3. září 2015

Způsoby řešení imigrace, trvalý odklad zavedení EET a výmysly ministryně školství

Evropským tématem číslo jedna je nesporně právě probíhající příliv imigrantů. Je to problematika velmi složitá a jednoduché řešení prostě neexistuje.

Obávám se, že společnost zamířila nesprávným směrem.  Evidentní strach z islámského světa je možná v mnoha případech iracionální, ale existuje. Lidé se bojí a hledají autoritu, která jim slíbí ochranu. Tradiční politické strany bohužel nenabídly takový soubor řešení a opatření, kterým by veřejnost uvěřila. Naopak chaotická a protichůdná prohlášení členů vlády, nesmyslný přístup byrokratů z Evropské unie v případě nesrozumitelného přerozdělování uprchlíků, nešťastná prohlášení některých evropských politiků  a mediální obraz  celého problému  upevňují náz or, že je potřeba spolehnout se na nějaké jiné řešení. A to je opravdu nebezpečné. Pečlivě sleduji všechny návrhy, které se objevují. Naprosto souhlasím s tím, že není rozumné otevřít naši společnost neomezené imigraci . A zároveň chápu, co nutí ty miliony lidí opouštět jejich vlast. Ztotožňuji se proto s názorem, že jediné dlouhodobě udržitelné řešení je vojenské ovládnutí Blízkého východu a severní Afriky a návrat k nějaké formě koloniální správy 

Andrej  Babiš   začíná chápat, že s projektem elektronické evidence tržeb (EET) narazil. Bude čelit tvrdé opozici v Poslanecké sněmovně, takže z důvodů „předběžné opatrnosti“ posunul účinnost zákona až na polovinu roku 2016. Jde totiž o technickou připravenost celého systému. Jeho ministerstvo uznalo, že nejdřív je potřeba mít v ruce zákon a pak teprve začít pracovat na těch ostatních věcech. Pokud by se totiž zákon nepodařilo vůbec prosadit, což je možné – a opozice o to bude usilovat, pak by veškeré stamilionové výdaje takříkajíc vyletěly komínem. A to by bylo nepříjemné, protože u nás už se stalo zvykem vyšetřovat prakticky cokoli. Obávám se, že ani mezi svými věrnými nemá pan ministr dostatek sebevrahů, kteří by se pustili na tenký led, po kterém by v nejhorším případě mohli doklouzat až do kriminálu.  Vzhledem k tomu, že nyní oznámený termín je politicky nesmírně nevýhodný kvůli krajským volbám, předpokládám, že brzy dojde k dalším odložení. No a pak by se to mohlo konečně celé zrušit.

Ministryně školství Kateřina Valachová se rozhodla, že se zapíše do dějin. Jako správná sociální demokratka se rozhodla lépe zorganizovat život dětem. Navrhuje, aby se povinná školní docházka zvý šila na deset let. N ově by děti musely absolvovat poslední ročník v mateřské škole , resp. v nějakém předškolním zařízení . Prý je to  „evropsky“ úspěšný model a dětem to pomůže. Za sebe si myslím, že to hlavně pomůže přerozdělovací státní mašinérii. To jsem opravdu zvědav, jak si paní ministryně představuje tu povinnou dětskou aktivitu.  Vždycky před poledním klidem se rozdají úlohy a druhý den to budou tety vychovatelky kontrolovat: „Paní učitelko, já jsem včera nemohl nakreslit domácí úlohu, protože mi plakal medvídek.“ Opravdu mi uniká význam toho návrhu. Jo kdyby se paní ministryně zabývala  tím, jestli se náhodou nemá zpoplatnit vzdělávání počínaje středoškolským, tomu bych rozuměl. Ale proč chce donutit čtyř a pětileté děti k jakési školní povinnosti, tomu nerozumím vůbec.

Ing. Stanislav Blaha

předseda místního sdružení
člen VR
předseda regionální rady
starosta
krajský zastupitel