22. října 2014

Proč vznikla poměrně rychle a spontánně koalice v Humpolci?

V Humpolci povede radnici široká koalice ČSSD, ODS, KDU-ČSL a TOP09, starostou zůstane nadále Jiří Kučera (ODS). Jaký je důvod proč vítězné ANO míří do opozice?

Přinášíme vyjádření Jiřího Kučery a lídryně kandidátky ODS Aleny Kukrechtové k povolebním vyjednáváním v Humpolci.

Jiří Kučera: Spouštěčem tohoto rozhodnutí byla kampaň hnutí ANO, respektive kampaň jedné ženy. Z ní šlo přímo, nebo mezi řádky, číst ne zcela férové výhrady vůči vedení města. Tím se dopředu výrazně komplikovala možnost případné povolební spolupráce. Postupně u ODS a předpokládám i u ČSSD, stran, které v předchozím volebním období, vzhledem k uvolněným funkcím, nesly hlavní odpovědnost, sílilo rozhodnutí s hnutím ANO po volbách nespolupracovat. Dále to byly výsledky voleb, které sice těsně vyhrálo ANO, ale tři uskupení získala shodně pět mandátů. Zde stojí za zmínku statistický údaj vycházející z počtu preferenčních hlasů. Pět zvolených zastupitelů dostalo dohromady za ANO 4650 hlasů, za ČSSD 4929 hladů a za ODS 5297 hlasů. Mé rozhodnutí pokračovat ve funkci starosty bylo ovlivněno důvěrou voličů, kteří mi dali druhý nejvyšší počet hlasů, ale hlavně jednání s potencionálními koaličními partnery. Z něho vyplynulo, že by bylo nejefektivnější i vzhledem k bezproblémové spolupráci, pokračovat ve stejném, nebo podobném složení jako v předchozím období a pouze doplnit post druhého místostarosty. Navrhl jsem, zda by post starosty neměla zastávat jednička naší kandidátky paní Kukrechtová. Z jejího vyjádření vyplynulo, že by za stávající situace dobré obsadit místo v radě a získávat zkušenosti. Následně pak dva budoucí koaliční partneři preferovali původní návrh a později se přidali i zástupci KDU-ČSL a TOP 09. Po poměrně těžkém volebním období jsem skutečně nechtěl pokračovat jako starosta. Okolnosti však rozhodly jinak. Pouze čas pak ukáže, zda to bylo rozhodnutí správné.

Alena Kukrechtová: Myslím,že k vyjádření pana Kučery není třeba nic dodávat, zcela se s ním ztotožňuji. Přesně takto se totiž jednání vyvíjela a probíhala. Jsem přesvědčená, že rozhodnutí nás všech byla uvážlivá a správná.

ODS v komunálních volbách v Humpolci získala 14 023 hlasů (21,48%) a získala, stejně jako vítězné ANO a ČSSD, 5 mandátů. Přehled zvolených zastupitelů naleznete zde.