10. července 2015

Ekonomickou migraci do Evropy tvrdě odmítám

Jediným řešením evropské migrační krize je vykořenit původce současného imigračního boomu a bojovat, i za cenu použití všech prostředků, proti pašeráctví lidí. Myslím, že selhala politika prevence.

Pane starosto, jak byste ve stručnosti zhodnotil své první měsíce ve funkci? Co je pro vás v nové úloze nejnáročnější?

Mou práci mohou veřejně hodnotit jen a pouze občané. Na mně pak je, abych k tomu přijal stanoviska a vyvodil případné důsledky. Občané jsou samozřejmě vnímaví a citliví na plnění volebních programů. Po loňských podzimních komunálních volbách jsem si velmi přál, aby se nám podařilo co nejdříve nalézt dobře formulovaný koaliční kompromis. V tomto volebním období už jsme podnikli několik zásadních kroků vycházejících z předvolebních záměrů. Kromě jiného to byla úprava rozšiřující služby MHD ve městě včetně zavedení nové tzv. přestupní jízdenky. Významným počinem byla změna v platbě za parkování v centru města, které je za jednu korunu po dobu 30 minut, aby si lidé mohli vyřídit nejdůležitější věci, aniž by platili plnou sumu. Dále jsme přišli s první úpravou plateb za komunální odpad, kdy děti do jednoho roku jsou od platby zcela osvobozeny. Co se týká investičních akcí, úspěšně jsme dokončili rozsáhlou revitalizaci veřejných prostranství v centru města, pokračujeme v dlouhodobém projektu přeměny bývalého vojenského cvičiště Rochus na kulturně-přírodní park, zušlechťujeme jedinou Národní kulturní památku na území města – Výšinu sv. Metoděje a podobně.

Jsme na začátku prázdnin, jaké důležité akce jsou před vámi v následujících (tý)dnech?

Uplynulé týdny byly značně bohaté na události. V našem městě se uskutečnily zápasy Mistrovství Evropy ve fotbale hráčů do 21 let, kterého jsme byli spolupořadatelským městem. Sportem začnou také letošní prázdniny, a to zejména díky dnes již zavedené akci Slovácké léto, která se na Masarykově náměstí uskuteční od 3. do 12. července. Tato akce zahrnuje nejen sportovní vyžití pro širokou veřejnost, ale také množství zábavy, kulturních programů a soutěží.  Ke konci měsíce července se Uherské Hradiště opět stane kulisou pro pořádání největší tuzemské nesoutěžní filmové přehlídky Letní filmová škola (24. 7.–1. 8.). A v běhu jsou samozřejmě také přípravy na každoroční událost roku – Slovácké slavnosti vína a otevřených památek, které budou 12. a 13. září.

Váš předchůdce vás při volbě starosty nepodpořil a dokonce vystoupil z klubu zastupitelů ODS. Údajně proto, že koalice byla sestavena nestandardně a že neumí odhadnout, jak se bude chovat. Jak byste hodnotil počáteční spolupráci vy sám? Máte ke svým koaličním partnerům 100% důvěru?

Důvěra ještě není zárukou dobrého výsledku, jen a pouze ten je určující. Při loňských volbách jsme všichni z aktuální koalice měli společnou vizi, ale každý ji v předvolební kampani uchopil trošku jinak.  Nyní si všechno „sedá“. Neobávám se prudkých zvratů a excesů, jsme v plné práci a není čas na herecké etudy.

Čeští reprezentanti nepostoupili do semifinále evropského fotbalového šampionátu do 21 let. Na Městský fotbalový stadion Miroslava Valenty v Uherském Hradišti se i tak sjely desítky fanoušků z různých zemí. Jaké klady a zápory pořádání takové akce městu přináší?

Hostit Euro se městu naší velikosti nepoštěstí zase tak často, takže jsme celou věc brali vážně. Ale hned na začátku jsme si také řekli, že do toho dáme kus sebe, že necháme vyniknout svébytnost našeho regionu. Osobně celou událost hodnotím jako vysoce úspěšnou a domnívám se, že jsme v roli hostitelského města obstáli se ctí. Viděla nás značná část fotbalového světa a není k zahození, když nás zastihla nejen připravené, ale navíc aktivní a originální.

