS hlavní slovo. Spokojit se jen s prostým udržováním chodu města a rezignovat na realizaci investičních projektů hodných krajského města mi připadá jako trestuhodné mrhání potenciálu krajského města Zlína.

 

Co vy sám byste řešil jinak a přednostně?

Domnívám se, že Zlín udělá kýžený velký krok kupředu, až jeho politická reprezentace vyřeší po léta se vlekoucí špatnou  dopravní situaci ve městě. Bydlím v centru města a jsem přesvědčen, že právě centrem by neměla vést jedna z hlavních tranzitních tras kraje. Výzev, které před Zlínem stojí je však mnohem více.

 

Jaký názor máte na práci vašich předchůdců z ODS ve Zlíně?

Ačkoliv žiji ve Zlíně patnáct let, komunální politika mě začala více zajímat až po komunálních volbách v r. 2010, kdy se změnila politická garnitura na radnici.Ve srovnání s předchozími obdobími , kdy se na vedení města významně podílela ODS mi posledních pět let připadá jako tápání bez jasných plánů a vizí.

 

Má ODS podle vás šanci v příštích  krajských a komunálních volbách ?

Nevidím důvod, proč by ODS neměla uspět. Po určitém období útlumu nastal čas opět vystupovat jako sebevědomá, pravicová strana s kvalitními prioritami. Věřím, že nezanedbatelná část voličů shledá s časovým odstupem to, že některé kroky současného vedení kraje i města jsou  nedostatečné a málo ambiciózní a dá opět přednost politice postavené na principech osobní odpovědnosti a širším rozhledu sahajícím dále, než za „vlastní humna“.