16. prosince 2014

Krajský rozpočet není transparentní

Krajský rozpočet Vysočiny není sestavený odpovědně a jeho příjmy jsou podhodnocené tak, aby o následném přebytku mohla rozhodnout krajská rada bez účinné kontroly zastupitelstvem. Na dnešním jednání zastupitelstva se na tom shodl zastupitelský klub opoziční ODS.

Rozpočet záměrně příjmy podhodnocuje. Až  dojde k situaci, že skutečné příjmy budou vyšší než plánované, bude o jejich využití na návrh krajské rady ad hoc rozhodovat zastupitelstvo.

"Navrhovali jsme, aby byly peníze, které přijdou nad rámec schváleného rozpočtu, byly zařazeny to takzvané velké rezervy kraje. To by totiž znamenalo, že o nich bude transparentně rozhodovat zastupitelstvo na svém veřejném jednání. Nikoliv jednobarevná krajská rada na zasedání neveřejném. Další možností bylo posílit některé rozpočtové kapitoly a naplánovat například více oprav školských budov nebo silnic již v rámci schvalovaného rozpočtu na rok 2015. Jedná se  mimochodem o částku zhruba 140 milionů korun. Samozřejmě, že náš návrh levicová koalice odmítla," řekl předseda zastupitelského klubu Ota Benc.

Zastupitelé ODS hlasovali proti rozpočtu. Uvedli, že i kdyby byl rozpočet sestaven kvalitněji, nemohli by jej podpořit. "Základem rozpočtu jsou totiž peníze na uměle vytvořená placená místa pro komunistické funkcionáře, tedy peníze daňových poplatníků, za které si ČSSD koupila loajalitu KSČM. Proto jej nepodpoříme," dodal Benc.

Bližší informace:

Ota Benc