20. září 2014

Zastupitelstvo Horní Cerekve potřebuje čerstvou krev

Horní Cerekev je druhé nejmenší město na Pelhřimovsku. Se svými typickými radostmi i starostmi v něm žije 1855 obyvatel, kteří v blížících se komunálních volbách rozhodnou o novém složení zastupitelstva a tím také o novém starostovi.

Mezi kandidáty, kteří se ucházejí o přízeň voličů patří také devětapadesátiletý podnikatel a patriot místní části Hříběcí Jiří Pejcal a sedmapadesátiletý dělník z Horní Cerekve Miroslav Kubiska. Oba mají ke komunální politice v Horní Cerekvi co povědět.

Pánové, oba patříte mezi nové komunální politiky, kteří nemají zkušenosti z hornocerekvického zastupitelstva. Netajíte se tím, že Horní Cerekev potřebuje změnu, přesto na úvod otázka, co se Vám na životě a dění v Horní Cerekvi líbí?

Miroslav Kubiska: Nejsem místní rodák, ale žiji zde už přes čtyřicet let a chci, aby moje město prosperovalo co nejlépe. Samozřejmě vidím, že se tu za posledních dvacet let udělala spousta práce. Horní Cerekev je malebné a čisté městečko, ve kterém žijí skvělí lidé. Chtěl bych udělat něco pro to, aby to tak bylo i nadále a aby podmínky k životu tady byly co nejlepší.

Jiří Pejcal: Já také nepocházím z Horní Cerekve, ale v Hříběcí žiji dokonce půl století. Pro mě jsou velkým problémem potřeby místních částí. Myslím, a nejsem rozhodně sám, že se pro spádové obce dělá málo a chtěl bych to změnit. Na druhou stranu uznávám, že třeba jako podnikatel mám s městskými úředníky korektní vztahy. Takže ani já určitě nejsem kritikem za každou cenu.

Proč a s čím jdete do komunálních voleb?

Jiří Pejcal: Myslím, že je potřeba změna. Složení zastupitelstva je posledních osm let téměř stejné a je to znát. Zastupitelstvo zkrátka potřebuje novou krev, bylo by dobře místní stojaté vody trochu rozčeřit.

Miroslav Kubiska: V tom se určitě shodneme. Je třeba trochu osvěžit zkostnatělé zastupitelstvo a změna by byla potřebná i na pozici starosty.

Změna by měla být k lepšímu, co je podle Vás potřeba zlepšit v Horní Cerekvi?

Miroslav Kubiska:Město samozřejmě musí zabezpečit i další věci, za které zodpovídá. Někdy se bohužel zapomíná na zdánlivé maličkosti, které ale normální lidi trápí, jako je třeba neopravená hřbitovní zeď. I takovým problémům se musí radnice věnovat, nelze upřednostňovat pouze reprezentativní záležitosti. Pokud bych byl v městském zastupitelstvu, chtěl bych se více věnovat také nejrůznějším poplatkům. Minimálně je třeba zvážit, jestli je jejich výběr efektivní a jestli by v některých případech nebylo lepší je upravit či rovnou zrušit. Příkladem mohou být poplatky za popelnice. Současný systém plateb není spravedlivý a je necitlivý k rodinám s malými dětmi a k seniorům. Podle mého názoru by neměl být vybírán poplatek za popelnice od seniorů nad sedmdesát pět let a za děti do deseti let. Ovšem přehodnotit by se měly i další poplatky. Pokud se ptáte, co je možné v Horní Cerekvi zlepšit, pak je to obecně nakládání s od-pady. Konkrétně chybí kontejnery na bioodpady. Tady máme velké rezervy.

Jiří Pejcal: Pořád je co zlepšovat a samozřejmě některé věci jsou prioritní. Pro mě je to především infrastruktura, tedy opravené chodníky a silnice. Debatu ohledně poplatků pokládám za správnou. Je neuvěřitelné, že město vybírá například stočné i od lidí, kterým teče odpad do rybníka.

Co očekáváte od nového zastupitelstva?

Miroslav Kubiska: Že konečně vznikne opozice. I kdyby se nepovedla nějaká významnější změna, alespoň by se zastupitelstvo mělo proměnit na instituci, která bude konání radních i starosty důsledně kontrolovat.

Jiří Pejcal: Myslím, že je třeba, aby zastupitelé lépe naslouchali obyčejným lidem, kteří tady s nimi žijí. Změna je potřebná především na pozici starosty. Není to nijak zle míněné, ale když je někdo dlouho v nějaké politické funkci, ztrácí schopnost slyšet a rozumět. Nakonec příkladů i z parlamentu a vlády známe celou řadu. Horní Cerekev takovou změnu už nějakou dobu potřebuje, proč by k ní nemohlo dojít v těchto volbách?