Až 27 nových rodinných domů by mohlo vyrůst v lokalitě Mařatice-Jarošov, ulice U Řeky v Uherském Hradišti. Je o nové bydlení ve městě zájem? Jaký je zde demografický vývoj?

Demografický vývoj není příliš progresivní, nicméně o stavby rodinných domů je ve městě poměrně značný zájem. Rozvojové možnosti pro stavby rodinných domů jsou v případě našeho města hodně omezené a vhodných ploch v majetku města je nedostatek.

Mezi vaše priority patří efektivnější využívání rezerv z rozpočtu města. Co si pod tím představit? Kde vidíte největší rezervy?

Jednou z velkých rezerv v činnosti úřadu je smíšený model činností na jednotlivých odborech městského úřadu. Z tohoto důvodu dochází od 1. 7. 2015 k důslednému oddělení činnosti státní správy od samosprávy. Současně tak může být vyčísleno hospodaření, které si od města „objednává“ stát. Pro rok 2015 rozpočet plánuje, že příjmy z výkonu státní správy by měly být o 5,04 mil. Kč nižší než výdaje na státní správu. Cílem je, aby toto hospodaření bylo do budoucna trvale vyrovnané.

Po volbách jste také sliboval nezvyšovat dluhovou zátěž města. Jaký vliv to bude mít na rozvoj města a na investice?

V rozpočtovém výhledu neplánujeme přijímat nové úvěry. To však neznamená, že to bude na úkor investičního rozvoje, neboť město v budoucích letech plánuje rezervu na spolufinancování dotačních investic, které by mohly dosahovat výše, jež je město schopné technicky zvládnout. V případě možné realizace velmi významné investice (např. týkající se nových rozvojových ploch, jako je např. v části nemocnice) má město dostatek volných peněžních prostředků, jež by mohlo k tomuto účelu využít. Případně by v budoucích letech, kdy už dluhová zátěž (po roce 2018) významně poklesne, mohl být přijat nový úvěr.

Aktuálním problémem, který vy sám nemáte moc možností ovlivnit, je řešení situace s uprchlíky. Co říkáte na kvóty? Jde o nejlepší řešení v rámci současné tíživé situace? Eventuálně jak jinak ji řešit?

Současná situace má kořeny hluboko v historii, ale bavíme-li se o dnešku, jediným řešením evropské migrační krize je vykořenit původce současného imigračního boomu a bojovat, i za cenu použití všech prostředků, proti pašeráctví lidí. Myslím, že selhala politika prevence, důsledkem čehož je mj. i dnešní bezprecedentní a ponižující licitování, kolik migrantů ta která evropská země má nebo nemá přijmout. Když už lodi odrazí od břehu, je dávno pozdě. Jak je chcete vracet, ostřelovat? A když je přijmete, je to skutečně záchrana, jak je tak často deklarováno? Jinou věcí je pomoc rodinám ze zemí zmítaných válkou, i když forma a zacílení pomoci je silně diskutabilní. Určitě za ni nepovažuji přijetí uprchlíků do uprchlických táborů v zemích vzdálených tisíce kilometrů od domova těch nebohých lidí, protože to není pomoc systémová. Ekonomickou migraci do Evropy ovšem tvrdě odmítám, podle mého mínění se země mají starat především o blaho vlastních obyvatel. Navíc lidi nemůžete jen tak vykořenit a přesadit z kontinentu na kontinent jako rostliny ze záhonu na záhon.

Česká společnost je od světové války etnicky dost jednotná. Neprojevuje se to podle vás nyní ve vyšší xenofobii?

Ne tak úplně. To, že jsme my, Češi, Moravané a Slezané, byli komunisty v podstatě izolováni, neznamená, že ze všeho nového máme nepřekonatelné obavy. Naopak ve snaze pomáhat druhým jsme velmi svorní, umíme se semknout, a kde je třeba, umíme účinně zasáhnout. Česká humanitární pomoc zahrnující špičkové odborníky je ve světě velmi dobře známá. Zásadně svět nehodnotím podle článků v médiích. To bych musel být ochoten přijmout, že česká společnost je ze své podstaty xenofobní, rasově nesnášenlivá a snad i nekulturní, což absolutně odmítám. Nepopírám ale, že u mě panují značné obavy z uměle vyvolaného extremismu, což samozřejmě reálně hrozí.

Ing. Stanislav Blaha

předseda místního sdružení